fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Suburbanisatie is een erg duur Latijns woord die je nog wel eens in je boek terug zal gaan vinden.

Lees er alles over in dit artikel!

Suburbanisatie is eigenlijk een fenomeen dat het tegenovergestelde is van urbanisatie. Urbanisatie is kort gezegd eigenlijk de trek van mensen vanuit dunbevolkte gebieden (zoals dorpjes) naar dichtbevolkte gebieden (zoals steden).
suburbanisatie
Suburbanisatie is dus eigenlijk de trek van dichtbevolkte gebieden naar dunbevolkte gebieden. Mensen gaan wonen op het platteland of in de gebieden rondom de stad. Dit kun je dus vergelijken met een soort donut: de gebieden rondom de stad worden dichter bevolkt en de gebieden in het centrum worden een soort gat: ze lopen een beetje leeg.
Suburbanisatie kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een oorzaak kan zijn dat mensen steeds rijker worden. Ze hebben dan bijvoorbeeld geld om van hun huis in de stad (dat vaak klein is, weinig tuin heeft), te verhuizen naar een mooi landhuis buiten de stad waar ze wel een tuin hebben. Op deze manier kunnen ook de zogenoemde suburbs ontstaan. In Noord-Amerika zijn het met name vrijstaande huizen met veel tuin en ruimte.
  • Een andere oorzaak is bijvoorbeeld het slechte onderhoud van de huizen in de stad, waardoor mensen ervoor kiezen om uit de stad te vertrekken. Ook kan het zijn dat mensen het niet prettig vinden om te wonen in de drukke stad en de hoge flats die gebouwd zijn, en er dus voor kiezen om in de rustige buitenwijken of op het rustige platteland te gaan wonen.
  • Nog een andere oorzaak zou kunnen zijn dat er een hoge criminaliteit in de stad is. Door te verhuizen hopen mensen hier vanaf te zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen te bedenken om op het platteland te gaan wonen, maar bovenstaande zijn vaak de meest gegeven reden om te verhuizen.

Zo werkt de app

Om nog even terug te komen op dat Latijnse woord: sub betekent onder. Urbs betekent stad, en zo krijg je ‘onder stad’. En dat is precies wat er gebeurt tijdens suburbanisatie! Mensen gaan onder (of naast, of boven natuurlijk…) de stad wonen!

Voorbeeldvraag:
Noem drie belangrijke oorzaken waardoor suburbanisatie op gang gekomen is


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp