START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Demografische druk: hoe bereken je dat?

In elke samenleving is er een verschil tussen jong en oud. Als je jong bent kan je nog niet voor jezelf zorgen en als je eenmaal oud bent hoop je dat er ook weer voor jouw gezorgd zal worden.

Maar hoe groot is nu het verschil tussen jong en oud en in welke gebieden zie je meer verschillen dan anderen? Dat bereken je met de demografische druk!

demografische druk

Groene en grijze druk

De demografische druk is een getal wat uitdrukt hoe groot het verschil is tussen door de werkende klasse (dit wordt gezien als mensen tussen de 20 en 64 jaar oud) en de klasse die door deze mensen onderhouden moeten worden, de ouderen (65+’ers) en de jongeren van de samenleving (mensen tot de 20, gemiddeld gezien). Dit wordt berekend onder andere door de groene en grijze druk.

Groene druk is het aantal jongeren dat moet worden onderhouden door de werkenden in een populatie. Dit wordt als volgt berekend:

Groene druk berekenen

Grijze druk is het aantal ouderen dat moet worden onderhouden door de werkenden in een populatie. Dit wordt als volgt berekend:

Grijze druk berekenen

Als je uiteindelijk op de totale demografische druk wilt komen, dan gebruik je de volgende formule om het totaal uit te rekenen:

Demografische druk berekenen

Let er bij het rekenen en beantwoorden van vragen over de demografische druk wel op dat het geen percentage is. Een demografische druk kan dus bijvoorbeeld “50” zijn, maar is op zo’n moment geen 50%. Pas erop dat je hier geen fouten in maakt.

Demografische druk in Nederland

Ook tussen de verschillende gebieden in Nederland zijn er relatief veel verschillen in demografische druk. De gemiddelde demografische druk in 2018 was in Nederland namelijk 69,6. De gebieden in Nederland met de laagste demografische druk waren o.a. Groningen (met 44,8) en Amsterdam (met 47,4). Een van de gebieden met de hoogste demografische druk is Urk (met 92,2), hier wonen veel oudere mensen en kinderen gaan er wanneer ze volwassen zijn vaak snel weg.

En nu jij, een oefenopgave om je kennis te testen!

Voor een land wat niet goed zijn bevolkingsgegevens bijhoudt wordt jij gevraagd om te helpen. Het land heeft in totaal 60 miljoen inwoners waarvan er 22 miljoen in de categorie 65+’er vallen en er ook 16 miljoen kinderen van onder de 20. Wat is de groene druk, grijze druk en de demografische druk in dit land?

Andere bezoekers keken ook naar: Agglomeratie

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Agglomeratie

Filevorming

De Gini-coëfficiënt

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!