Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Natuurlijke hulpbronnen: wat zijn het en hoe lang bestaan ze nog?

De natuur helpt de mens vaak op weg.

Soms levert de natuur ons letterlijk goudmijnen of andere bronnen die wij goed kunnen gebruiken!

Maar wat zijn natuurlijke hulpbronnen nou precies en welke verschillende soorten zijn er bijvoorbeeld? Je leest het in dit artikel!

Natuurlijke hulpbronnen zijn stoffen die aanwezig zijn zonder dat de mens daar wat voor hoeft te doen. Denk bijvoorbeeld aan de gasvelden die in Groningen onder de grond zitten, dit is door de jaren heen ontstaan door de natuur! Natuurlijke hulpbronnen zijn nodig om onze economie draaiende te houden.

natuurlijke hulpbronnen

Hernieuwbaar

Je kunt hulpbronnen onderverdelen in de bronnen die hernieuwbaar zijn en de bronnen die niet hernieuwbaar zijn. Dat betekent dat de bronnen niet te vervangen of te hergebruiken zijn op een korte termijn. Een kenmerk van dit soort hulpbronnen is dat ze in overvloed aanwezig zijn: denk bijvoorbeeld aan wind of regen.

Je hebt daar tegenover natuurlijk ook de niet-hernieuwbare bronnen, dit zijn de bronnen die je niet op een korte termijn kan vernieuwen of helemaal niet vernieuwbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan fossiele brandstoffen zoals olie. Het duurt miljoenen jaren om die op te bouwen en daarom valt het onder de categorie niet-hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen.

Levend

Naast het hernieuwbare en niet-hernieuwbare kun je ook een verdeling maken onder “levend” en “niet-levend”. Voorbeelden van levende natuurlijke hulpbronnen zijn dieren in het wild, maar ook fossiele brandstoffen. Je noemt fossiele brandstoffen ook wel levend, omdat ze ontstaan zijn uit dode diertjes en plantenresten die onder druk zijn komen te staan. Voorbeelden van niet-levende natuurlijke hulpbronnen zijn water, mineralen of gesteenten.

Zo werkt de app!

  • Begin met vragen!

Omdat sommige hulpbronnen ook op kunnen raken is het nodig om voorzichtig om te gaan met onze hulpbronnen. Gevaren voor onze natuurlijke hulpbronnen liggen onder andere in de grote hoeveelheid mensen die nu op onze aarde leven. Ook milieuvervuiling speelt een grote rol in het verdwijnen van natuurlijke hulpbronnen. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken die hun afvalwater in een kanaal dumpen: de dieren in dit water kunnen hier niet tegen en zullen uitsterven.

Wat zou een oplossing zijn voor deze verdwijning van hulpbronnen? Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van niet-hernieuwbare bronnen door de bronnen die gemakkelijker hernieuwbaar zijn. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer gebruik gaan maken van zonne-energie of windmolens!

Voorbeeldvraag:

Welke verschillende soorten hulpbronnen kennen we?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aardbevingen

Gesteente

Aardplaten, breuklijnen en plaatbeweging

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}