START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

San Andreas breuklijn

De San Andreas breuklijn is een spectaculair gezicht. Het is een loodrechte lijn waar twee platen elkaar treffen.

Wat er hier precies gaande is en wat de gevaren zijn lees je in dit artikel!

De San Andreas breuklijn is een lijn waar de Pacifische en de Noord-Amerikaanse plaat elkaar treffen. De breuklijn is ongeveer 30 miljoen jaar oud. Deze lijn loopt van het noorden van de Golf van Californië naar de Grote Oceaan en de platen maken hier een transforme beweging. Dat betekent dat de platen hier langs elkaar heen bewegen.

san andreas breuklijn

Aardplaten zijn van nature scheef en bewegen niet lijnrecht langs elkaar. Het gebeurt dus wel meer dan eens dat platen in elkaar blijven haken en op deze manier wordt er spanning opgebouwd. Zodra de platen dan losschieten, ontstaat er een hevige schok die we kennen als een aardbeving . De energie die bij zo’n schok vrijkomt zorgt voor aardbevingen die zeer ernstige gevolgen kunnen hebben.

De heftigste aardbeving die heeft plaatsgevonden rondom de San Andreas breuklijn is die van 1906 in San Francisco. Er zijn in dat jaar 3000 doden gevallen en de aardbeving zelf had een 7,8 op de schaal van richter. Op de schaal van richter zou dit geclassificeerd worden als rampzalig tot zeer rampzalig waarbij wegen en gebouwen ernstig beschadigd zijn en zelfs aardbevingsbestendige gebouwen beschadigd raken. Er wordt ongeveer eens in de 22 jaar een ernstige aardbeving verwacht, niet zo erg als ik die uit 1906. Een herhaling van 1906 wordt altijd verwacht, maar veel minder vaak dan een ernstige aardbeving. Het is dus een spannend leven rondom de San Andreas breuklijn!

Zo werkt de app

Voorbeeldvraag:

Welke aardplaten liggen bij de San Andreas breuklijn? En welke beweging maken deze lijnen? En wat zijn de gevolgen hiervan?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aardplaten breuklijnen en beweging

Platentektoniek

Aardbevingen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!