START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Vulkanen: hoe ontstaan ze?

Vulkanen: hoe ontstaan ze?

Als je een grote vulkaanuitbarsting ziet is het soms lastig voor te stellen dat deze vulkaan niet altijd heeft bestaan.

Maar ooit is het toch echt een platte vlakte geweest!

Het duurt tienduizenden tot honderdduizenden jaren voordat een vulkaan is gevormd. Een vulkaan ontstaan doordat de aardkorst bestaat uit tektonische platen. Deze tektonische platen bewegen door convectiestromen. Met name aan de randen van de platen zie je vulkanisme. Dit komt door de beweging van de platen. Er zijn drie situaties waarbij vulkanen gevormd kunnen worden: bij convergentie, divergentie en hotspots.

Convergentie

Als we spreken van convergentie, dan hebben we het over twee tektonische platen die naar elkaar toe bewegen. De twee tektonische platen die naar elkaar toe bewegen hebben een andere dichtheid, dit zorgt ervoor dat de ene plaat onder de andere glijdt. Dit proces wordt subductie genoemd. De plaat die naar beneden wordt geduwd smelt en daardoor ontstaat er magma. Dit magma stijgt op en breekt met enorme kracht door de aardkorst, dit is een uitbarsting. De meeste gebergtes op het aardoppervlak zijn ook ontstaan dankzij een convergente beweging van twee tektonische platen.

Divergentie

Het tegenovergestelde van convergentie is divergentie, hierbij bewegen twee tektonische platen juist van elkaar weg. De meeste divergentie gebieden liggen onder de zee. Wanneer de platen uit elkaar drijven, komt er vloeibaar magma omhoog als lava. Dit wordt dan verdeeld over de zeebodem, het stolt bij contact met zeewater en er ontstaat een oceanische aardkorst. De plek waar deze nieuwe korst ontstaat, noemen we een oceanische rug. Bij deze plekken vinden we veel vulkanische activiteit, maar meestal niet zo explosief als bij convergentiezones. Wanneer deze oceaanruggen boven het zeewater uitsteken ontstaan er vulkanische eilanden, IJsland is daar een voorbeeld van.

Zo werkt onze app

Hotspots

Waar convergentie- en divergentie-vulkanisme zich afspeelt aan de randen van de platen, liggen hotspots vaak ver van de randen van de platen. Een hotspot is gebied waar de aardkorst heel erg dun is. Doordat de aardkorst zo dun is op hotspots, kan het magma zich makkelijk door de aardkorst heen werken. Er ontstaat dan een magmakamer waar op gegeven moment zoveel druk ontstaat, dat er een uitbarsting plaats zal vinden.

Oefenvraag

Bij welke situatie waarbij een vulkaan ontstaat is er sprake van subductie? En wat houdt subductie precies in?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aardbevingen

Aardplaten, breuklijnen en plaatbeweging

Platentektoniek

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!