fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Ken je dat moment dat je op de fiets stapt en het dan net begint te regenen?

Vast wel! Maar wist je ook dat er verschillende soorten regen zijn? Nou, ja dus! Hieronder staan de drie verschillende soorten uitgelegd:

Soorten regen
Stijgingsregen
Stijgingsregen ontstaat doordat er warme lucht opstijgt. Het aardoppervlak wordt opgewarmd door de zon en daardoor warmt ook de lucht erboven op. Warme lucht wil graag opstijgen. Terwijl de warme lucht opstijgt koelt hij ook weer af. Door de afkoeling ontstaan druppels en deze vallen uiteindelijk naar beneden. Dit gebeurt vooral veel in de tropen.
Stijgingsregen
Stuwingsregen
Stuwingsregen ontstaat bij gebergte. De natte lucht moet dan stijgen omdat hij anders niet over de berg heen kan. De lucht wordt dus omhoog gestuwd. De lucht koelt weer af waardoor er regen ontstaat.
Stuwingsregen

Frontale regen
Frontale regen is als warme en koude lucht botsen met elkaar. De warme lucht wil omhoog en botst op de koude lucht. Het front ligt op het punt waar de koude en warme lucht elkaar raken. De koude lucht is zwaarder en dwingt de warme lucht om op te stijgen en daardoor ontstaat regen. Dit hebben we vaak in Nederland.
Frontale regen
Oefenvraag:
Er ontstaat regen in een bergachtig gebied, welke soort regen kunnen we daar dan verwachten?

Vind je dit een interessant onderwerp en wil je meer weten? In dit artikel lees je hoe orkanen ontstaan! In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten wolken die we kennen! En hier lees je alles over hoge- en lagedrukgebieden!


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp