fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Misschien heb jij tijdens je aardrijkskundelessen wel eens gehoord van het woord verzilting.

Wil je toch nog wat extra uitleg hierover? Dan ben je hier op de goede pagina!

Eigenlijk kan je de betekenis van verzilting al met een korte beschrijving geven: water en/of de bodem wordt steeds zouter. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Verzilting is dus een vorm van landdegradatie omdat het land minder bruikbaar wordt voor de mens voor een bepaalde tijd.
verzilting
Oorzaken van verzilting
Er zijn verschillende oorzaken van verzilting, de meestvoorkomende hebben wij hieronder op een rijtje gezet, namelijk:

Overstromingen vanuit de zee: als je in de zomer lekker een duik neemt in de zee en een slok water in je mond krijgt proef je gelijk dat het zeewater zout is. Wanneer zeewater op het land komt verdampt op een gegeven moment het water, maar niet het zout. Het zout blijft achter en een deel gaat zelfs door de bodem. Hierdoor verzilt het stuk land, het wordt extra zout.


Slechte irrigatie: Eigenlijk zit in al het water wel een klein beetje zout. Je kan je dus misschien wel voorstellen dat als het heeft geregend er ook zout achterblijft nadat het water is verdampt. Langzaamaan verzilt het stuk land dus. Echter, als dit regenwater bij de wortels van plantjes komen verdampt er haast niks en blijft er dus ook geen zout achter. Bij goede irritatie heb je daarom dus ook een stuk minder verzilting en blijft de bodem gezonder.

Zo werkt de app!

Zoute kwel: in ons grondwater zit eerst een laag zoet water en daarna een laag zout water. Als het een periode heel warm is en er dus een droge periode is, dan raakt het zoete water op en werkt het zoute water zich omhoog. Dit heet kwellen. Het gevolg hiervan is dat het land verzilt.

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp