fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Europese Unie lukt vaak nog wel, maar al die onderverdelingen en groepjes?

Het is nogal een ingewikkeld verhaal. Er zijn namelijk in totaal 28 EU-lidstaten, maar er doen ook nog een paar mee aan de Europese Vrijhandel terwijl zij niet in de Europese Unie zelf zitten.

Ook heb je de Europese Economische Ruimte, waar alle lidstaten en nog wat niet-leden aan meedoen. Of wat dacht je van landen die wel in de Europese Unie zitten, maar niet in de Schengenzone vallen. Wacht heel even, de Schengenzone? Hieronder lees je precies wat die Schengenzone en andere Europese associaties inhouden en welke landen er allemaal onder vallen.

De belangrijkste Europese Associaties zijn de Schengenzone, De Europese Economische ruimte (EER) en de Europese VrijhandelsAssociatie (EVA)
Europese associaties
Schengenlanden
Bijna alle landen die lid zijn van de Europese Unie horen ook bij de Schengenzone. 22 van de 28 lidstaten maken deel uit van deze zone. De landen van de Europese Unie die geen Schengenlanden zijn, zijn Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Echter zijn Liechtenstein, Noorwegen, Ijsland en Zwitserland wel weer Schengenlanden, ondanks dat zij geen lid zijn van de Europese Unie. De 22 landen van de Europese Unie en de vier niet-lidstaten hebben in een overeenkomst vastgelegd dat zij de personencontrole (douane) aan hun gemeenschappelijke grenzen afschaffen. De in totaal 26 landen die zich bij dit verdrag hebben aangesloten, noemen we de Schengenlanden. De Schengenlanden hebben gezamenlijke afspraken gemaakt over het visumbeleid, het asielbeleid en de samenwerking tussen politie en justitie.

Heel in het kort betekent dit, dat je van een Schengenland naar een ander Schengenland kunt, zonder door de douane te hoeven of een paspoort of visum op zak te hebben. Daarom kun je dus wel naar Frankrijk of Zweden zonder een douanecontrole, maar moet je wel je paspoort laten zien als je Engeland in wilt reizen.

Zo werkt de app

Andere associaties

Naast de Schengenzone, heb je ook nog de Europese Economische Ruimte (EER). Hieronder vallen alle EU-landen plus de landen Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Binnen de EER geldt de interne markt zoals we die kennen in de Europese Unie: hier geldt dus vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Dit houdt dus in dat iemand uit bijvoorbeeld Polen gewoon naar Nederland mag rijden om hier te werken, zonder visum. Maar het betekent ook dat een Nederlandse vrachtwagenchauffeur gewoon kan werken voor een Frans bedrijf. Het maakt ook handel tussen buurlanden heel makkelijk, vrachtwagens kunnen gewoon heen en weer rijden tussen België, Nederland en Duitsland zonder door een douane te hoeven. Daardoor gaat alles veels neller. Binnen de EER hoeven landen nooit import- of export subsidies te betalen, waardoor handel tussen EER-landen soepel en kosteloos verloopt. 

Vier landen die geen lid zijn van de Europese Unie vormen samen de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA, of EFTA in het Engels). De EVA bestaat uit Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Deze landen vormen een handelsblok waarin de samenwerking minder ver gaat dan in de Europese Unie. Zo bepaalt de Europese Unie niet over de wetgeving binnen deze landen en is er dus geen politieke samenwerking. Het resultaat is dat de landen in de EVA zelf beslissen over hun handel met niet-lidstaten. Deze landen willen dus wel samenwerken met de Europese Unie, maar ze willen niet zoveel zeggenschap opgeven als de lidstaten. Vanuit de Europese lidstaten klinkt vaak kritiek op de EVA, zij zeggen dat de EVA-landen wel de voordelen maar niet de lasten hebben van lid zijn van de Europese Unie. De EVA krijgt vaak namelijk wel dezelfde rechten als formele EU-lidstaten, maar betalen niet mee aan de Europese Unie. Toch houdt de EU deze landen er liever wel bij, omdat handel met relatief rijke landen goed is voor de economie.


Belinda

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Belinda.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp