fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Je hebt vast wel eens het woord sociale demografie zien staan in je aardrijkskundeboek.

Begrippen als vergroening, vergrijzing, opleidingsniveau, leeftijd hebben hier allemaal mee te maken. Maar wat bedoelen we daar nou precies mee en wat valt nou onder sociale demografie?

Sociale demografie is eigenlijk alles waarmee je een groep mensen mee kan omschrijven. Hierbij gaat het met name over bijvoorbeeld geboortecijfer, leeftijd, sterftecijfer, opleidingsniveau, vergrijzing… Er zijn super veel dingen die onder sociale demografie vallen. De belangrijkste factoren zullen in dit artikel besproken worden!
sociale demografie
Leeftijd
De eerste factor die vaak gebruikt wordt is leeftijd. De leeftijd bepaalt onder andere of er vergroening of vergrijzing plaatsvindt. Zijn er relatief veel jonge mensen? Dan is er sprake van vergroening. Zijn er veel oudere mensen en worden er niet zoveel mensen geboren? Dan is er sprake van vergrijzing. Vergrijzing betekent dat de bevolking gemiddeld ouder wordt. Vergroening betekent dan, je raadt het al, dat bevolking gemiddeld jonger wordt. Ook geboortecijfers en sterftecijfers zijn concepten die ook de vergroening of vergrijzing bepalen.

Zo werkt onze app

Geslacht
Geslacht is een ander onderdeel van sociale demografie. Zijn er veel mannen? Zijn er veel vrouwen? Hiermee kun je de samenstelling van een groep ook omschrijven.
Ook nationaliteit is een veelgebruikte factor. Daarmee kun je dus zien of er met name veel autochtonen (mensen die oorspronkelijk uit het land waar ze wonen komen) in een bepaald gebied samen wonen of dat het een soort ‘salad bowl’ is, waarbij er heel veel verschillende soorten nationaliteiten samen wonen. Ook bijvoorbeeld het beroep dat mensen doen kan een samenstelling van een samenleving weergeven en wordt regelmatig gebruikt!

Demografie is een studie naar hoe samenlevingen veranderen en naast leeftijd, geslacht en nationaliteit heeft migratie hier ook invloed op. Vertrekken er meer mensen dan er aankomen? Dan krimpt een samenleving. Is er meer immigratie dan emigratie? Dan zal de samenleving gaan groeien.

Voorbeeldvraag:
Noem 4 factoren die te maken hebben met sociale demografie.


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp