START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Platentektoniek: wat is het?

Wist je dat de aarde eigenlijk bestaat uit meerdere platen en dat deze platen nog bewegen ook?! Een tektonische plaat gaat trouwens niet zo heel snel hoor, dit gaat met een paar centimeters per jaar.

Ruim 200 miljoen jaar geleden lagen alle continenten zoals we die nu kennen aan elkaar vast. Het was toen eigenlijk één groot continent, die we Pangea noemen. Wil jij alles weten over platentektoniek? Lees dan snel verder!

Tektonische platen

Er zijn twee soorten tektonische platen, oceanische platen en continentale platen. Een oceanische plaat bestaat voor het grootste deel uit de oceanen. Een continentale plaat bestaat voor het grootste gedeelte uit de continenten zoals we die kennen en waarop we wonen. De reden dat tektonische platen bewegen is vanwege de convectiestromingen in de aardmantel.

Platentektoniek Soorten plaatbewegingen

Tektonische platen kunnen op drie manieren bewegen:

  • Divergente platen zijn platen die uit elkaar drijven. Op deze plekken zien we vaak vulkanisme en eilandvorming.

  • Convergente platen zijn platen die naar elkaar toe drijven. Als twee continentale platen naar elkaar toe drijven, dan ontstaat er een plooiingsgebergte. Als twee oceanische platen naar elkaar toe drijven, dan schuift de zwaarste en oudste plaat onder de lichte en jongere plaat. Dit proces noemen we subductie, in deze gebieden zien we veel aardbevingen en vulkanisme. Als één continentale en één oceanische plaat naar elkaar toe drijven, dan is er ook sprake van subductie.

  • Transforme bewegingen komen voor als twee platen langs elkaar schuiven. Doordat de platen langs elkaar schuiven kunnen er breuken of scheuren ontstaan in de platen. Op die plekken zien we dan ook voor aardbevingen ontstaan.

Zo werkt onze app

Gevolgen van plaatbewegingen

Doordat tektonische platen bewegen, zijn er meerdere gevolgen. Wanneer twee oceanische platen van elkaar af bewegen, komt er ruimte tussen de platen. Deze ruimte wordt opgevuld door magma, dit komt omhoog en stolt. Hierdoor ontstaan er bergen. Bergen onder water worden mid-oceanische ruggen genoemd. Plaatbewegingen zorgen ook voor gebergten. Als twee platen tegen elkaar aan botsen dan schuift de zwaarste plaat onder de lichtere, maar dit gebeurt wel met zo’n kracht dat er een gebergte ontstaat. Naast bergen kunnen er ook vulkanen ontstaan. Wat ook vaak voorkomt bij botsingen tussen platen zijn aardbevingen .

Even testen of je het echt snapt!

Hoe noemen we de plaatbeweging waarbij tektonische platen langs elkaar schuiven?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!