NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ALLE ABONNEMENTEN MET DE CODE:

KORTING2023

Sociale demografie: wat is het?

Je hebt vast wel eens het woord sociale demografie zien staan in je aardrijkskundeboek.

Begrippen als vergroening, vergrijzing, opleidingsniveau, leeftijd hebben hier allemaal mee te maken. Maar wat bedoelen we daar nou precies mee en wat valt nou onder sociale demografie?

Sociale demografie is eigenlijk alles waarmee je een groep mensen mee kan omschrijven. Hierbij gaat het met name over bijvoorbeeld geboortecijfer, leeftijd, sterftecijfer, opleidingsniveau, vergrijzing… Er zijn super veel dingen die onder sociale demografie vallen. De belangrijkste factoren zullen in dit artikel besproken worden!

sociale demografie

Leeftijd

De eerste factor die vaak gebruikt wordt is leeftijd. De leeftijd bepaalt onder andere of er vergroening of vergrijzing plaatsvindt. Zijn er relatief veel jonge mensen? Dan is er sprake van vergroening. Zijn er veel oudere mensen en worden er niet zoveel mensen geboren? Dan is er sprake van vergrijzing. Vergrijzing betekent dat de bevolking gemiddeld ouder wordt. Vergroening betekent dan, je raadt het al, dat bevolking gemiddeld jonger wordt. Ook geboortecijfers en sterftecijfers zijn concepten die ook de vergroening of vergrijzing bepalen.

Zo werkt onze app

Geslacht

Geslacht is een ander onderdeel van sociale demografie. Zijn er veel mannen? Zijn er veel vrouwen? Hiermee kun je de samenstelling van een groep ook omschrijven.

Ook nationaliteit is een veelgebruikte factor. Daarmee kun je dus zien of er met name veel autochtonen (mensen die oorspronkelijk uit het land waar ze wonen komen) in een bepaald gebied samen wonen of dat het een soort ‘salad bowl’ is, waarbij er heel veel verschillende soorten nationaliteiten samen wonen. Ook bijvoorbeeld het beroep dat mensen doen kan een samenstelling van een samenleving weergeven en wordt regelmatig gebruikt!

Demografie is een studie naar hoe samenlevingen veranderen en naast leeftijd, geslacht en nationaliteit heeft migratie hier ook invloed op. Vertrekken er meer mensen dan er aankomen? Dan krimpt een samenleving. Is er meer immigratie dan emigratie? Dan zal de samenleving gaan groeien.

Voorbeeldvraag:

Noem 4 factoren die te maken hebben met sociale demografie.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Demografisch transitiemodel

Demografische druk

Suburbanisatie

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

KORTINGEN BIJ MR. CHADD

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ALLE ABONNEMENTEN MET DE CODE: KORTING2023

Met de Mr. Chadd-app krijg je altijd en overal direct antwoord op je huiswerkvraag. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme vakcoaches helpen je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!