Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Gentrificatie: wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?

Een onderwerp dat nog wel eens wil terugkomen in een examenvraag is gentrificatie.

Zeker niet iets om even gauw over te slaan dus. Maar wat is het nou precies en waardoor ontstaat het? Geen paniek, wij zijn er voor je! In dit artikel lees je meer over dit belangrijke proces.

Gentrificatie is eigenlijk het vernieuwen en renoveren van oude, vervallen gebouwen in een stad. Vaak is dit dichtbij het centrum. Hierbij worden vaak de armere mensen verdreven uit het stadscentrum omdat de huurprijzen te hoog worden voor hen om te betalen.

gentrificatie

Om gentrificatie goed te begrijpen is er even een korte situatieschets nodig die hieronder gedaan zal worden. Vroeger, in de industriële samenleving, stonden fabrieken in de stad en de arbeiders woonden in arbeiderswijken om de stad heen. Toen de samenleving welvarender werd, verhuisden rijkere mensen naar de buitenwijken van de stad: suburbanisatie . De armere mensen bleven vaak achter in het centrum van de stad, die hadden geen geld om in de buitenwijken met meer ruimte te gaan wonen. De woningen in het centrum werden vaak minder onderhouden en kwamen in verval. Deze wijken werden vaak probleemwijken en zijn gekenmerkt door een hoog criminaliteitscijfer.

Na een tijd van verval zijn er vaak toch nog mensen die toch wel graag dichtbij het centrum willen gaan wonen. Dit zijn vaak kunstenaars en studenten die aangesproken worden door de ligging en de goedkopere woningen. Wanneer deze mensen een hoger inkomen krijgen, en ze hun woningen opknappen, worden de wijken ook aantrekkelijk voor yuppen en andere mensen met een hoger inkomen. Yuppen staat eigenlijk voor Young Urban Professionals, dit is een hoogopgeleide jongere met een goede baan in het bedrijfsleven. Zij voelen zich aangetrokken tot de wijk omdat het er goed en veilig uit ziet. De gemiddelde inkomens stijgen. Hierdoor wordt de wijk nog verder opgeknapt en verandert de wijk langzaam van een probleemwijk naar een zeer nette wijk met een laag criminaliteitscijfer. Omdat er veel belangstelling is voor de huizen in de wijk, stijgen de huurprijzen in de wijk en worden de mensen met een lager inkomen uit de wijk verdreven. Zij hebben namelijk geen geld meer om de huur te betalen en daardoor zijn zij aangewezen op de buitenwijken.

Het opknappen van vervallen huizen dichtbij het centrum, de stijgende huurprijzen en dalende criminaliteitscijfers zijn allemaal gevolgen van het proces dat we gentrificatie noemen.

Voorbeeldvraag:

Hoe kan het dat de huurprijzen van oude vervallen wijken in het centrum van de stad op de lange termijn gaan stijgen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Sociale demografie

De interactietheorie

Demografisch transitiemodel

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}