START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Filevorming: oorzaken en oplossingen

Grr…. file! We hebben er allemaal wel eens in gestaan en leuk is het zeker niet.

Maar hoe komt het toch dat er door de tijd heen steeds meer filevorming is en hoe gaan we dit bestrijden?

Dit en meer lees je in het volgende artikel!

filevorming

Oorzaken van filevorming

Steeds meer mensen krijgen een auto, en jongeren beginnen steeds eerder hun rijbewijs te halen. Dat is natuurlijk super handig, want je kan heel snel van A naar B. Dit heeft wel als gevolg dat er veel auto’s onze snelwegen op gaan en de wegen kunnen deze drukte soms niet helemaal aan: er ontstaat een file.

Andere oorzaken van filevorming kunnen bijvoorbeeld gevonden worden in:

  • Groeiende welvaart, hogere inkomens
  • Leven buiten de stad, werken in de stad
  • Auto is makkelijker dan openbaar vervoer

De eerste en grootste oorzaak van files is toch wel dat de welvaart toeneemt. Steeds meer mensen kunnen een auto betalen en daardoor neemt de drukte op de wegen toe.

Een ander gevolg van een hogere welvaart is dat mensen steeds vaker even een dagje weg gaan, vaak met de auto. Want zeg nou zelf: niks mis met een dagje pretpark of dierentuin toch?

Naast een hogere welvaart, zoeken tegenwoordig best wel wat mensen hun rust buiten de stad. Daardoor is het best populair om lekker in een rustig dorpje te gaan wonen, om vervolgens met de auto naar het werk in de stad te gaan. Hierdoor ontstaan de zogenoemde spitsuren, waarbij mensen allemaal tegelijk massaal naar hun werk vertrekken met de auto. Hierdoor staan er vaak files rondom steden en grote dorpen waar veel werk is.

Mensen kiezen gauw voor de makkelijkste weg. En zeg nou zelf: het is toch makkelijker om zelf met de auto naar je bestemming te gaan dan wanneer je eerst naar het station toe moet om vervolgens nog een trein te pakken, over te stappen op een bus en daarna nog 5 minuten te lopen? Vaak is het dan ook nog eens even duur of duurder dan met de auto. Het is momenteel in vele gevallen nog heel aantrekkelijk om met de auto te gaan, en daardoor is er nog veel drukte op de wegen.

Ook dingen als ongevallen, wegafzettingen of omleidingen kunnen voor toenemende drukte zorgen.

Zo werkt de app

Hoe verhelpen we het fileprobleem?

Een oplossing zou kunnen zijn dat bedrijven flexibeler worden naar de mensen die er werken. Sta ze bijvoorbeeld toe om te beginnen met werken buiten de spits, of laat ze vanuit huis werken. Scheelt weer een ritje.

Een andere oplossing is het uitbreiden van het openbaar vervoer. Als het goedkoper is dan bijvoorbeeld het nemen van de auto, dan is het voor iemand die richting de steden moet reizen aantrekkelijker om met het openbaar vervoer te gaan. Daarnaast zou er dan zeker rondom de spits meer moeten worden uitgebreid in capaciteit, zodat er genoeg plaats is voor iedereen.

Voorbeeldvraag:

Noem drie oorzaken van de toenemende filevorming en geef een mogelijke oplossing.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Urbanisatie

Agglomeratie: wat is het?

Tijd ruimte compressie

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!