Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Urbanisatie: wat is het en waardoor ontstaat het?

Urbanisatie, een lastig woord voor verstedelijking.

In de geschiedenis van Nederland, maar ook van de hele wereld, een veel voorkomend fenomeen. Met name vroeger, toen we overgingen van een agrarische samenleving met veel landbouw en veeteelt naar een industriële samenleving met veel fabrieken en arbeiders op dezelfde plek. Veel mensen zijn toen naar de stad getrokken: een heel mooi historisch voorbeeld van urbanisatie.

urbanisatie

De definitie van urbanisatie is eigenlijk de trek van mensen van dunbevolkte gebieden naar dichtbevolkte gebieden: ook wel de trek van het platteland/dorpjes naar de stad. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Tegenwoordig is het vaak omdat er in de stad veel werk is, en daarom mensen voor hun werk verhuizen naar de stad.

Een nadelig gevolg van urbanisatie is bijvoorbeeld het ontstaan van krottenwijken in derdewereldlanden. Dit zijn landen waar de welvaart een stuk minder is dan bijvoorbeeld in Nederland, ook wel ontwikkelingslanden genoemd. Hier trekken boeren, die bijna niks verdienen met hun boerderij, naar de stad met hoop op beter leven. Ze hebben geen tot weinig geld, en daardoor zijn ze aangewezen op hutjes die ze zelf bouwen aan de rand van de stad. Hierdoor ontstaan de zogenoemde krottenwijken.

Zo werkt de app

Een ander gevolg, wat meer van toepassing is in eerstewereldlanden zoals Nederland, is hetgroeien van steden en het stijgen van de huizenprijzen. De vraag naar huizen stijgt super veel, en daardoor stijgen de prijzen van huizen ook.

Voorbeeldvraag:

Kun je een oorzaak en twee nadelen noemen van urbanisatie?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Suburbanisatie

Agglomeratie

Hoe zijn Amerikaanse steden opgebouwd?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}