fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een begrip waar je bij Aardrijkskunde eigenlijk niet omheen kan is tijd-ruimtecompressie.

Het is wel heel interessant, want overal om je heen kun je het merken en ook jij hebt er mee te maken! Het klinkt nu nog wat mysterieus, maar na het lezen van dit artikel zul jij ongetwijfeld vlekkeloos kunnen uitleggen wat het is!

Tijd ruimtecompressie
De definitie van tijd-ruimtecompressie is eigenlijk de ontwikkelingen waarbij de relatieve afstand tussen gebieden kleiner wordt. Met relatieve afstand bedoelen we de afstand uitgedrukt in tijd. Een voorbeeld van tijd-ruimtecompressie is de overgang van briefpost naar e-mails. De tijd waarin de boodschap van de zender naar de ontvanger gaat is extreem veel korter geworden, en er ontstaat meer tijd-ruimtecompressie.

Zo werkt de app

Een ander voorbeeld van tijd-ruimtecompressie is bijvoorbeeld de ontwikkeling van transporttechnologie. Waar we vroeger met boten de oceaan overstaken, doen we dat tegenwoordig met het vliegtuig met heel wat meer snelheid. De relatieve afstand is dus een stuk kleiner geworden.

Door tijd-ruimtecompressie verandert de relatieve ligging van een gebied. Dit is de ligging van het gebied ten opzichte van andere gebieden. De relatieve ligging van Amerika ten opzichte van Nederland is enorm verbeterd sinds de komst van vliegtuigen. De reistijd is afgenomen en de bereikbaarheid gestegen.

Voorbeeldvraag:
Noem twee oorzaken van tijd-ruimtecompressie


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp