fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wolken zijn er vaker wel dan niet, zeker in ons mooie kikkerlandje.

Maar wist je dat er heel veel verschillende soorten wolken zijn en dat ze ook allemaal andere namen hebben? Een aantal voorbeelden van veel voorkomende wolken kun je lezen in dit artikel!

wolken
Ten eerste kun je wolken indelen op hoge wolken, middelhoge wolken, verticaal ontstane en lage wolken. Hoge wolken zijn wolken die je kunt vinden op ongeveer 6 tot en met 12 kilometer hoogte, een voorbeeld hiervan zijn ‘cirruswolken’. Dit zijn soms bijvoorbeeld flinters wolken die we ook wel kennen als sluierbewolking. Ze laten de zonnestralen nog door en vaak zie je dit soort bewolking bij nog mooi weer, met slechter weer op komst. De cirruswolken bestaan meestal uit ijs.


Een ander soort wolk dat we kennen is de cumuluswolk. Dit zijn wolken die heel erg lijken op de stoom uit een fabriek bijvoorbeeld, het zijn net bolletjes katoen. Ze zijn soms heel erg dik, en dit komt doordat ze verticaal ontstaan zijn. Daarom vallen ze ook onder de categorie ‘verticaal ontstane wolken’. Je kunt het volgende ezelsbruggetje gebruiken om te onthouden dat cumulus wolken dikke opgestapelde wolken zijn: ‘cumulus’ betekent namelijk opgestapelde in het Latijn.

Lage wolken zijn de zogenaamde stratuswolken. Dit is de soort wolk die zorgt voor regen of soms sneeuw. Ze zitten maximaal 2 kilometer hoog en produceren vaak een soort deken in de lucht. Als de weerman ons op het nieuws verteld dat er een grijze dag opkomst is, dan zijn deze wolken vaak de oorzaak hiervan.

Zo werkt de app

Voorbeeldvraag:
Welke 4 verschillende soorten wolken kennen we gebaseerd op de hoogte waarop ze ontstaan zijn?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp