fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Urbanisatie, een lastig woord voor verstedelijking.

In de geschiedenis van Nederland, maar ook van de hele wereld, een veel voorkomend fenomeen. Met name vroeger, toen we overgingen van een agrarische samenleving met veel landbouw en veeteelt naar een industriële samenleving met veel fabrieken en arbeiders op dezelfde plek. Veel mensen zijn toen naar de stad getrokken: een heel mooi historisch voorbeeld van urbanisatie.

urbanisatie
De definitie van urbanisatie is eigenlijk de trek van mensen van dunbevolkte gebieden naar dichtbevolkte gebieden: ook wel de trek van het platteland/dorpjes naar de stad. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Tegenwoordig is het vaak omdat er in de stad veel werk is, en daarom mensen voor hun werk verhuizen naar de stad.


Een nadelig gevolg van urbanisatie is bijvoorbeeld het ontstaan van krottenwijken in derdewereldlanden. Dit zijn landen waar de welvaart een stuk minder is dan bijvoorbeeld in Nederland, ook wel ontwikkelingslanden genoemd. Hier trekken boeren, die bijna niks verdienen met hun boerderij, naar de stad met hoop op beter leven. Ze hebben geen tot weinig geld, en daardoor zijn ze aangewezen op hutjes die ze zelf bouwen aan de rand van de stad. Hierdoor ontstaan de zogenoemde krottenwijken.

Zo werkt de app

Een ander gevolg, wat meer van toepassing is in eerstewereldlanden zoals Nederland, is hetgroeien van steden en het stijgen van de huizenprijzen. De vraag naar huizen stijgt super veel, en daardoor stijgen de prijzen van huizen ook.

Voorbeeldvraag:
Kun je een oorzaak en twee nadelen noemen van urbanisatie?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp