fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De interactietheorie van Ullman is een onderwerp waar vaak lastig tegenaan gekeken wordt.

Het kent drie moeilijke begrippen waar soms nog wel eens wat verwarring over ontstaat. Dit is helemaal nergens voor nodig, en dat gaan we je laten zien in dit artikel!

interactietheorie van Ullman
Volgens Ullman vindt er alleen interactie, ook wel verplaatsing van een product van A naar B plaats, als er aan 3 eisen voldaan wordt. Dit zijn de volgende eisen:

  1. Complementariteit
  2. Tussenliggende mogelijkheden
  3. Transporteerbaarheid

Complementariteit
Complementariteit is niks meer of minder dan dat plek A iets heeft wat plek B nodig heeft. Stel dat je een tomatenhandelaar bent, en de vraag is of er export gaat plaatsvinden tussen jouw tomatenkwekerij en een ander land die we land B noemen. Dan is de eerste vereiste dat land B überhaupt wel tomaten nodig heeft. Als land B bijvoorbeeld zelf heel erg veel tomaten kweekt, dan is het niet zo logisch dat ze tomaten van jouw kwekerij gaan aankopen.


Tussenliggende mogelijkheden
Tussenliggende mogelijkheden houdt eigenlijk in dat er dichterbij geen mogelijkheden zijn die net zo aantrekkelijk zijn. Stel dat land B tomaten kan halen bij jou, maar ook bij een kweker die iets dichterbij gevestigd is en die net zulke lekkere tomaten kan kweken als jij dat kan, dan zal hij eerder voor de andere kweker kiezen. Puur en alleen omdat deze kweker dichterbij gelegen is, en omdat beide kwekerijen vergelijkbaar zijn maakt het land B dan niet uit bij welke kweker de tomaten vandaan komen.

Transporteerbaarheid
Transporteerbaarheid is de derde en laatste eis die volgens Ullman nodig is voor interactie. Het woord spreekt misschien al een beetje voor zich, maar toch is het geen onbelangrijk ding. Stel dat jij namelijk je tomaten alleen per goederentrein kunt verplaatsen naar land B, dan is het minder waarschijnlijk dat je gaat exporteren naar land B dan wanneer je dit per vliegtuig kunt doen. De trein duurt langer en de kans op het bederven van je tomaten is heel groot, je transporteerbaarheid is dus laag. Bij het vliegtuig is dit andersom: je bent snel, en de kans op het kapot gaan van je tomaten is veel kleiner. De transporteerbaarheid is dus hoog.

Zo werkt de app

Voorbeeldvraag:
Wat zijn de 3 eisen voor interactie volgens de interactietheorie van Ullman?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp