fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

We leven in een maatschappij waarin globalisering een grote rol speelt.

Het is iets waar we allemaal mee te maken hebben, en wat alleen nog maar belangrijker gaat worden voor iedereen. Ook voor jou dus!

Wat is het en waarom is het zo’n belangrijk onderwerp? Dat kun je lezen in dit artikel!

De definitie van globalisering is eigenlijk de toenemende vervlechting van gebieden en samenlevingen. Globalisering is iets wat al heel lang bestaat, alleen in de tijd waarin wij leven gaat het nog veel harder. Dit komt bijvoorbeeld doordat we nu vliegtuigen hebben die heel snel van de ene kant van de wereld naar de andere kunnen komen. Of bijvoorbeeld door het internet waardoor je binnen een paar milliseconden een berichtje aan je familie in Nieuw-Zeeland kunt sturen. Daarnaast zien we steeds meer grote bedrijven die over de hele wereld aanwezig zijn, waardoor er wereldwijde handelsnetwerken ontstaan.
Globalisering
We kennen globalisering op een economisch, cultureel, sociaal en politiek gebied.
Economische globalisering heeft te maken met het geld dat razendsnel de hele aardbol overgaat. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de multinationals (bedrijven die over de hele wereld meerdere vestigingen hebben). Denk bijvoorbeeld aan de McDonalds, die bijna in elk land wel restaurants heeft!

Culturele globalisering heeft te maken met het verwerven van culturen. Doordat culturen zich veel meer mengen en makkelijker verplaatsen is er veel meer sprake van culturele diffusie. Dat betekent dat culturen zich makkelijker verspreiden en dat culturen elkaar overnemen. Een voorbeeld hiervan zijn de sushi rolls die bij elke Albert Heijn te koop zijn.
We kennen ook sociale globalisering, een groot voorbeeld hiervan is de toenemende migratie. Het is veel makkelijker om te verhuizen omdat er bijvoorbeeld in een ander land veel meer werk is of omdat de welvaart er hoger is.

De laatste soort globalisering is politieke globalisering. Doordat landen meer gaan samenwerken, wordt het makkelijker om bijvoorbeeld handel te drijven of bijvoorbeeld te reizen van het ene land naar de andere. Een voorbeeld van politieke globalisering is er eentje waarin we zelf leven, namelijk de Europese Unie.


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp