fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Over de gehele wereld wordt er veel samengewerkt. Dat moet ook wel, want anders zou er chaos ontstaan.

In dit artikel lees je meer over de samenwerking van de Europese Unie en de ACS-landen, en wat zijn deze landen nu eigenlijk?

samenwerking eu en acs
Europese Unie
Van de EU heb je vast wel eens gehoord. Het is de samenwerking tussen 28 verschillende landen in Europa, na de Brexit zijn het overigens nog maar 27 landen. Ze praten over van alles maar het meest over de economie. De EU maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat goederen, maar ook mensen, zich vrij mogen verplaatsen tussen de landen in de EU. De samenwerking maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk voor jou om later te gaan wonen en werken in bijvoorbeeld Spanje!

Een heel ander onderwerp waar de EU bijvoorbeeld ook over besluit is de manier waarop er met visserij omgegaan wordt. Zo kan er bijvoorbeeld besloten worden hoeveel kilogram er in de zeeën rondom Europa gevist mag worden.

Zo werkt de app!

ACS-landen
De ACS-landen zijn er een stuk meer dan de EU-landen. Maarliefst 79 landen zijn lid van dit verbond en soms worden ze ook wel de ACP-landen genoemd. Dit zijn landen in Afrika, rondom de Stille Oceaan en het Caribisch gebied, ze werken al samen sinds 1957.

Samenwerking tussen beide unies
Er is een bijzondere samenwerking tussen de ACS-landen en de EU. De meeste afspraken gaan over het openstellen van markten tussen beide gebieden, waardoor er gemakkelijk handel kan plaatsvinden. Naast overleg over handel, zijn ontwikkelingssamenwerking en overleggen over het aansporen van mensenrechten en democratie veelbesproken onderwerpen.

De coördinatie van de samenwerking tussen deze landen vindt plaats op het secretariaat in Brussel. De afspraken die over deze samenwerking gaat staan in het verdrag van Cotonou die met name gaat over samenwerking op politiek gebied, net als ontwikkeling en handel.

Begrijp je het echt?!
Op welke gebieden wordt er voornamelijk samengewerkt tussen de EU en de ACS-landen?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp