Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Afronden

Afronden, hoe zit dat precies? Iets met decimalen en komma’s… Mr. Chadd legt je uit hoe het precies zit!

Een getal afronden betekent dat je een getal kleiner maakt. Getallen kunnen heel lang zijn, zoals bijvoorbeeld: 2,249587345987354987, of 12345,6789. Dat ziet er vaak erg ingewikkeld uit en is vaak helemaal niet nodig. Om ervoor te zorgen dat het er niet zo ingewikkeld uit ziet, rond je een getal af.

Afronden

Hierbij maak je gebruik van decimalen. Een decimaal is een cijfer dat achter de komma staat. Bij het getal 10,5 is de 5 een decimaal. Afronden houdt in dat er een minder aantal decimalen komt te staan. Hoe je moet afronden, hangt af van de opdracht. Als je een som hebt waarbij je moet doorrekenen met een getal, rond je pas af aan het einde van de opdracht. Anders kan je op een heel ander antwoord uitkomen, waardoor je de opdracht fout maakt.

De meest gebruikte manier is afronden op 1 decimaal. Dat betekent afronden op 1 cijfer achter de komma. Het getal 10,67 wordt dan 10,7. In plaats van twee decimalen, is er na het afronden nog maar één. Het getal 10,67891434 wordt 10,7.

Afronden op twee decimalen betekent dat er maar 2 cijfers achter de komma mogen staan, afronden op 3 decimalen betekent dat er maar 3 cijfers achter de komma mogen staan en ga zo maar door!

Wanneer rond je naar boven of naar beneden af?

Bij het afronden kijk je naar het tweede getal achter de komma en kijk je of deze 5 of hoger is of lager. Bij 5 of hoger rond je het tweede getal achter de komma naar boven af, bij 4 of lager rond je het getal naar beneden af. Zo wordt 5,24 afgerond op één decimaal 5,2 en 5,25 afgerond op één decimaal 5,3.

Oefenen met afronden? Rond de onderstaande getallen af op één decimaal.

  1. 2,367
  2. 19,4383
  3. 12467,255555556

Andere bezoekers keken ook naar: Hoe bereken je de inhoud van een cilinder?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rekenen met grote getallen

Significantieniveau: wat is dat precies en hoe werk je ermee?

Significantie: hoe zorg je dat je op de juiste manier afrond?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}