fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Je kent het wel, al die lijntjes op de wereldkaart. Waar staan die nou toch voor?

Dit zijn lengte- en breedtegraden, dit zijn denkbeeldige lijnen die over de wereldkaart zijn getrokken. De lijnen die van Noord naar Zuid zijn getrokken noem je lengtegraden en de lijnen die van Oost naar West zijn getrokken noem je breedtegraden.

Door middel van de lengte- en breedtegraden kan je heel exact de ligging van bijvoorbeeld jouw woonplaats of jouw school bepalen!

Lengte en breedtegraden
Lengtegraden
Lengtegraden lopen van Westerlengte tot Oosterlengte, het zijn namelijk de verticale lijnen. De bekendste lengtegraad loopt precies over het Engelse dorpje Greenwich, dit is de 0°-meridiaan en heeft dus de lengtegraad 0. Dit is dan ook de grens tussen het Oostelijke en het Westelijk halfrond.


De tijdzones die gelden in de hele wereld worden ook bepaald aan de hand van de lengtegraden. Één dag duurt omgerekend 1440 minuten. Als je dit aantal minuten deelt door het aantal lengtegraden, dat zijn er 360, kom je op een tijdsverschil van 4 minuten per graad. Als je dit doorrekent kom je op een uur tijdsverschil per 15 graden.

Zo werkt de app

Breedtegraden
Breedtegraden lopen van Noorderbreedte tot Zuiderbreedte, het zijn immers de horizontale lijnen. De nul-gradenlijn bij de breedtegraden is misschien nog wel bekender dan de 0°-meridiaan bij de lengtegraden. Dit is namelijk de evenaar, die ligt precies op 0 breedtegraden. De evenaar scheidt het Noordelijk en het Zuidelijk halfrond. Andere bekende breedtegraden zijn de Kreeftskeerkring op 23,5° Noorderbreedte en de Steenbokskeerkring op 23,5° Zuiderbreedte. Zie op de afbeeldingen hieronder hoe dat er precies uitziet:
Lengte en breedte bepalen
Oefenvraag
Het gaat in een vraag over 20° Zuiderbreedte, hebben we het dan ook lengte- of breedtegraden?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp