fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In elke samenleving is er een verschil tussen jong en oud. Als je jong bent kan je nog niet voor jezelf zorgen en als je eenmaal oud bent hoop je dat er ook weer voor jouw gezorgd zal worden.

Maar hoe groot is nu het verschil tussen jong en oud en in welke gebieden zie je meer verschillen dan anderen? Dat bereken je met de demografische druk!

demografische druk
Groene en grijze druk
De demografische druk is een getal wat uitdrukt hoe groot het verschil is tussen door de werkende klasse (dit wordt gezien als mensen tussen de 20 en 64 jaar oud) en de klasse die door deze mensen onderhouden moeten worden, de ouderen (65+’ers) en de jongeren van de samenleving (mensen tot de 20, gemiddeld gezien). Dit wordt berekend onder andere door de groene en grijze druk.


Groene druk is het aantal jongeren dat moet worden onderhouden door de werkenden in een populatie. Dit wordt als volgt berekend:
Groene druk berekenen
Grijze druk is het aantal ouderen dat moet worden onderhouden door de werkenden in een populatie. Dit wordt als volgt berekend:
Grijze druk berekenen
Als je uiteindelijk op de totale demografische druk wilt komen, dan gebruik je de volgende formule om het totaal uit te rekenen:
Demografische druk berekenen
Let er bij het rekenen en beantwoorden van vragen over de demografische druk wel op dat het geen percentage is. Een demografische druk kan dus bijvoorbeeld “50” zijn, maar is op zo’n moment geen 50%. Pas erop dat je hier geen fouten in maakt.

Demografische druk in Nederland

Ook tussen de verschillende gebieden in Nederland zijn er relatief veel verschillen in demografische druk. De gemiddelde demografische druk in 2018 was in Nederland namelijk 69,6. De gebieden in Nederland met de laagste demografische druk waren o.a. Groningen (met 44,8) en Amsterdam (met 47,4). Een van de gebieden met de hoogste demografische druk is Urk (met 92,2), hier wonen veel oudere mensen en kinderen gaan er wanneer ze volwassen zijn vaak snel weg.

En nu jij, een oefenopgave om je kennis te testen!
Voor een land wat niet goed zijn bevolkingsgegevens bijhoudt wordt jij gevraagd om te helpen. Het land heeft in totaal 60 miljoen inwoners waarvan er 22 miljoen in de categorie 65+’er vallen en er ook 16 miljoen kinderen van onder de 20. Wat is de groene druk, grijze druk en de demografische druk in dit land?

Andere bezoekers keken ook naar: Agglomeratie


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp