fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De stelling van Pythagoras kan worden gebruikt om de zijden van een rechthoekige driehoek uit te rekenen.

Maar hoe doen we dit precies? Zie hier een voorbeeld en uitleg van Mr. Chadd!

Stelling van Pythagoras
Een rechthoekige driehoek is een driehoek met een hoek van 90 graden, zie onderstaande afbeelding. Het vierkantje geeft aan dat hoek C = 90°

Als een driehoek geen rechte hoek heeft (dus van 90°), dan kan de stelling van Pythagoras dus niet gebruikt worden voor die driehoek.

stelling van pythagoras

De stelling van Pythagoras is als volgt: a² + b² = c²

Hierbij geldt dat a en b de rechthoekszijden zijn (dus de zijden aan de rechte hoek) en c de schuine zijde. Dit is terug te zien in het plaatje. Als je de lengtes van 2 zijden van de driehoek weet, dan kan met behulp van de stelling van Pythagoras de derde zijde worden berekend.

Als er een tekening wordt gegeven, is het belangrijk om eerst te kijken of er een hoek van 90 graden in de driehoek is. Wanneer dat het geval is, moet je eerst vast stellen welke zijde a en b zijn (de rechthoekszijden) en welke zijde c is (de schuine zijde).

Wat betekent de term stelling van pythagoras?
De stelling van Pythagoras is een wiskundige stelling die bedacht is door de Griekse wiskundige Pythagoras. ‘Zijn’ stelling was alleen niet nieuw voor de wereld, dat komt omdat in Soemer het resultaat al veel langer bekend was. Ook in Babylonië en het oude Egypte werd deze stelling al eerder toegepast.

Voorbeeld

Stel dat zijde a is 3 en zijde b is 4, zie onderstaande afbeelding.

voorbeeld stelling van pyhtagoras
Dan geldt dus:

c² = 3² + 4² = 9 + 16 = 25.

Uit de stelling blijkt dus dat zijde c in het kwadraat 25 is. C is dus de wortel van 25, oftewel c is 5 (want √25 = 5).

Toch nog wat extra hulp nodig? Naast chatten met coaches kunnen ze jou ook bijles geven in wiskunde! Check deze pagina voor meer informatie.

Rechte hoek aantonen

De stelling van Pythagoras kan ook gebruikt worden om een rechte hoek aan te tonen. Als je alle zijden van de driehoek weet, maar je weet niet of een hoek 90 graden is, dan kan je dat controleren door te kijken of de stelling van Pythagoras geldt. Als het klopt dat a² + b² = c², dan heb je aangetoond dat de hoek inderdaad 90 graden is.

Samenvattend

Je kunt de schuine zijde van een rechthoekige driehoek berekenen met behulp van de Stelling van Pythagoras. Tevens kun je ook de rechthoekszijden van een driehoek berekenen met de Stelling van Pythagoras.

Mocht het toch nog niet helemaal duidelijk zijn? Stel dan je vraag bij Mr. Chadd! Onze slimme coaches helpen je graag verder!

Andere bezoekers keken ook naar: Hoe moet je afronden?


Myrthe


Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp