fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Atlassen zijn tegenwoordig helemaal niet meer alleen om landen op te zoeken. Er staat ook heel veel informatie in over bijvoorbeeld de economie van een land of de grondsoorten.

Maar hoe gebruik je de atlas nu goed? Check het hier!

In een Atlas staan allerlei informatieve kaarten over verschillende onderwerpen en plekken. Er staan overzichtskaarten in die bijvoorbeeld de topografie van landen laten zien, maar ook een heleboel thematische kaarten over specifieke onderwerpen als klimaat, bevolkingsgroei en waterhuishouding.

Als je de aarde vergelijkt met een taal, is het eigenlijk net een woordenboek van de aarde. Wanneer je bij een taal een aantal woorden in een vraag niet snapt, kan je dat opzoeken in je woordenboek. Op deze manier kun je het ook bij Aardrijkskunde benaderen. Wanneer je gegevens nodig hebt voor het oplossen van een vraag, kun je de atlas gebruiken om op te zoeken wat je nodig hebt. Het mooie van de Atlas is daarnaast dat je deze niet uit je hoofd hoeft te leren!


Er staan een heleboel verschillende soorten kaarten in de Atlas die allemaal wat anders vertellen. Hieronder zie je een overzichtje:

Overzichtskaarten:

Deze kaarten geven op verschillende schaalniveaus een overzicht van een groter gebied

  • Natuurkundige overzichtskaarten
    Kaarten waarop de hoogteligging, rivieren en soorten begroeiing staan.
  • Staatkundige overzichtskaarten
    Kaarten waarop grenzen van gebieden, steden en bijvoorbeeld wegen staan

Thematische kaarten

Deze kaarten geven informatie weer over een bepaald thema zoals klimaat, toerisme, bevolkingsdichtheid, grondstoffen of waterhuishouding. 

Topografische kaart 

Topografische kaarten zijn kaarten waar zo gedetailleerd mogelijk een (klein) gebied wordt beschreven. Hier staan vaak alle dorpen, soorten bebouwing, wegen en wateren op. 

Isolijnenkaart 

Kaart waarop punten met gelijke waarden met elkaar worden verbonden.


Choropletenkaart 

Kaart waar met kleuren de grootte van een verschijnsel wordt weergegeven per gebied. 

Zoeken in de Atlas

De atlas is een heel groot boekwerk. Daarom lijkt het misschien lastig om daar makkelijk dingen in op te zoeken. Toch zijn daar verschillende manieren en tips voor: 

Bladwijzer 

Voorin de Bosatlas staan bladwijzers waar je makkelijk overzichtskaarten kunt vinden. Houd er ook rekening mee dat sommige landen of gebieden op meerdere kaarten kunnen staan.

Namenregister 

Hierin staan alle topografische namen die gebruikt worden in alle kaarten in de atlas. Achter de plaatsnaam staan de (overzichts)kaarten waar je de plaats kunt vinden.  

Trefwoordenregister 

Het trefwoordenregister werkt eigenlijk hetzelfde als het namenregister. Hier staan allerlei onderwerpen op alfabet genoteerd. Onder dat onderwerp staat dan over welke gebieden en op welke kaarten je hierover informatie kan vinden. Heel handig als je vraagstuk over een bepaald thema en een bepaald gebied gaan. In het trefwoordenregister kan je dan heel snel de juiste kaart vinden.

Oefenen 

Om goed om te kunnen gaan met de atlas, zul je handigheid en snelheid moeten krijgen om dingen op te zoeken. Wat helpt is om een keer goed door de verschillende registers te bladeren, zodat je weet waar je dingen op kan zoeken wanneer het nodig is. Daarnaast zul je natuurlijk een boel moeten oefenen om super snel bij de juiste kaarten te kunnen komen. Je huiswerkopdrachten zijn daar een goede oefening voor!  

Stappenplan

Wanneer je een vraag ziet waar je de atlas bij nodig hebt kan je het volgende stappenplan misschien helpen.

  1. Lees de vraag eerst goed door 
  2. Bepaal over welk thema en/of gebied de vraag gaat.
  3. Bedenk wat voor kaart je nodig zou kunnen hebben 
  4. Kies het juiste register om die kaart te vinden 

Op deze manier kan je handigheid creëren en makkelijk de juiste kaart vinden. Natuurlijk is dit niet de enige manier. Als je zelf een manier hebt gevonden die handiger voor jou werkt, is dat natuurlijk ook goed!

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp