START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Verzilting: wat is het en hoe ontstaat het?

Misschien heb jij tijdens je aardrijkskundelessen wel eens gehoord van het woord verzilting.

Wil je toch nog wat extra uitleg hierover? Dan ben je hier op de goede pagina!

Eigenlijk kan je de betekenis van verzilting al met een korte beschrijving geven: water en/of de bodem wordt steeds zouter. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Verzilting is dus een vorm van landdegradatie omdat het land minder bruikbaar wordt voor de mens voor een bepaalde tijd.

verzilting

Oorzaken van verzilting

Er zijn verschillende oorzaken van verzilting, de meestvoorkomende hebben wij hieronder op een rijtje gezet, namelijk:

Overstromingen vanuit de zee: als je in de zomer lekker een duik neemt in de zee en een slok water in je mond krijgt proef je gelijk dat het zeewater zout is. Wanneer zeewater op het land komt verdampt op een gegeven moment het water, maar niet het zout. Het zout blijft achter en een deel gaat zelfs door de bodem. Hierdoor verzilt het stuk land, het wordt extra zout.

Slechte irrigatie: Eigenlijk zit in al het water wel een klein beetje zout. Je kan je dus misschien wel voorstellen dat als het heeft geregend er ook zout achterblijft nadat het water is verdampt. Langzaamaan verzilt het stuk land dus. Echter, als dit regenwater bij de wortels van plantjes komen verdampt er haast niks en blijft er dus ook geen zout achter. Bij goede irritatie heb je daarom dus ook een stuk minder verzilting en blijft de bodem gezonder.

Zo werkt de app!

Zoute kwel: in ons grondwater zit eerst een laag zoet water en daarna een laag zout water. Als het een periode heel warm is en er dus een droge periode is, dan raakt het zoete water op en werkt het zoute water zich omhoog. Dit heet kwellen. Het gevolg hiervan is dat het land verzilt .

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rivieren

Zeestromen

Ruimte voor de rivier

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!