Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

San Andreas breuklijn

De San Andreas breuklijn is een spectaculair gezicht. Het is een loodrechte lijn waar twee platen elkaar treffen.

Wat er hier precies gaande is en wat de gevaren zijn lees je in dit artikel!

De San Andreas breuklijn is een lijn waar de Pacifische en de Noord-Amerikaanse plaat elkaar treffen. De breuklijn is ongeveer 30 miljoen jaar oud. Deze lijn loopt van het noorden van de Golf van Californië naar de Grote Oceaan en de platen maken hier een transforme beweging. Dat betekent dat de platen hier langs elkaar heen bewegen.

san andreas breuklijn

Aardplaten zijn van nature scheef en bewegen niet lijnrecht langs elkaar. Het gebeurt dus wel meer dan eens dat platen in elkaar blijven haken en op deze manier wordt er spanning opgebouwd. Zodra de platen dan losschieten, ontstaat er een hevige schok die we kennen als een aardbeving . De energie die bij zo’n schok vrijkomt zorgt voor aardbevingen die zeer ernstige gevolgen kunnen hebben.

De heftigste aardbeving die heeft plaatsgevonden rondom de San Andreas breuklijn is die van 1906 in San Francisco. Er zijn in dat jaar 3000 doden gevallen en de aardbeving zelf had een 7,8 op de schaal van richter. Op de schaal van richter zou dit geclassificeerd worden als rampzalig tot zeer rampzalig waarbij wegen en gebouwen ernstig beschadigd zijn en zelfs aardbevingsbestendige gebouwen beschadigd raken. Er wordt ongeveer eens in de 22 jaar een ernstige aardbeving verwacht, niet zo erg als ik die uit 1906. Een herhaling van 1906 wordt altijd verwacht, maar veel minder vaak dan een ernstige aardbeving. Het is dus een spannend leven rondom de San Andreas breuklijn!

Zo werkt de app

Voorbeeldvraag:

Welke aardplaten liggen bij de San Andreas breuklijn? En welke beweging maken deze lijnen? En wat zijn de gevolgen hiervan?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aardplaten breuklijnen en beweging

Platentektoniek

Aardbevingen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}