START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Lengte- en breedtegraden bepalen

Je kent het wel, al die lijntjes op de wereldkaart. Waar staan die nou toch voor?

Dit zijn lengte- en breedtegraden, dit zijn denkbeeldige lijnen die over de wereldkaart zijn getrokken. De lijnen die van Noord naar Zuid zijn getrokken noem je lengtegraden en de lijnen die van Oost naar West zijn getrokken noem je breedtegraden.

Door middel van de lengte- en breedtegraden kan je heel exact de ligging van bijvoorbeeld jouw woonplaats of jouw school bepalen!

Lengte en breedtegraden

Lengtegraden

Lengtegraden lopen van Westerlengte tot Oosterlengte, het zijn namelijk de verticale lijnen. De bekendste lengtegraad loopt precies over het Engelse dorpje Greenwich, dit is de 0°-meridiaan en heeft dus de lengtegraad 0. Dit is dan ook de grens tussen het Oostelijke en het Westelijk halfrond.

De tijdzones die gelden in de hele wereld worden ook bepaald aan de hand van de lengtegraden. Één dag duurt omgerekend 1440 minuten. Als je dit aantal minuten deelt door het aantal lengtegraden, dat zijn er 360, kom je op een tijdsverschil van 4 minuten per graad. Als je dit doorrekent kom je op een uur tijdsverschil per 15 graden.

Zo werkt de app

Breedtegraden

Breedtegraden lopen van Noorderbreedte tot Zuiderbreedte, het zijn immers de horizontale lijnen. De nul-gradenlijn bij de breedtegraden is misschien nog wel bekender dan de 0°-meridiaan bij de lengtegraden. Dit is namelijk de evenaar, die ligt precies op 0 breedtegraden. De evenaar scheidt het Noordelijk en het Zuidelijk halfrond. Andere bekende breedtegraden zijn de Kreeftskeerkring op 23,5° Noorderbreedte en de Steenbokskeerkring op 23,5° Zuiderbreedte. Zie op de afbeeldingen hieronder hoe dat er precies uitziet:

Lengte en breedte bepalen

Oefenvraag

Het gaat in een vraag over 20° Zuiderbreedte, hebben we het dan ook lengte- of breedtegraden?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Invalshoek zon

Werken met de atlas

Het Köppen-systeem

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!