Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Verzilting: wat is het en hoe ontstaat het?

Misschien heb jij tijdens je aardrijkskundelessen wel eens gehoord van het woord verzilting.

Wil je toch nog wat extra uitleg hierover? Dan ben je hier op de goede pagina!

Eigenlijk kan je de betekenis van verzilting al met een korte beschrijving geven: water en/of de bodem wordt steeds zouter. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Verzilting is dus een vorm van landdegradatie omdat het land minder bruikbaar wordt voor de mens voor een bepaalde tijd.

verzilting

Oorzaken van verzilting

Er zijn verschillende oorzaken van verzilting, de meestvoorkomende hebben wij hieronder op een rijtje gezet, namelijk:

Overstromingen vanuit de zee: als je in de zomer lekker een duik neemt in de zee en een slok water in je mond krijgt proef je gelijk dat het zeewater zout is. Wanneer zeewater op het land komt verdampt op een gegeven moment het water, maar niet het zout. Het zout blijft achter en een deel gaat zelfs door de bodem. Hierdoor verzilt het stuk land, het wordt extra zout.

Slechte irrigatie: Eigenlijk zit in al het water wel een klein beetje zout. Je kan je dus misschien wel voorstellen dat als het heeft geregend er ook zout achterblijft nadat het water is verdampt. Langzaamaan verzilt het stuk land dus. Echter, als dit regenwater bij de wortels van plantjes komen verdampt er haast niks en blijft er dus ook geen zout achter. Bij goede irritatie heb je daarom dus ook een stuk minder verzilting en blijft de bodem gezonder.

Zo werkt de app!

Zoute kwel: in ons grondwater zit eerst een laag zoet water en daarna een laag zout water. Als het een periode heel warm is en er dus een droge periode is, dan raakt het zoete water op en werkt het zoute water zich omhoog. Dit heet kwellen. Het gevolg hiervan is dat het land verzilt .

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rivieren

Zeestromen

Ruimte voor de rivier

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}