Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Samenwerking tussen de EU en de ACS-landen

Over de gehele wereld wordt er veel samengewerkt. Dat moet ook wel, want anders zou er chaos ontstaan.

In dit artikel lees je meer over de samenwerking van de Europese Unie en de ACS-landen, en wat zijn deze landen nu eigenlijk?

samenwerking eu en acs

Europese Unie

Van de EU heb je vast wel eens gehoord. Het is de samenwerking tussen 28 verschillende landen in Europa, na de Brexit zijn het overigens nog maar 27 landen. Ze praten over van alles maar het meest over de economie. De EU maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat goederen, maar ook mensen, zich vrij mogen verplaatsen tussen de landen in de EU. De samenwerking maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk voor jou om later te gaan wonen en werken in bijvoorbeeld Spanje!

Een heel ander onderwerp waar de EU bijvoorbeeld ook over besluit is de manier waarop er met visserij omgegaan wordt. Zo kan er bijvoorbeeld besloten worden hoeveel kilogram er in de zeeën rondom Europa gevist mag worden.

Zo werkt de app!

ACS-landen

De ACS-landen zijn er een stuk meer dan de EU-landen. Maarliefst 79 landen zijn lid van dit verbond en soms worden ze ook wel de ACP-landen genoemd. Dit zijn landen in Afrika, rondom de Stille Oceaan en het Caribisch gebied, ze werken al samen sinds 1957.

Samenwerking tussen beide unies

Er is een bijzondere samenwerking tussen de ACS-landen en de EU. De meeste afspraken gaan over het openstellen van markten tussen beide gebieden, waardoor er gemakkelijk handel kan plaatsvinden. Naast overleg over handel, zijn ontwikkelingssamenwerking en overleggen over het aansporen van mensenrechten en democratie veelbesproken onderwerpen.

De coördinatie van de samenwerking tussen deze landen vindt plaats op het secretariaat in Brussel. De afspraken die over deze samenwerking gaat staan in het verdrag van Cotonou die met name gaat over samenwerking op politiek gebied, net als ontwikkeling en handel.

Begrijp je het echt?!

Op welke gebieden wordt er voornamelijk samengewerkt tussen de EU en de ACS-landen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Globalisering

De interactietheorie

Kunstmatige grenzen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}