fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Grr…. file! We hebben er allemaal wel eens in gestaan en leuk is het zeker niet.

Maar hoe komt het toch dat er door de tijd heen steeds meer filevorming is en hoe gaan we dit bestrijden?

Dit en meer lees je in het volgende artikel!

filevorming
Oorzaken van filevorming
Steeds meer mensen krijgen een auto, en jongeren beginnen steeds eerder hun rijbewijs te halen. Dat is natuurlijk super handig, want je kan heel snel van A naar B. Dit heeft wel als gevolg dat er veel auto’s onze snelwegen op gaan en de wegen kunnen deze drukte soms niet helemaal aan: er ontstaat een file.

Andere oorzaken van filevorming kunnen bijvoorbeeld gevonden worden in:

  • Groeiende welvaart, hogere inkomens
  • Leven buiten de stad, werken in de stad
  • Auto is makkelijker dan openbaar vervoer

De eerste en grootste oorzaak van files is toch wel dat de welvaart toeneemt. Steeds meer mensen kunnen een auto betalen en daardoor neemt de drukte op de wegen toe.
Een ander gevolg van een hogere welvaart is dat mensen steeds vaker even een dagje weg gaan, vaak met de auto. Want zeg nou zelf: niks mis met een dagje pretpark of dierentuin toch?

Naast een hogere welvaart, zoeken tegenwoordig best wel wat mensen hun rust buiten de stad. Daardoor is het best populair om lekker in een rustig dorpje te gaan wonen, om vervolgens met de auto naar het werk in de stad te gaan. Hierdoor ontstaan de zogenoemde spitsuren, waarbij mensen allemaal tegelijk massaal naar hun werk vertrekken met de auto. Hierdoor staan er vaak files rondom steden en grote dorpen waar veel werk is.

Mensen kiezen gauw voor de makkelijkste weg. En zeg nou zelf: het is toch makkelijker om zelf met de auto naar je bestemming te gaan dan wanneer je eerst naar het station toe moet om vervolgens nog een trein te pakken, over te stappen op een bus en daarna nog 5 minuten te lopen? Vaak is het dan ook nog eens even duur of duurder dan met de auto. Het is momenteel in vele gevallen nog heel aantrekkelijk om met de auto te gaan, en daardoor is er nog veel drukte op de wegen.

Ook dingen als ongevallen, wegafzettingen of omleidingen kunnen voor toenemende drukte zorgen.

Zo werkt de app

Hoe verhelpen we het fileprobleem?
Een oplossing zou kunnen zijn dat bedrijven flexibeler worden naar de mensen die er werken. Sta ze bijvoorbeeld toe om te beginnen met werken buiten de spits, of laat ze vanuit huis werken. Scheelt weer een ritje.

Een andere oplossing is het uitbreiden van het openbaar vervoer. Als het goedkoper is dan bijvoorbeeld het nemen van de auto, dan is het voor iemand die richting de steden moet reizen aantrekkelijker om met het openbaar vervoer te gaan. Daarnaast zou er dan zeker rondom de spits meer moeten worden uitgebreid in capaciteit, zodat er genoeg plaats is voor iedereen.

Voorbeeldvraag:
Noem drie oorzaken van de toenemende filevorming en geef een mogelijke oplossing.


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp