fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Alle driehoeken hebben twee dingen gemeen: ze hebben allemaal drie hoeken en ze hebben ook allemaal drie zijden.

Toch kunnen driehoeken er verschillend uitzien. Voor veel van deze vormen driehoeken zijn namen.

In dit artikel vertellen we je wat een rechthoekige driehoek, een gelijkzijdige driehoek en een gelijkbenige driehoek is.

rechthoekige driehoek
Rechthoekige driehoek
Een rechthoekige driehoek is een driehoek waarvan één van de hoeken een rechte hoek is. Een rechte hoek is een hoek die exact 90 graden is. De andere twee hoeken van deze driehoek variëren afhankelijk van de lengten van de zijden. Een bekende theorie die je bij rechthoekige driehoeken kan toepassen is de stelling van Pythagoras. In figuur 1 zie je een rechthoekige driehoek afgebeeld staan.

Figuur 1: rechthoekige driehoek
stelling van pythagoras
Gelijkzijdige driehoek
Een gelijkzijdige driehoek is een driehoek waarvan alle drie de zijden precies even lang zijn. Als de zijden van een driehoek exact even lang zijn, weet je automatisch ook dat de hoeken even lang zijn, namelijk 60 graden. Dit kun je makkelijk onthouden doordat je weet dat het totaal aantal graden van een driehoek altijd 180 graden is, en als je dit deelt door de drie hoeken van een driehoek kom je ook uit op 60 graden (180/3=60)! In figuur 2 zie je een voorbeeld van een gelijkzijdige driehoek.

Figuur 2: gelijkzijdige driehoek

gewone driehoek

Gelijkbenige driehoek
Een gelijkbenige driehoek lijkt heel erg op een gelijkzijdige driehoek. In het geval van een gelijkbenige driehoek heeft de driehoek twee óf drie gelijke zijden. Een gelijkzijdige driehoek is dus altijd een gelijkbenige driehoek, maar een gelijkbenige driehoek is niet perse een gelijkzijdige driehoek. Net als dat bij een gelijkzijdige driehoek alle drie de hoeken even groot zijn, weet je bij een gelijkbenige driehoek dat er ook altijd twee van de drie hoeken even groot zijn. In figuur 3 zie je een voorbeeld van een gelijkbenige driehoek met twee gelijke zijden. Met de streepjes is aangegeven welke zijden gelijk zijn, en met de boogjes is aangegeven welke bijbehorende hoeken even groot zijn.

Nog wat extra je wiskundekennis bijspijkeren? Onze coaches kunnen jou ook individueel begeleiden! Klik hier voor meer informatie.

Zo werkt de app

Figuur 3: gelijkbenige driehoek

gelijkbenige driehoek

Oefenopgave
Eens kijken of je de bovenstaande uitleg goed begrepen hebt. Probeer de volgende opdrachten te maken.

Vul in:

  1. Een rechthoekige driehoek heeft een hoek van … graden.
  2. Een …(gelijkzijdige/gelijkbenige) driehoek is altijd een … (gelijkzijdige/gelijkbenige) driehoek, maar een … (gelijkzijdige/gelijkbenige) driehoek is niet altijd een … (gelijkzijdige/gelijkbenige) driehoek.Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp