fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wist je dat de aarde eigenlijk bestaat uit meerdere platen en dat deze platen nog bewegen ook?! Een tektonische plaat gaat trouwens niet zo heel snel hoor, dit gaat met een paar centimeters per jaar.

Ruim 200 miljoen jaar geleden lagen alle continenten zoals we die nu kennen aan elkaar vast. Het was toen eigenlijk één groot continent, die we Pangea noemen. Wil jij alles weten over platentektoniek? Lees dan snel verder!

Tektonische platen
Er zijn twee soorten tektonische platen, oceanische platen en continentale platen. Een oceanische plaat bestaat voor het grootste deel uit de oceanen. Een continentale plaat bestaat voor het grootste gedeelte uit de continenten zoals we die kennen en waarop we wonen. De reden dat tektonische platen bewegen is vanwege de convectiestromingen in de aardmantel.
PlatentektoniekSoorten plaatbewegingen
Tektonische platen kunnen op drie manieren bewegen:

  • Divergente platen zijn platen die uit elkaar drijven. Op deze plekken zien we vaak vulkanisme en eilandvorming.
  • Convergente platen zijn platen die naar elkaar toe drijven. Als twee continentale platen naar elkaar toe drijven, dan ontstaat er een plooiingsgebergte. Als twee oceanische platen naar elkaar toe drijven, dan schuift de zwaarste en oudste plaat onder de lichte en jongere plaat. Dit proces noemen we subductie, in deze gebieden zien we veel aardbevingen en vulkanisme. Als één continentale en één oceanische plaat naar elkaar toe drijven, dan is er ook sprake van subductie.
  • Transforme bewegingen komen voor als twee platen langs elkaar schuiven. Doordat de platen langs elkaar schuiven kunnen er breuken of scheuren ontstaan in de platen. Op die plekken zien we dan ook voor aardbevingen ontstaan.

Zo werkt onze app

Gevolgen van plaatbewegingen
Doordat tektonische platen bewegen, zijn er meerdere gevolgen. Wanneer twee oceanische platen van elkaar af bewegen, komt er ruimte tussen de platen. Deze ruimte wordt opgevuld door magma, dit komt omhoog en stolt. Hierdoor ontstaan er bergen. Bergen onder water worden mid-oceanische ruggen genoemd. Plaatbewegingen zorgen ook voor gebergten. Als twee platen tegen elkaar aan botsen dan schuift de zwaarste plaat onder de lichtere, maar dit gebeurt wel met zo’n kracht dat er een gebergte ontstaat. Naast bergen kunnen er ook vulkanen ontstaan. Wat ook vaak voorkomt bij botsingen tussen platen zijn aardbevingen.

Even testen of je het echt snapt!
Hoe noemen we de plaatbeweging waarbij tektonische platen langs elkaar schuiven?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp