START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Europese associaties: welke zijn er?

De Europese Unie lukt vaak nog wel, maar al die onderverdelingen en groepjes?

Het is nogal een ingewikkeld verhaal. Er zijn namelijk in totaal 28 EU-lidstaten, maar er doen ook nog een paar mee aan de Europese Vrijhandel terwijl zij niet in de Europese Unie zelf zitten.

Ook heb je de Europese Economische Ruimte, waar alle lidstaten en nog wat niet-leden aan meedoen. Of wat dacht je van landen die wel in de Europese Unie zitten, maar niet in de Schengenzone vallen. Wacht heel even, de Schengenzone? Hieronder lees je precies wat die Schengenzone en andere Europese associaties inhouden en welke landen er allemaal onder vallen.

De belangrijkste Europese Associaties zijn de Schengenzone, De Europese Economische ruimte (EER) en de Europese VrijhandelsAssociatie (EVA)

Europese associaties

Schengenlanden

Bijna alle landen die lid zijn van de Europese Unie horen ook bij de Schengenzone. 22 van de 28 lidstaten maken deel uit van deze zone. De landen van de Europese Unie die geen Schengenlanden zijn, zijn Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Echter zijn Liechtenstein, Noorwegen, Ijsland en Zwitserland wel weer Schengenlanden, ondanks dat zij geen lid zijn van de Europese Unie. De 22 landen van de Europese Unie en de vier niet-lidstaten hebben in een overeenkomst vastgelegd dat zij de personencontrole (douane) aan hun gemeenschappelijke grenzen afschaffen. De in totaal 26 landen die zich bij dit verdrag hebben aangesloten, noemen we de Schengenlanden. De Schengenlanden hebben gezamenlijke afspraken gemaakt over het visumbeleid, het asielbeleid en de samenwerking tussen politie en justitie.

Heel in het kort betekent dit, dat je van een Schengenland naar een ander Schengenland kunt, zonder door de douane te hoeven of een paspoort of visum op zak te hebben. Daarom kun je dus wel naar Frankrijk of Zweden zonder een douanecontrole, maar moet je wel je paspoort laten zien als je Engeland in wilt reizen.

Zo werkt de app

Andere associaties

Naast de Schengenzone, heb je ook nog de Europese Economische Ruimte (EER). Hieronder vallen alle EU-landen plus de landen Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Binnen de EER geldt de interne markt zoals we die kennen in de Europese Unie: hier geldt dus vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Dit houdt dus in dat iemand uit bijvoorbeeld Polen gewoon naar Nederland mag rijden om hier te werken, zonder visum. Maar het betekent ook dat een Nederlandse vrachtwagenchauffeur gewoon kan werken voor een Frans bedrijf. Het maakt ook handel tussen buurlanden heel makkelijk, vrachtwagens kunnen gewoon heen en weer rijden tussen België, Nederland en Duitsland zonder door een douane te hoeven. Daardoor gaat alles veels neller. Binnen de EER hoeven landen nooit import- of export subsidies te betalen, waardoor handel tussen EER-landen soepel en kosteloos verloopt.

Vier landen die geen lid zijn van de Europese Unie vormen samen de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA, of EFTA in het Engels). De EVA bestaat uit Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Deze landen vormen een handelsblok waarin de samenwerking minder ver gaat dan in de Europese Unie. Zo bepaalt de Europese Unie niet over de wetgeving binnen deze landen en is er dus geen politieke samenwerking. Het resultaat is dat de landen in de EVA zelf beslissen over hun handel met niet-lidstaten. Deze landen willen dus wel samenwerken met de Europese Unie, maar ze willen niet zoveel zeggenschap opgeven als de lidstaten. Vanuit de Europese lidstaten klinkt vaak kritiek op de EVA, zij zeggen dat de EVA-landen wel de voordelen maar niet de lasten hebben van lid zijn van de Europese Unie. De EVA krijgt vaak namelijk wel dezelfde rechten als formele EU-lidstaten, maar betalen niet mee aan de Europese Unie. Toch houdt de EU deze landen er liever wel bij, omdat handel met relatief rijke landen goed is voor de economie.

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!