Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Ruimte voor de rivier

Ruimte voor de rivier

Nederland is een laaggelegen land, veel rivieren stromen door ons land heen naar de zee.

Hoeveel water er door een rivier heen stroomt kan verschillen, het hangt af van verschillende factoren zoals de hoeveelheid regen die er is gevallen. Wil je weten hoe we ervoor zorgen dat Nederland niet overstroomt? Lees dan snel verder hieronder!

ruimte voor de rivier

Dijken

Door dijken langs de rivieren aan te leggen zorgen we ervoor dat het water niet verder het land in stroomt. Er zijn twee dijken die je vaak bij een rivier ziet, de zomerdijken en de winterdijken, het gebied tussen deze dijken wordt de uiterwaard genoemd. De winterdijken zijn de hoogste dijken, zij zorgen ervoor dat mensen veilig kunnen wonen. De zomerdijken zijn lager dan de winterdijken, ze liggen ook dichter bij de rivier. De zomerdijken worden ook wel zomerkade genoemd omdat ze lager zijn dan de winterdijken. De zomerdijken zorgen ervoor dat in de zomer de landbouwgrond tussen de zomerdijk en de winterdijk niet overstroomt. In de zomer is er vaak minder neerslag dan in de winter, daarom is de zomerdijk dus lager.

Kanaliseren

Als we rivieren vrij laten stromen dan worden ze vaak erg bochtig, dit heet meanderen. Doordat er veel bochten in de rivier zitten stroomt het water langzamer. Door de rivieren rechter te maken, te kanaliseren, kan het water er sneller doorheen stromen. Een ander voordeel van het kanaliseren is dat boten er makkelijker overheen kunnen varen. Om een rivier te kanaliseren worden er kribben aangelegd, dat zijn kleine stenen dammen die een rechte hoek vormen met de zomerdijk.

Zo werkt de app

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering zijn er vaker stortbuien of korte periodes waarin veel regen valt. In een korte tijd moet er dan heel veel water door de rivier worden afgevoerd. Om te zorgen dat we dan niet overstromen moeten er aanpassingen worden gedaan rondom de rivieren. Vroeger deden we dat bijna altijd door de dijken te verhogen, nu is er een nieuw project, dit project heet ´Ruimte voor de Rivier´. Hierin wordt ook naar andere mogelijkheden gekeken zoals het verbreden van de uiterwaard.

Oefening

Teken een plaatje van een rivier met daarin de winterdijk, zomerdijk, uiterwaard en kribben.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rivieren

Sedimentatie: wat is het precies?

Ruimte voor de rivier: een goed idee?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}