Betaal nu €249,50 i.p.v. €299,50 voor een jaar Mr. Chadd met code:

JAAR2021

Kunstmatige grenzen: wat zijn dat?

De grens tussen Nederland en Duitsland is een kunstmatige grens.

Die tussen Nederland en België ook. Maar wat maakt een kunstmatige grens nou kunstmatig?En wat zijn dan natuurlijke grenzen? Je leest het allemaal in dit artikel!

Een natuurlijke grens is een grens die je daadwerkelijk kunt zien. Een voorbeeld van een natuurlijke grens zou bijvoorbeeld een rivier, een bergketen, een zee of een woestijn kunnen zijn. Een voorbeeld van een natuurlijke grens zijn bijvoorbeeld de Pyreneeën tussen Spanje en Frankrijk. Die grens bestaat al heel lang, de Romeinen zagen de rivier de Ebro die aan het zuiden van de Pyreneeën stroomt als de grens van hun rijk.

Kunstmatige grenzen

Een kunstmatige grens is een grens die je niet per se hoeft te kunnen zien. Dit zijn grenzen die vastgesteld zijn door de mens, en niet door de natuur of de omgeving. Vaak zie je alleen het verschil in huizen en talen op plaatsnaamborden dat je in een ander land bent. De omgeving kan qua natuur wel verschillen, maar die hebben de grenzen niet bepaald. Vaak zijn kunstmatige grenzen politiek bepaald. We hebben bijvoorbeeld Limburg bij Nederland, omdat de inwoners van Maastricht zich in de geschiedenis niet wilden overgeven aan de Spanjaarden.

Een ander voorbeeld van een kunstmatige grens is bijvoorbeeld de taalgrens in België. Aan de ene kant van de grens wordt er Vlaams gesproken, en aan de andere kant Frans. Deze grenzen, die je gewoon over kan zonder dat je tegengehouden wordt noemen we open of zachte grenzen. Hierdoor worden reizen en handelen heel erg makkelijk.

We kennen in tegenstelling tot zachte grenzen ook harde grenzen. Stel dat een grens bewaakt is, en die je niet gemakkelijk of niet kunt oversteken, dan noemen we dat een harde of gesloten grens . Een voorbeeld hiervan is de grens tussen de VS en Mexico, die grens wordt bewaakt met hekken, muren en bewakers en is op sommige plekken moeilijk over te steken vanwege de Rio Bravo, een grote rivier.

Voorbeeldvraag:

Wat is het verschil tussen een kunstmatige en een natuurlijke grens? En welke andere twee soorten kunnen we onderscheiden?

Samenvatting

Een kunstmatige grens is een grens die je niet per se hoeft te kunnen zien. Dit zijn grenzen die vastgesteld zijn door de mens, en niet door de natuur of de omgeving.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rivieren

Europese associaties

Fast and slow world

Plan een demo

Wil je graag weten hoe Mr. Chadd werkt en zou je het graag een keer willen ervaren? Plan een demo!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl/","third_party_js_asset":"third-party.js"}