Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Rechthoekige, gelijkzijdige- en gelijkbenige driehoeken

Alle driehoeken hebben twee dingen gemeen: ze hebben allemaal drie hoeken en ze hebben ook allemaal drie zijden.

Toch kunnen driehoeken er verschillend uitzien. Voor veel van deze vormen driehoeken zijn namen.

In dit artikel vertellen we je wat een rechthoekige driehoek, een gelijkzijdige driehoek en een gelijkbenige driehoek is.

rechthoekige driehoek

Rechthoekige driehoek

Een rechthoekige driehoek is een driehoek waarvan één van de hoeken een rechte hoek is. Een rechte hoek is een hoek die exact 90 graden is. De andere twee hoeken van deze driehoek variëren afhankelijk van de lengten van de zijden. Een bekende theorie die je bij rechthoekige driehoeken kan toepassen is de stelling van Pythagoras. In figuur 1 zie je een rechthoekige driehoek afgebeeld staan.

Figuur 1: rechthoekige driehoek

stelling van pythagoras

Gelijkzijdige driehoek

Een gelijkzijdige driehoek is een driehoek waarvan alle drie de zijden precies even lang zijn. Als de zijden van een driehoek exact even lang zijn, weet je automatisch ook dat de hoeken even lang zijn, namelijk 60 graden. Dit kun je makkelijk onthouden doordat je weet dat het totaal aantal graden van een driehoek altijd 180 graden is, en als je dit deelt door de drie hoeken van een driehoek kom je ook uit op 60 graden (180/3=60)! In figuur 2 zie je een voorbeeld van een gelijkzijdige driehoek.

Figuur 2: gelijkzijdige driehoek

gewone driehoek

Gelijkbenige driehoek

Een gelijkbenige driehoek lijkt heel erg op een gelijkzijdige driehoek. In het geval van een gelijkbenige driehoek heeft de driehoek twee óf drie gelijke zijden. Een gelijkzijdige driehoek is dus altijd een gelijkbenige driehoek, maar een gelijkbenige driehoek is niet perse een gelijkzijdige driehoek. Net als dat bij een gelijkzijdige driehoek alle drie de hoeken even groot zijn, weet je bij een gelijkbenige driehoek dat er ook altijd twee van de drie hoeken even groot zijn. In figuur 3 zie je een voorbeeld van een gelijkbenige driehoek met twee gelijke zijden. Met de streepjes is aangegeven welke zijden gelijk zijn, en met de boogjes is aangegeven welke bijbehorende hoeken even groot zijn.

Nog wat extra je wiskundekennis bijspijkeren? Onze coaches kunnen jou ook individueel begeleiden!

Zo werkt de app

Figuur 3: gelijkbenige driehoek

gelijkbenige driehoek

Oefenopgave

Eens kijken of je de bovenstaande uitleg goed begrepen hebt. Probeer de volgende opdrachten te maken.

Vul in:

  1. Een rechthoekige driehoek heeft een hoek van … graden.
  2. Een …(gelijkzijdige/gelijkbenige) driehoek is altijd een … (gelijkzijdige/gelijkbenige) driehoek, maar een … (gelijkzijdige/gelijkbenige) driehoek is niet altijd een … (gelijkzijdige/gelijkbenige) driehoek.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Stelling van Pythagoras: hoe werkt het?

sinus, cosinus en tangens

Inhoud en oppervlakte van figuren

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}