fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een onderwerp dat nog wel eens wil terugkomen in een examenvraag is gentrificatie.

Zeker niet iets om even gauw over te slaan dus. Maar wat is het nou precies en waardoor ontstaat het? Geen paniek, wij zijn er voor je! In dit artikel lees je meer over dit belangrijke proces.

Gentrificatie is eigenlijk het vernieuwen en renoveren van oude, vervallen gebouwen in een stad. Vaak is dit dichtbij het centrum. Hierbij worden vaak de armere mensen verdreven uit het stadscentrum omdat de huurprijzen te hoog worden voor hen om te betalen.
gentrificatie
Om gentrificatie goed te begrijpen is er even een korte situatieschets nodig die hieronder gedaan zal worden. Vroeger, in de industriële samenleving, stonden fabrieken in de stad en de arbeiders woonden in arbeiderswijken om de stad heen. Toen de samenleving welvarender werd, verhuisden rijkere mensen naar de buitenwijken van de stad: suburbanisatie. De armere mensen bleven vaak achter in het centrum van de stad, die hadden geen geld om in de buitenwijken met meer ruimte te gaan wonen. De woningen in het centrum werden vaak minder onderhouden en kwamen in verval. Deze wijken werden vaak probleemwijken en zijn gekenmerkt door een hoog criminaliteitscijfer.

Na een tijd van verval zijn er vaak toch nog mensen die toch wel graag dichtbij het centrum willen gaan wonen. Dit zijn vaak kunstenaars en studenten die aangesproken worden door de ligging en de goedkopere woningen. Wanneer deze mensen een hoger inkomen krijgen, en ze hun woningen opknappen, worden de wijken ook aantrekkelijk voor yuppen en andere mensen met een hoger inkomen. Yuppen staat eigenlijk voor Young Urban Professionals, dit is een hoogopgeleide jongere met een goede baan in het bedrijfsleven. Zij voelen zich aangetrokken tot de wijk omdat het er goed en veilig uit ziet. De gemiddelde inkomens stijgen. Hierdoor wordt de wijk nog verder opgeknapt en verandert de wijk langzaam van een probleemwijk naar een zeer nette wijk met een laag criminaliteitscijfer. Omdat er veel belangstelling is voor de huizen in de wijk, stijgen de huurprijzen in de wijk en worden de mensen met een lager inkomen uit de wijk verdreven. Zij hebben namelijk geen geld meer om de huur te betalen en daardoor zijn zij aangewezen op de buitenwijken.
Het opknappen van vervallen huizen dichtbij het centrum, de stijgende huurprijzen en dalende criminaliteitscijfers zijn allemaal gevolgen van het proces dat we gentrificatie noemen.

Voorbeeldvraag:
Hoe kan het dat de huurprijzen van oude vervallen wijken in het centrum van de stad op de lange termijn gaan stijgen?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp