START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Gentrificatie: wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?

Een onderwerp dat nog wel eens wil terugkomen in een examenvraag is gentrificatie.

Zeker niet iets om even gauw over te slaan dus. Maar wat is het nou precies en waardoor ontstaat het? Geen paniek, wij zijn er voor je! In dit artikel lees je meer over dit belangrijke proces.

Gentrificatie is eigenlijk het vernieuwen en renoveren van oude, vervallen gebouwen in een stad. Vaak is dit dichtbij het centrum. Hierbij worden vaak de armere mensen verdreven uit het stadscentrum omdat de huurprijzen te hoog worden voor hen om te betalen.

gentrificatie

Om gentrificatie goed te begrijpen is er even een korte situatieschets nodig die hieronder gedaan zal worden. Vroeger, in de industriële samenleving, stonden fabrieken in de stad en de arbeiders woonden in arbeiderswijken om de stad heen. Toen de samenleving welvarender werd, verhuisden rijkere mensen naar de buitenwijken van de stad: suburbanisatie . De armere mensen bleven vaak achter in het centrum van de stad, die hadden geen geld om in de buitenwijken met meer ruimte te gaan wonen. De woningen in het centrum werden vaak minder onderhouden en kwamen in verval. Deze wijken werden vaak probleemwijken en zijn gekenmerkt door een hoog criminaliteitscijfer.

Na een tijd van verval zijn er vaak toch nog mensen die toch wel graag dichtbij het centrum willen gaan wonen. Dit zijn vaak kunstenaars en studenten die aangesproken worden door de ligging en de goedkopere woningen. Wanneer deze mensen een hoger inkomen krijgen, en ze hun woningen opknappen, worden de wijken ook aantrekkelijk voor yuppen en andere mensen met een hoger inkomen. Yuppen staat eigenlijk voor Young Urban Professionals, dit is een hoogopgeleide jongere met een goede baan in het bedrijfsleven. Zij voelen zich aangetrokken tot de wijk omdat het er goed en veilig uit ziet. De gemiddelde inkomens stijgen. Hierdoor wordt de wijk nog verder opgeknapt en verandert de wijk langzaam van een probleemwijk naar een zeer nette wijk met een laag criminaliteitscijfer. Omdat er veel belangstelling is voor de huizen in de wijk, stijgen de huurprijzen in de wijk en worden de mensen met een lager inkomen uit de wijk verdreven. Zij hebben namelijk geen geld meer om de huur te betalen en daardoor zijn zij aangewezen op de buitenwijken.

Het opknappen van vervallen huizen dichtbij het centrum, de stijgende huurprijzen en dalende criminaliteitscijfers zijn allemaal gevolgen van het proces dat we gentrificatie noemen.

Voorbeeldvraag:

Hoe kan het dat de huurprijzen van oude vervallen wijken in het centrum van de stad op de lange termijn gaan stijgen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Sociale demografie

De interactietheorie

Demografisch transitiemodel

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!