Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De interactietheorie van Ullman

De interactietheorie van Ullman is een onderwerp waar vaak lastig tegenaan gekeken wordt.

Het kent drie moeilijke begrippen waar soms nog wel eens wat verwarring over ontstaat. Dit is helemaal nergens voor nodig, en dat gaan we je laten zien in dit artikel!

interactietheorie van Ullman

Volgens Ullman vindt er alleen interactie, ook wel verplaatsing van een product van A naar B plaats, als er aan 3 eisen voldaan wordt. Dit zijn de volgende eisen:

  1. Complementariteit
  2. Tussenliggende mogelijkheden
  3. Transporteerbaarheid

Complementariteit

Complementariteit is niks meer of minder dan dat plek A iets heeft wat plek B nodig heeft. Stel dat je een tomatenhandelaar bent, en de vraag is of er export gaat plaatsvinden tussen jouw tomatenkwekerij en een ander land die we land B noemen. Dan is de eerste vereiste dat land B überhaupt wel tomaten nodig heeft. Als land B bijvoorbeeld zelf heel erg veel tomaten kweekt, dan is het niet zo logisch dat ze tomaten van jouw kwekerij gaan aankopen.

Tussenliggende mogelijkheden

Tussenliggende mogelijkheden houdt eigenlijk in dat er dichterbij geen mogelijkheden zijn die net zo aantrekkelijk zijn. Stel dat land B tomaten kan halen bij jou, maar ook bij een kweker die iets dichterbij gevestigd is en die net zulke lekkere tomaten kan kweken als jij dat kan, dan zal hij eerder voor de andere kweker kiezen. Puur en alleen omdat deze kweker dichterbij gelegen is, en omdat beide kwekerijen vergelijkbaar zijn maakt het land B dan niet uit bij welke kweker de tomaten vandaan komen.

Transporteerbaarheid

Transporteerbaarheid is de derde en laatste eis die volgens Ullman nodig is voor interactie. Het woord spreekt misschien al een beetje voor zich, maar toch is het geen onbelangrijk ding. Stel dat jij namelijk je tomaten alleen per goederentrein kunt verplaatsen naar land B, dan is het minder waarschijnlijk dat je gaat exporteren naar land B dan wanneer je dit per vliegtuig kunt doen. De trein duurt langer en de kans op het bederven van je tomaten is heel groot, je transporteerbaarheid is dus laag. Bij het vliegtuig is dit andersom: je bent snel, en de kans op het kapot gaan van je tomaten is veel kleiner. De transporteerbaarheid is dus hoog.

Zo werkt de app

Voorbeeldvraag:

Wat zijn de 3 eisen voor interactie volgens de interactietheorie van Ullman?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Globalisering

Tijd ruimte compressie

Fast and slow world

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}