START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Inhoud en oppervlakte cilinder berekenen

De inhoud van een cilinder berekenen? Maar hoe werkt dit nou? Dat legt Mr. Chadd je hier uit!

Cilinders zie je overal om je heen. Denk maar aan een blikje cola, een bus Pringles chips, een blik soep en een batterij. Maar hoe bereken je de inhoud van deze voorwerpen? Je kunt hierbij niet de lengte x breedte x hoogte doen, wat je bij andere voorwerpen, zoals een kubus gewend bent. Maar hoe werkt dit wel?

Inhoud cilinder berekenen

Bij het berekenen van de inhoud van een cilinder is het makkelijker om de cilinder in twee delen op te delen. Dit kun je doen door eerst de oppervlakte van de cirkel te berekenen en vervolgens het oppervlak van de cirkel te vermenigvuldigen met de hoogte van de cilinder. Dit is weergegeven in figuur 1. De oppervlakte van een cirkel bereken je door de straal van de cirkel (r) in het kwadraat te doen en dit te vermenigvuldigen met π (pi), dus oppervlakte = r² x π. De straal is de afstand tussen het middelpunt van de cirkel en de rand. Vervolgens hoef je dit alleen nog te vermenigvuldigen met de hoogte (h). Dus inhoud = oppervlakte x hoogte = r² x π x h.

inhoud cilinder berekenen

Figuur 1
Weergave van hoe je het berekenen van een cilinder kunt opdelen in twee delen.

Om het berekenen van de inhoud van een cilinder te oefenen staat in figuur 2 een oefening. Als plan van aanpak gaan we eerst de oppervlakte van de cirkel berekenen. Hiervoor moeten we de straal weten. In het figuur staat alleen de diameter aangeven, deze is 12 cm. De straal (r) is altijd de helft van de diameter dus in dit geval 6 cm. Nu kunnen we de oppervlakte van de cirkel berekenen met de formule oppervlakte = r² x π = 6² x π = 113,04 cm². Vergeet hierbij niet een kwadraat boven cm te zetten omdat het de oppervlakte is. Als laatste stap moeten we dit vermenigvuldigen met de hoogte van de cilinder. De hoogte van de cilinder is 32 cm. De eindberekening tot het antwoord van de inhoud is dan dus 113,04 x 32 = 3617,28 cm³ (ongeveer 3,6 liter dus).

berekenen inhoud cilinder

Figuur 2 : Voorbeeldopgave voor het berekenen van de inhoud van een cilinder.

Als je dit zelf nog even verder wilt oefenen kun je altijd de cijfers veranderen van de cilinder en kijken of je het helemaal begrijpt.

Veel moeite met wiskunde? Misschien is persoonlijke 1-op-1 bijles van een van onze slimme coaches wat voor jou?

Andere bezoekers keken ook naar: ABC formule

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Inhoud en oppervlakte

Inhoud van een piramide berekenen

Oppervlakte en inhoud van figuren

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!