Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Sociale demografie: wat is het?

Je hebt vast wel eens het woord sociale demografie zien staan in je aardrijkskundeboek.

Begrippen als vergroening, vergrijzing, opleidingsniveau, leeftijd hebben hier allemaal mee te maken. Maar wat bedoelen we daar nou precies mee en wat valt nou onder sociale demografie?

Sociale demografie is eigenlijk alles waarmee je een groep mensen mee kan omschrijven. Hierbij gaat het met name over bijvoorbeeld geboortecijfer, leeftijd, sterftecijfer, opleidingsniveau, vergrijzing… Er zijn super veel dingen die onder sociale demografie vallen. De belangrijkste factoren zullen in dit artikel besproken worden!

sociale demografie

Leeftijd

De eerste factor die vaak gebruikt wordt is leeftijd. De leeftijd bepaalt onder andere of er vergroening of vergrijzing plaatsvindt. Zijn er relatief veel jonge mensen? Dan is er sprake van vergroening. Zijn er veel oudere mensen en worden er niet zoveel mensen geboren? Dan is er sprake van vergrijzing. Vergrijzing betekent dat de bevolking gemiddeld ouder wordt. Vergroening betekent dan, je raadt het al, dat bevolking gemiddeld jonger wordt. Ook geboortecijfers en sterftecijfers zijn concepten die ook de vergroening of vergrijzing bepalen.

Zo werkt onze app

Geslacht

Geslacht is een ander onderdeel van sociale demografie. Zijn er veel mannen? Zijn er veel vrouwen? Hiermee kun je de samenstelling van een groep ook omschrijven.

Ook nationaliteit is een veelgebruikte factor. Daarmee kun je dus zien of er met name veel autochtonen (mensen die oorspronkelijk uit het land waar ze wonen komen) in een bepaald gebied samen wonen of dat het een soort ‘salad bowl’ is, waarbij er heel veel verschillende soorten nationaliteiten samen wonen. Ook bijvoorbeeld het beroep dat mensen doen kan een samenstelling van een samenleving weergeven en wordt regelmatig gebruikt!

Demografie is een studie naar hoe samenlevingen veranderen en naast leeftijd, geslacht en nationaliteit heeft migratie hier ook invloed op. Vertrekken er meer mensen dan er aankomen? Dan krimpt een samenleving. Is er meer immigratie dan emigratie? Dan zal de samenleving gaan groeien.

Voorbeeldvraag:

Noem 4 factoren die te maken hebben met sociale demografie.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Demografisch transitiemodel

Demografische druk

Suburbanisatie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}