fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Gini-coëfficiënt

De Gini-coëfficiënt is een manier om ongelijkheid van inkomensverdeling binnen een land te bekijken.

Natuurlijk zijn er andere manieren om te kijken hoe welvarend een land of zijn inwoners is.

We kunnen bijvoorbeeld kijken naar het BBP of het BBP per hoofd van de bevolking (even vergeten wat dat ook alweer is? Check onze andere uitleg hierover! BBP/BNP), maar deze benaderingen geven alleen het totale inkomen of het gemiddeld inkomen per burger.

Zo kan het BBP per hoofd best hoog zijn, maar wanneer er grote ongelijkheid van inkomensverdeling binnen een land is, zegt zo’n BBP per hoofd eigenlijk helemaal niets.

gini coefficient
Wat betekent dat precies?
De Gini-coëfficiënt neemt altijd een getal tussen de 0 en de 1 aan. Hoe dit getal berekend wordt, hoef je niet precies te weten. Wat je wel moet weten is dat hoe hoger dit getal is, des te ongelijker het land is aangaande inkomensverdeling. Hierin betekent het getal 0 dat het inkomen volkomen gelijk verdeeld is en het getal 1 dat het inkomen volkomen ongelijk verdeeld is. In de realiteit komen we dus nooit een 0 of een 1 tegen. Vaak ligt de waarde van de Gini-coëfficiënt tussen de 0.2 en 0.65. Landen als Noorwegen en Zweden, waar het inkomen erg gelijk verdeeld is, scoren meestal tussen de 0.2 en 0.3. Landen als Zuid-Afrika en Haïti, waar het inkomen erg ongelijk verdeeld is, scoren meestal tussen de 0.5 en 0.7.


De Gini-index
De Gini-index is niets anders dan de Gini-coëfficiënt uitgedrukt in een percentage. Een Gini-coëfficiënt van 1 komt overeen met 100%. Stel dat de Gini-coëfficiënt van de inkomensverdeling in een land 0,29 is, dan is de Gini-index van dat land 29% (dit was tevens de Gini-index van Nederland in 2014).

Zo werkt de app

De Lorenzcurve
In een grafiek kun je twee of meer landen vergelijken aan de hand van de Gini-coëfficiënt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een Lorenz-curve. Op de horizontale as wordt de bevolking weergeven in procenten van het totaal. Daarbij wordt de bevolking gerangschikt aan de hand van inkomen van arm naar rijk. De eerste 10% is het armste deel van de bevolking en de laatste 10% is het rijkste deel van de bevolking. Op de verticale as staat het inkomen in procenten van het totaal. De 45⁰-lijn geeft perfecte inkomensgelijkheid weer. Op de 45⁰-lijn heeft dus iedereen van de bevolking precies hetzelfde inkomen. Onder de 45⁰-lijn loopt een kromme lijn. Omdat we de bevolking rangschikken van arm naar rijk kan de kromme nooit boven de 45⁰-lijn lopen. Van de kromme lijn kun je nu aflezen wat de inkomensverschillen zijn bij de bevolking. Hoe verder de lijn van de 45⁰-lijn af ligt, des te ongelijker het inkomen in het land is verdeeld.
Lorenzcurve
Oefenopgaven

In het plaatje zie je de Lorenzcurve van Bolivia en Thailand. Welk van deze twee landen heeft een ongelijkere inkomensverdeling?
Onderbouw met gegevens waaraan je dat kunt zien.

Antwoorden

  1. Bolivia
  2. In Bolivia heeft 60% van de bevolking maar 20% van het inkomen. In Thailand heeft circa 42% van de bevolking 20% van het inkomen. In Bolivia heeft de rijkste 20% van de bevolking circa 60% van het inkomen. In Thailand heeft de rijkste 20% van de bevolking circa 48% van het inkomen.

Belinda

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Belinda.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp