Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Lengte- en breedtegraden bepalen

Je kent het wel, al die lijntjes op de wereldkaart. Waar staan die nou toch voor?

Dit zijn lengte- en breedtegraden, dit zijn denkbeeldige lijnen die over de wereldkaart zijn getrokken. De lijnen die van Noord naar Zuid zijn getrokken noem je lengtegraden en de lijnen die van Oost naar West zijn getrokken noem je breedtegraden.

Door middel van de lengte- en breedtegraden kan je heel exact de ligging van bijvoorbeeld jouw woonplaats of jouw school bepalen!

Lengte en breedtegraden

Lengtegraden

Lengtegraden lopen van Westerlengte tot Oosterlengte, het zijn namelijk de verticale lijnen. De bekendste lengtegraad loopt precies over het Engelse dorpje Greenwich, dit is de 0°-meridiaan en heeft dus de lengtegraad 0. Dit is dan ook de grens tussen het Oostelijke en het Westelijk halfrond.

De tijdzones die gelden in de hele wereld worden ook bepaald aan de hand van de lengtegraden. Één dag duurt omgerekend 1440 minuten. Als je dit aantal minuten deelt door het aantal lengtegraden, dat zijn er 360, kom je op een tijdsverschil van 4 minuten per graad. Als je dit doorrekent kom je op een uur tijdsverschil per 15 graden.

Zo werkt de app

Breedtegraden

Breedtegraden lopen van Noorderbreedte tot Zuiderbreedte, het zijn immers de horizontale lijnen. De nul-gradenlijn bij de breedtegraden is misschien nog wel bekender dan de 0°-meridiaan bij de lengtegraden. Dit is namelijk de evenaar, die ligt precies op 0 breedtegraden. De evenaar scheidt het Noordelijk en het Zuidelijk halfrond. Andere bekende breedtegraden zijn de Kreeftskeerkring op 23,5° Noorderbreedte en de Steenbokskeerkring op 23,5° Zuiderbreedte. Zie op de afbeeldingen hieronder hoe dat er precies uitziet:

Lengte en breedte bepalen

Oefenvraag

Het gaat in een vraag over 20° Zuiderbreedte, hebben we het dan ook lengte- of breedtegraden?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Invalshoek zon

Werken met de atlas

Het Köppen-systeem

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}