Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Globalisering: wat is dat?

We leven in een maatschappij waarin globalisering een grote rol speelt.

Het is iets waar we allemaal mee te maken hebben, en wat alleen nog maar belangrijker gaat worden voor iedereen. Ook voor jou dus!

Wat is het en waarom is het zo’n belangrijk onderwerp? Dat kun je lezen in dit artikel!

De definitie van globalisering is eigenlijk de toenemende vervlechting van gebieden en samenlevingen. Globalisering is iets wat al heel lang bestaat, alleen in de tijd waarin wij leven gaat het nog veel harder. Dit komt bijvoorbeeld doordat we nu vliegtuigen hebben die heel snel van de ene kant van de wereld naar de andere kunnen komen. Of bijvoorbeeld door het internet waardoor je binnen een paar milliseconden een berichtje aan je familie in Nieuw-Zeeland kunt sturen. Daarnaast zien we steeds meer grote bedrijven die over de hele wereld aanwezig zijn, waardoor er wereldwijde handelsnetwerken ontstaan.

Globalisering

We kennen globalisering op een economisch, cultureel, sociaal en politiek gebied.

Economische globalisering heeft te maken met het geld dat razendsnel de hele aardbol overgaat. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de multinationals (bedrijven die over de hele wereld meerdere vestigingen hebben). Denk bijvoorbeeld aan de McDonalds, die bijna in elk land wel restaurants heeft!

Culturele globalisering heeft te maken met het verwerven van culturen. Doordat culturen zich veel meer mengen en makkelijker verplaatsen is er veel meer sprake van culturele diffusie . Dat betekent dat culturen zich makkelijker verspreiden en dat culturen elkaar overnemen. Een voorbeeld hiervan zijn de sushi rolls die bij elke Albert Heijn te koop zijn.

We kennen ook sociale globalisering, een groot voorbeeld hiervan is de toenemende migratie. Het is veel makkelijker om te verhuizen omdat er bijvoorbeeld in een ander land veel meer werk is of omdat de welvaart er hoger is.

De laatste soort globalisering is politieke globalisering. Doordat landen meer gaan samenwerken, wordt het makkelijker om bijvoorbeeld handel te drijven of bijvoorbeeld te reizen van het ene land naar de andere. Een voorbeeld van politieke globalisering is er eentje waarin we zelf leven, namelijk de Europese Unie.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De interactietheorie van Ullman

Tijd-ruimtecompressie

Fast and slow world

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}