fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Segregatie proberen we in Nederland zoveel mogelijk te voorkomen. De huidige regering vindt integratie, het tegenovergestelde van segregatie, erg belangrijk.

Maar wat is segregatie nou eigenlijk? En waarom wil de Nederlandse regering segregatie voorkomen? Dat lees je hieronder!

Segregatie houdt in dat verschillende groepen (bijvoorbeeld verschillende etnische groepen) zich van elkaar afscheiden. In een gesegregeerde samenleving hebben mensen uit verschillende groepen niet tot nauwelijks contact met elkaar. Mensen uit dezelfde groep hebben onderling wel veel contact met elkaar. Het gevolg van een gesegregeerde samenleving is dat niet iedereen gelijke kansen heeft en dat wil de Nederlandse regering tegengaan! Minderheidsgroeperingen krijgen in een gesegregeerde samenleving vaak minder kansen dan personen uit de meerderheidsgroep.
Segregatie en integratie
In een geïntegreerde samenleving worden de minderheidsgroeperingen opgenomen in meerderheidsgroep. In een gesegregeerde samenleving is dit niet het geval.


Segregatie kan zich verder nog ruimtelijk voordoen. Er is sprake van ruimtelijke segregatie als mensen uit verschillende groepen niet bij elkaar in een woongebied wonen. Mensen met dezelfde kenmerken wonen wel in hetzelfde woongebied. Voorbeelden hiervan zijn rijke en arme wijken. Ook een wijk waarin mensen dezelfde afkomst hebben is een voorbeeld van ruimtelijke segregatie.

Het tegenovergestelde van segregatie is integratie. In een geïntegreerde samenleving worden de minderheidsgroeperingen opgenomen in meerderheidsgroep. In een gesegregeerde samenleving is dit niet het geval. Als de minderheidsgroepen worden opgenomen in de samenleving, dan zorgt dat ervoor dat iedereen gelijk is en zal er meer saamhorigheid ontstaan omdat mensen meer vertrouwen in elkaar hebben.

Nu je bovenstaande informatie hebt doorgelezen, is het tijd voor een kleine test! Je komt er dan meteen achter of jij weet wat segregatie inhoudt.

1. In de klas van Anwar en Naya zitten veel Syrische kinderen. Op de andere school in het dorp zitten vooral Nederlandse kinderen. (er is maar één antwoord goed)

o segregatie
o integratie
o ruimtelijke segregatie

2. Marthe woont in een dure Rotterdamse wijk, waarin alleen maar mensen van Nederlandse afkomst wonen. Waar is dit een voorbeeld van? (er is maar één antwoord goed)

o segregatie
o integratie
o ruimtelijke segregatie

Andere bezoekers keken ook naar: Demografische druk

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp