START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Afronden

Afronden, hoe zit dat precies? Iets met decimalen en komma’s… Mr. Chadd legt je uit hoe het precies zit!

Een getal afronden betekent dat je een getal kleiner maakt. Getallen kunnen heel lang zijn, zoals bijvoorbeeld: 2,249587345987354987, of 12345,6789. Dat ziet er vaak erg ingewikkeld uit en is vaak helemaal niet nodig. Om ervoor te zorgen dat het er niet zo ingewikkeld uit ziet, rond je een getal af.

Hierbij maak je gebruik van decimalen. Een decimaal is een cijfer dat achter de komma staat. Bij het getal 10,5 is de 5 een decimaal. Afronden houdt in dat er een minder aantal decimalen komt te staan. Hoe je moet afronden, hangt af van de opdracht. Als je een som hebt waarbij je moet doorrekenen met een getal, rond je pas af aan het einde van de opdracht. Anders kan je op een heel ander antwoord uitkomen, waardoor je de opdracht fout maakt.

Afronden

De meest gebruikte manier is afronden op 1 decimaal. Dat betekent afronden op 1 cijfer achter de komma. Het getal 10,67 wordt dan 10,7. In plaats van twee decimalen, is er na het afronden nog maar één. Het getal 10,67891434 wordt 10,7.

Afronden op twee decimalen betekent dat er maar 2 cijfers achter de komma mogen staan, afronden op 3 decimalen betekent dat er maar 3 cijfers achter de komma mogen staan en ga zo maar door!

Wanneer rond je naar boven of naar beneden af?

Bij het afronden kijk je naar het tweede getal achter de komma en kijk je of deze 5 of hoger is of lager. Bij 5 of hoger rond je het tweede getal achter de komma naar boven af, bij 4 of lager rond je het getal naar beneden af. Zo wordt 5,24 afgerond op één decimaal 5,2 en 5,25 afgerond op één decimaal 5,3.

Oefenen met afronden? Rond de onderstaande getallen af op één decimaal.

  1. 2,367
  2. 19,4383
  3. 12467,255555556

Andere bezoekers keken ook naar: Hoe bereken je de inhoud van een cilinder?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rekenen met grote getallen

Significantieniveau: wat is dat precies en hoe werk je ermee?

Significantie: hoe zorg je dat je op de juiste manier afrond?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!