fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Verhang en verval zijn twee begrippen in de Aardrijkskunde die vaak door elkaar gehaald worden.

Na het lezen van dit artikel zul jij het verschil tussen beide begrippen maar al te goed weten zodat je ze nooit meer door elkaar hoeft te halen!

verhang en verval
Rivieren stromen, de ene wat harder dan de ander. Maar hoe kan dat nou? Dit heeft te maken met het verval en verhang van de rivier.
Verval is het hoogteverschil tussen twee plekken waar de rivier doorheen stroomt. Dit wordt bijvoorbeeld aangegeven door het hoogteverschil tussen de oorsprong (waar de rivier begint) en de monding van de rivier (waar hij eindigt in de zee), maar hoeft niet per se. Het kan het hoogteverschil zijn tussen twee willekeurige punten in de rivier.
Als we het verval weten, dan kan het verhang berekend worden. Het verhang is het relatieve hoogteverschil van de rivier. Meestal wordt dit gemeten in m/km of cm/km. Hoe berekenen we het verval? Je deelt het verval door de afstand tussen de twee plekken waar je het verval van hebt genomen. Een klein voorbeeld zal het waarschijnlijk wat duidelijker maken:

Stel je voor dat de rivier “De Chaddriver” van Maastricht naar het dorpje “Mr.Chadd” loopt, dat aan de Waddenzee ligt. De afstand tussen Maastricht en de monding van de rivier in het dorp Mr.Chadd is 300 kilometer. Het hoogteverschil tussen Maastricht en de monding van de rivier is in totaal 450 meter.

Zo werkt de app

Wat is nou het verval en wat is het verhang? Het verval in dit voorbeeld is het absolute hoogteverschil tussen twee plekken: namelijk Maastricht en Mr.Chadd . In dit geval is het verval dus 450 meter.
Wat is dan het verhang? Het verhang is in dit geval 450 meter / 300 kilometer = 1,5 meter per kilometer. In het kort zou je 1,5 m/km kunnen schrijven.


Wat betekent het verhang voor de rivier? Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een hoog verhang en wat gebeurt er bij een laag verhang?
Zodra de rivier een hoog verhang heeft daalt de rivier dus best wel hard. Het kent een groot hoogteverschil per kilometer en stroomt dus ook met veel kracht. De rivier zal op plekken met een hoog verhang echt het landschap in snijden.
Een laag verhang daarentegen betekent dat de rivier niet heel hard stroomt. Er is weinig hoogteverschil dus het water zal minder snel van A naar B stromen. De rivier krijgt de kans om te gaan kronkelen: dit heet meanderen. Rivieren meanderen doordat water sneller stroomt in de buitenbocht, en minder snel in een binnenbocht. Hierdoor kan de rivier sedimenteren in de binnenbocht, maar uitslijpen in de buitenbocht. Hierdoor gaan rivieren steeds meer en meer kronkelen.

Oefenvraag:
Wat betekent verval en wat betekent verhang? En hoe bereken je deze getallen?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp