START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Rechthoekige, gelijkzijdige- en gelijkbenige driehoeken

Alle driehoeken hebben twee dingen gemeen: ze hebben allemaal drie hoeken en ze hebben ook allemaal drie zijden.

Toch kunnen driehoeken er verschillend uitzien. Voor veel van deze vormen driehoeken zijn namen.

In dit artikel vertellen we je wat een rechthoekige driehoek, een gelijkzijdige driehoek en een gelijkbenige driehoek is.

rechthoekige driehoek

Rechthoekige driehoek

Een rechthoekige driehoek is een driehoek waarvan één van de hoeken een rechte hoek is. Een rechte hoek is een hoek die exact 90 graden is. De andere twee hoeken van deze driehoek variëren afhankelijk van de lengten van de zijden. Een bekende theorie die je bij rechthoekige driehoeken kan toepassen is de stelling van Pythagoras. In figuur 1 zie je een rechthoekige driehoek afgebeeld staan.

Figuur 1: rechthoekige driehoek

stelling van pythagoras

Gelijkzijdige driehoek

Een gelijkzijdige driehoek is een driehoek waarvan alle drie de zijden precies even lang zijn. Als de zijden van een driehoek exact even lang zijn, weet je automatisch ook dat de hoeken even lang zijn, namelijk 60 graden. Dit kun je makkelijk onthouden doordat je weet dat het totaal aantal graden van een driehoek altijd 180 graden is, en als je dit deelt door de drie hoeken van een driehoek kom je ook uit op 60 graden (180/3=60)! In figuur 2 zie je een voorbeeld van een gelijkzijdige driehoek.

Figuur 2: gelijkzijdige driehoek

gewone driehoek

Gelijkbenige driehoek

Een gelijkbenige driehoek lijkt heel erg op een gelijkzijdige driehoek. In het geval van een gelijkbenige driehoek heeft de driehoek twee óf drie gelijke zijden. Een gelijkzijdige driehoek is dus altijd een gelijkbenige driehoek, maar een gelijkbenige driehoek is niet perse een gelijkzijdige driehoek. Net als dat bij een gelijkzijdige driehoek alle drie de hoeken even groot zijn, weet je bij een gelijkbenige driehoek dat er ook altijd twee van de drie hoeken even groot zijn. In figuur 3 zie je een voorbeeld van een gelijkbenige driehoek met twee gelijke zijden. Met de streepjes is aangegeven welke zijden gelijk zijn, en met de boogjes is aangegeven welke bijbehorende hoeken even groot zijn.

Nog wat extra je wiskundekennis bijspijkeren? Onze coaches kunnen jou ook individueel begeleiden!

Zo werkt de app

Figuur 3: gelijkbenige driehoek

gelijkbenige driehoek

Oefenopgave

Eens kijken of je de bovenstaande uitleg goed begrepen hebt. Probeer de volgende opdrachten te maken.

Vul in:

  1. Een rechthoekige driehoek heeft een hoek van … graden.
  2. Een …(gelijkzijdige/gelijkbenige) driehoek is altijd een … (gelijkzijdige/gelijkbenige) driehoek, maar een … (gelijkzijdige/gelijkbenige) driehoek is niet altijd een … (gelijkzijdige/gelijkbenige) driehoek.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Stelling van Pythagoras: hoe werkt het?

sinus, cosinus en tangens

Inhoud en oppervlakte van figuren

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!