Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Tijd-ruimtecompressie: wat is het, waardoor ontstaat het en wat zijn de oorzaken?

Een begrip waar je bij Aardrijkskunde eigenlijk niet omheen kan is tijd-ruimtecompressie.

Het is wel heel interessant, want overal om je heen kun je het merken en ook jij hebt er mee te maken! Het klinkt nu nog wat mysterieus, maar na het lezen van dit artikel zul jij ongetwijfeld vlekkeloos kunnen uitleggen wat het is!

Tijd ruimtecompressie

De definitie van tijd-ruimtecompressie is eigenlijk de ontwikkelingen waarbij de relatieve afstand tussen gebieden kleiner wordt. Met relatieve afstand bedoelen we de afstand uitgedrukt in tijd. Een voorbeeld van tijd-ruimtecompressie is de overgang van briefpost naar e-mails. De tijd waarin de boodschap van de zender naar de ontvanger gaat is extreem veel korter geworden, en er ontstaat meer tijd-ruimtecompressie.

Zo werkt de app

Een ander voorbeeld van tijd-ruimtecompressie is bijvoorbeeld de ontwikkeling van transporttechnologie. Waar we vroeger met boten de oceaan overstaken, doen we dat tegenwoordig met het vliegtuig met heel wat meer snelheid. De relatieve afstand is dus een stuk kleiner geworden.

Door tijd-ruimtecompressie verandert de relatieve ligging van een gebied. Dit is de ligging van het gebied ten opzichte van andere gebieden. De relatieve ligging van Amerika ten opzichte van Nederland is enorm verbeterd sinds de komst van vliegtuigen. De reistijd is afgenomen en de bereikbaarheid gestegen.

Voorbeeldvraag:

Noem twee oorzaken van tijd-ruimtecompressie

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Globalisering

Urbanisatie

Samenwerking tussen de EU en ACS

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}