fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De San Andreas breuklijn is een spectaculair gezicht. Het is een loodrechte lijn waar twee platen elkaar treffen.

Wat er hier precies gaande is en wat de gevaren zijn lees je in dit artikel!

De San Andreas breuklijn is een lijn waar de Pacifische en de Noord-Amerikaanse plaat elkaar treffen. De breuklijn is ongeveer 30 miljoen jaar oud. Deze lijn loopt van het noorden van de Golf van Californië naar de Grote Oceaan en de platen maken hier een transforme beweging. Dat betekent dat de platen hier langs elkaar heen bewegen.
san andreas breuklijn
Aardplaten zijn van nature scheef en bewegen niet lijnrecht langs elkaar. Het gebeurt dus wel meer dan eens dat platen in elkaar blijven haken en op deze manier wordt er spanning opgebouwd. Zodra de platen dan losschieten, ontstaat er een hevige schok die we kennen als een aardbeving. De energie die bij zo’n schok vrijkomt zorgt voor aardbevingen die zeer ernstige gevolgen kunnen hebben.


De heftigste aardbeving die heeft plaatsgevonden rondom de San Andreas breuklijn is die van 1906 in San Francisco. Er zijn in dat jaar 3000 doden gevallen en de aardbeving zelf had een 7,8 op de schaal van richter. Op de schaal van richter zou dit geclassificeerd worden als rampzalig tot zeer rampzalig waarbij wegen en gebouwen ernstig beschadigd zijn en zelfs aardbevingsbestendige gebouwen beschadigd raken. Er wordt ongeveer eens in de 22 jaar een ernstige aardbeving verwacht, niet zo erg als ik die uit 1906. Een herhaling van 1906 wordt altijd verwacht, maar veel minder vaak dan een ernstige aardbeving. Het is dus een spannend leven rondom de San Andreas breuklijn!

Zo werkt de app

Voorbeeldvraag:
Welke aardplaten liggen bij de San Andreas breuklijn? En welke beweging maken deze lijnen? En wat zijn de gevolgen hiervan?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp