Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Platentektoniek: wat is het?

Wist je dat de aarde eigenlijk bestaat uit meerdere platen en dat deze platen nog bewegen ook?! Een tektonische plaat gaat trouwens niet zo heel snel hoor, dit gaat met een paar centimeters per jaar.

Ruim 200 miljoen jaar geleden lagen alle continenten zoals we die nu kennen aan elkaar vast. Het was toen eigenlijk één groot continent, die we Pangea noemen. Wil jij alles weten over platentektoniek? Lees dan snel verder!

Tektonische platen

Er zijn twee soorten tektonische platen, oceanische platen en continentale platen. Een oceanische plaat bestaat voor het grootste deel uit de oceanen. Een continentale plaat bestaat voor het grootste gedeelte uit de continenten zoals we die kennen en waarop we wonen. De reden dat tektonische platen bewegen is vanwege de convectiestromingen in de aardmantel.

Platentektoniek Soorten plaatbewegingen

Tektonische platen kunnen op drie manieren bewegen:

  • Divergente platen zijn platen die uit elkaar drijven. Op deze plekken zien we vaak vulkanisme en eilandvorming.

  • Convergente platen zijn platen die naar elkaar toe drijven. Als twee continentale platen naar elkaar toe drijven, dan ontstaat er een plooiingsgebergte. Als twee oceanische platen naar elkaar toe drijven, dan schuift de zwaarste en oudste plaat onder de lichte en jongere plaat. Dit proces noemen we subductie, in deze gebieden zien we veel aardbevingen en vulkanisme. Als één continentale en één oceanische plaat naar elkaar toe drijven, dan is er ook sprake van subductie.

  • Transforme bewegingen komen voor als twee platen langs elkaar schuiven. Doordat de platen langs elkaar schuiven kunnen er breuken of scheuren ontstaan in de platen. Op die plekken zien we dan ook voor aardbevingen ontstaan.

Zo werkt onze app

Gevolgen van plaatbewegingen

Doordat tektonische platen bewegen, zijn er meerdere gevolgen. Wanneer twee oceanische platen van elkaar af bewegen, komt er ruimte tussen de platen. Deze ruimte wordt opgevuld door magma, dit komt omhoog en stolt. Hierdoor ontstaan er bergen. Bergen onder water worden mid-oceanische ruggen genoemd. Plaatbewegingen zorgen ook voor gebergten. Als twee platen tegen elkaar aan botsen dan schuift de zwaarste plaat onder de lichtere, maar dit gebeurt wel met zo’n kracht dat er een gebergte ontstaat. Naast bergen kunnen er ook vulkanen ontstaan. Wat ook vaak voorkomt bij botsingen tussen platen zijn aardbevingen .

Even testen of je het echt snapt!

Hoe noemen we de plaatbeweging waarbij tektonische platen langs elkaar schuiven?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}