fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Fast and slow world: wat is het precies?

De fast en slow world, hippe begrippen voor gebieden die wél verbonden zijn met de moderne wereld en voor gebieden die niet verbonden zijn met de moderne wereld.

Hoe kan het nou dat een deel van de wereld enorm snel ontwikkelt en een ander deel totaal niet?

fast and slow world
Fast world
Ongeveer 20% van de wereld valt onder de fast world, en dit zijn met name grote stedelijke gebieden in de Verenigde Staten, de Europese Unie en Oost-Azië. Zij zijn het meest met de moderne wereld in verbinding en zijn veelal het meest ontwikkeld. De fast world doet mee in de wereldeconomie en spelen de boventoon in de internationale markten. Ongeveer 20% van de wereldbevolking valt onder de fast world, en de overige 80% onder de slow world.
De slow world daarentegen doet eigenlijk weinig of niet mee in het internationale handel circuit en hebben vaak een individuele economie die ook niet al te stabiel is.


Slow world
De slow world zijn niet per se alleen maar gebieden in de periferie, maar ook bepaalde gebieden in een ontwikkeld land kunnen achterblijven. Zo kun je dus een fast world en een slow world binnen hetzelfde land zien! Dit is een gevolg van fragmentarische globalisering, waarbij er in hetzelfde land gebieden zijn die gebruik maken van moderne middelen en gebieden die gebruik maken van traditionele middelen. Globalisering zie je soms dus maar alleen in bepaalde gedeelten van een land.

Spread- en backwash-effecten
Andere begrippen die je vaak in verband met de fast en slow world ziet zijn spread-effecten en backwash-effecten.

Backwash-effecten zijn de negatieve invloeden vanuit de fast world op de slow world. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situatie: stel je voor dat je een enorm goed idee hebt om een bedrijf op te starten, dan is het als ondernemer veel aantrekkelijker om je te gaan vestigen in een ontwikkeld land, waar bijvoorbeeld ook investeerders zijn om jouw bedrijf te steunen. Dit is een voorbeeld van braindrain waarbij de ondernemers en andere intelligente mensen vertrekken uit de slow world omdat ze meer kansen zien in de fast world.

Zo werkt onze app

Spread-effecten zijn het tegenovergestelde van backwash effecten en zijn juist de positieve invloeden van de landen uit de fast world op de landen in de slow world. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de overdracht van kennis vanuit de fast world naar de slow world, waardoor technieken en processen in de slow world verbeterd kunnen worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kennis delen over hoe je het best aan landbouw kan doen, waardoor ze in de slow world bijvoorbeeld voedsel kunnen produceren. Hierdoor wordt de welvaart en de economie in de slow world gestimuleerd.

Voorbeeldvraag:
Wat is fast world en wat is de slow world? En waardoor worden de verschillen tussen deze ‘werelden’ groter en wat kan ervoor zorgen dat de verschillen juist kleiner worden?

Samenvatting

De fast world zijn de landen die het meest met de moderne wereld in verbinding zijn en zijn veelal het meest ontwikkeld. De slow world zijn niet per se alleen maar gebieden in de periferie, maar ook bepaalde gebieden in een ontwikkeld land kunnen achterblijven.


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp