START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Natuurlijke hulpbronnen: wat zijn het en hoe lang bestaan ze nog?

De natuur helpt de mens vaak op weg.

Soms levert de natuur ons letterlijk goudmijnen of andere bronnen die wij goed kunnen gebruiken!

Maar wat zijn natuurlijke hulpbronnen nou precies en welke verschillende soorten zijn er bijvoorbeeld? Je leest het in dit artikel!

Natuurlijke hulpbronnen zijn stoffen die aanwezig zijn zonder dat de mens daar wat voor hoeft te doen. Denk bijvoorbeeld aan de gasvelden die in Groningen onder de grond zitten, dit is door de jaren heen ontstaan door de natuur! Natuurlijke hulpbronnen zijn nodig om onze economie draaiende te houden.

natuurlijke hulpbronnen

Hernieuwbaar

Je kunt hulpbronnen onderverdelen in de bronnen die hernieuwbaar zijn en de bronnen die niet hernieuwbaar zijn. Dat betekent dat de bronnen niet te vervangen of te hergebruiken zijn op een korte termijn. Een kenmerk van dit soort hulpbronnen is dat ze in overvloed aanwezig zijn: denk bijvoorbeeld aan wind of regen.

Je hebt daar tegenover natuurlijk ook de niet-hernieuwbare bronnen, dit zijn de bronnen die je niet op een korte termijn kan vernieuwen of helemaal niet vernieuwbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan fossiele brandstoffen zoals olie. Het duurt miljoenen jaren om die op te bouwen en daarom valt het onder de categorie niet-hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen.

Levend

Naast het hernieuwbare en niet-hernieuwbare kun je ook een verdeling maken onder “levend” en “niet-levend”. Voorbeelden van levende natuurlijke hulpbronnen zijn dieren in het wild, maar ook fossiele brandstoffen. Je noemt fossiele brandstoffen ook wel levend, omdat ze ontstaan zijn uit dode diertjes en plantenresten die onder druk zijn komen te staan. Voorbeelden van niet-levende natuurlijke hulpbronnen zijn water, mineralen of gesteenten.

Zo werkt de app!

  • Begin met vragen!

Omdat sommige hulpbronnen ook op kunnen raken is het nodig om voorzichtig om te gaan met onze hulpbronnen. Gevaren voor onze natuurlijke hulpbronnen liggen onder andere in de grote hoeveelheid mensen die nu op onze aarde leven. Ook milieuvervuiling speelt een grote rol in het verdwijnen van natuurlijke hulpbronnen. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken die hun afvalwater in een kanaal dumpen: de dieren in dit water kunnen hier niet tegen en zullen uitsterven.

Wat zou een oplossing zijn voor deze verdwijning van hulpbronnen? Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van niet-hernieuwbare bronnen door de bronnen die gemakkelijker hernieuwbaar zijn. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer gebruik gaan maken van zonne-energie of windmolens!

Voorbeeldvraag:

Welke verschillende soorten hulpbronnen kennen we?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aardbevingen

Gesteente

Aardplaten, breuklijnen en plaatbeweging

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!