fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Misschien heb je het al in je boek zien staan: de relatieve ligging en absolute ligging van een bepaalde stad.

Maar wat bedoelen ze nou precies met wat? Lees het in dit artikel!


De absolute ligging is iets waarover je heel kort kan zijn. Dit is namelijk de exacte locatie van een stad en vaak wordt dit aangegeven door de lengte- en breedtegraad van de stad te geven. Ook de afstand zou een absolute ligging kunnen zijn. Een voorbeeld van het omschrijven van een absolute ligging zou dus kunnen zijn: Groningen ligt 180,9 kilometer ten noordoosten van de stad Amsterdam. Of: Amsterdam ligt op 4.8941 lengtegraad en op 52.3732 breedtegraad.
absoluut en relatief
De relatieve ligging ligt echter ietsje ingewikkelder. Dit is namelijk de ligging van een bepaalde plek (bijvoorbeeld een stad) ten opzichte van de andere plek. De relatieve ligging van een stad kan veranderen op basis van bijvoorbeeld de bereikbaarheid van een stad. Als een stad in een land ligt waar de wegen super slecht zijn of bijvoorbeeld geen treinen rijden dan heeft deze stad over het algemeen een slechte relatieve ligging. Het gaat namelijk heel erg lang duren om naar deze stad toe te reizen.

Zo werkt de app

Vliegvelden of havens kunnen de relatieve ligging van een stad verbeteren. Amsterdam heeft bijvoorbeeld een super goede relatieve ligging, omdat je vanuit heel het land er best wel snel naar toe kunt reizen. Maar ook vanuit andere landen kun je relatief gezien heel erg snel naar Amsterdam toe, het is namelijk goed te bereiken met het vliegtuig aangezien Schiphol er zit. Ook natuurlijke omstandigheden hebben invloed op de relatieve ligging: ligt het land aan zee? Of ligt het ingesloten tussen andere landen? Dit zijn allemaal dingen die invloed kunnen hebben op de relatieve ligging van een land/stad.

Vaak kun je de relatieve ligging wel uitdrukken in tijd, kosten of moeite. Is het heel duur om naar een bepaalde stad te reizen? Of kost het super veel tijd om naar een bepaalde stad toe te gaan? Dan heeft deze een ongunstige relatieve ligging.

Voorbeeldvraag:
Hoe druk je de absolute ligging uit? En hoe druk je een relatieve ligging uit?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp