fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Ruimte voor de rivier

Nederland is een laaggelegen land, veel rivieren stromen door ons land heen naar de zee.

Hoeveel water er door een rivier heen stroomt kan verschillen, het hangt af van verschillende factoren zoals de hoeveelheid regen die er is gevallen. Wil je weten hoe we ervoor zorgen dat Nederland niet overstroomt? Lees dan snel verder hieronder!

ruimte voor de rivier
Dijken
Door dijken langs de rivieren aan te leggen zorgen we ervoor dat het water niet verder het land in stroomt. Er zijn twee dijken die je vaak bij een rivier ziet, de zomerdijken en de winterdijken, het gebied tussen deze dijken wordt de uiterwaard genoemd. De winterdijken zijn de hoogste dijken, zij zorgen ervoor dat mensen veilig kunnen wonen. De zomerdijken zijn lager dan de winterdijken, ze liggen ook dichter bij de rivier. De zomerdijken worden ook wel zomerkade genoemd omdat ze lager zijn dan de winterdijken. De zomerdijken zorgen ervoor dat in de zomer de landbouwgrond tussen de zomerdijk en de winterdijk niet overstroomt. In de zomer is er vaak minder neerslag dan in de winter, daarom is de zomerdijk dus lager.

Kanaliseren
Als we rivieren vrij laten stromen dan worden ze vaak erg bochtig, dit heet meanderen. Doordat er veel bochten in de rivier zitten stroomt het water langzamer. Door de rivieren rechter te maken, te kanaliseren, kan het water er sneller doorheen stromen. Een ander voordeel van het kanaliseren is dat boten er makkelijker overheen kunnen varen. Om een rivier te kanaliseren worden er kribben aangelegd, dat zijn kleine stenen dammen die een rechte hoek vormen met de zomerdijk.

Zo werkt de app

Klimaatverandering
Door de klimaatverandering zijn er vaker stortbuien of korte periodes waarin veel regen valt. In een korte tijd moet er dan heel veel water door de rivier worden afgevoerd. Om te zorgen dat we dan niet overstromen moeten er aanpassingen worden gedaan rondom de rivieren. Vroeger deden we dat bijna altijd door de dijken te verhogen, nu is er een nieuw project, dit project heet ´Ruimte voor de Rivier´. Hierin wordt ook naar andere mogelijkheden gekeken zoals het verbreden van de uiterwaard.

Oefening
Teken een plaatje van een rivier met daarin de winterdijk, zomerdijk, uiterwaard en kribben.


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp