fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Balken, wat moet je er mee? Alles wat je wilt weten over balken, inhoud en oppervlakte.

Het zou fijn als de wereld er uit zag als Minecraft, dan hoefden we alleen maar aan kubussen te rekenen, waarbij alle ribben een gelijke lengte hebben. In de realiteit reken je vaker met balken, waarbij de lengte, breedte en hoogte kunnen afwijken. Daarom is het verstandig om hier veel mee te oefenen, maar dan moet je het natuurlijk wel eerst begrijpen.

Beginnen bij de basis, een balk heeft een onderkant, een bovenkant en vier zijkanten. Als je dit uitvouwt, krijg je zes rechthoeken oftewel zes grensvlakken. Een balk heeft altijd 6 vlakken, 12 ribben en 8 hoekpunten. Balken kunnen plat, breed, lang en hoog zijn. Een balk kan veel verschillende vormen hebben. In principe kan een balk zo plat als een dubbeltje, een meter breed en een kilometer lang zijn. Je kunt de formules voor het berekenen van de inhoud van een balk bijvoorbeeld ook gebruiken om uit te rekenen hoe veel verf je moet gebruiken om een hek te verven, wanneer je het hek ziet als een balk van 2 millimeter dik, 1 meter breed en 10 meter hoog.

Inhoud en oppervlakte berekenen

Hoe bereken je de inhoud van een balk?

De inhoud van een balk is heel makkelijk te berekenen. Door de lengte x breedte x hoogte met elkaar te vermenigvuldigen bereken je de inhoud van een balk.

In je wiskundeboek worden daar niet altijd eenheden bij gebruikt. Bijvoorbeeld een balk met een hoogte van 10 een breedte van 20 en een lengte van 60 heeft een inhoud van 10x20x60=12000.

Wanneer je met meeteenheden werkt moet je niet vergeten die er ook bij te zetten, inclusief de juiste machtseenheid. Zet er bijvoorbeeld bij of je in centimeters, millimeter of kilometer werkt. Voor de inhoud gebruik je een inhoudsmaat, zoals M3. Bijvoorbeeld een balk van 10 cm x 20 cm x 60 cm heeft een inhoud van 12000 cm3 = 12 dm3 = 12 liter.

Meer hulp nodig? Kijk eens op onze pagina voor 1-op-1 bijles, we helpen je graag!

Hoe bereken je de oppervlakte van een balk?

De oppervlakte van een balk bereken je door het oppervlak van alle zijden bij elkaar op te tellen. Dat zijn er in totaal 6, de voorkant en achterkant, bovenkant en onderkant en de beide zijkanten. Bij een balk gebruik je ook lengte keer breedte keer hoogte om de inhoud te berekenen, maar omdat dit geen symmetrische vorm is als een kubus, moet je hier alle verschillende zijden berekenen.

  • De voorkant en de achterkant van de balk zijn gelijk, die kun je berekenen door de hoogte x breedte te doen.
  • De bovenkant en onderkant zijn natuurlijk ook gelijk, die kun je berekenen door de lengte x de breedte te doen.
  • Voor de zijkanten die je hetzelfde, die kun je berekenen door de hoogte x de lengte te doen.

Je hoeft dus alleen maar de lengte, breedte en hoogte in te vullen in 2bh + 2bl + 2hl=O om de oppervlakte te krijgen.

Om te oefenen.

Je hebt een klein schuurtje met een plat dak, van 4 meter lang, 2 meter breed en 3 meter hoog.

  • Wat is de inhoud van het schuurtje?

Je wilt het schuurtje graag verven, wat is de totale oppervlakte die je moet verven. De deur hoef je niet te verven, deze is 2,10 hoog en 60 cm breed. Het dak en de vloer ook niet.

  • Wat is de totaal te verven oppervlakte?
  • Je smeert de verf er lekker dik op, wel 3 mm.

Hoeveel liter verf heb je nodig?

Heb je liever een persoonlijke uitleg, en is alleen chatten niet genoeg? Dan is ook 1-op-1 bijles een mogelijkheid! Check hier de mogelijkheden.


Myrthe
​​


Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp