fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een agglomeratie is een stedelijk gebied van aan elkaar gegroeide dorpen en steden waarin inwoners zich gedragen alsof ze in een stad wonen. Een voorbeeld hiervan is regio Amsterdam.

Agglomeratie
In het gedrag van de bewoners van de stad Amsterdam en bijvoorbeeld Zaanstad (onderdeel van de regio Amsterdam)is geen verschil op te merken. Dit betekent dat de bewoners van beide steden zich in hun dagelijks leefpatroon veel binnen de regio Amsterdam verplaatsen. Ze wonen en werken bijvoorbeeld in verschillende delen van de agglomeratie.
agglomeratie
Het kan zijn dat delen van de agglomeratie onder verschillende gemeentes vallen. Daarom is er bij veel aglommeraties een extra bestuurlijke laag toegevoegd. Deze laag zit tussen de gemeente en de provincie. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat alles in de agglomeratie op rolletjes loopt.

Heb jij al onder de knie wat een agglomeratie is? Of nog even oefenen? Maak de onderstaande oefenopgave!

1. In de stad Utrecht werken 250.000 mensen. Er wonen maar 185.000 mensen. Veel mensen die in Utrecht werken, wonen in de dorpjes die dicht tegen Utrecht aan liggen, zoals Zeist & Houten. Is er hier sprake van een agglomeratie?

2. Yara woont in een dorpje vlakbij een klein stadje. Zij moet 10 kilometer fietsen naar het stadje om naar school te gaan. Langs de weg naar school staan een paar boerderijen. Is hier sprake van een agglomeratie?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp