START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

ABC formule

ABC-Formule, wortelformule? Wat houdt het in en wat moet je ermee? Dat lees je hier!

Leuk weetje! De abc-formule wordt ook wel de wortelformule genoemd.

De abc formule

Wanneer gebruik je de abc formule?

De abc-formule gebruik je om kwadratische vergelijkingen op te lossen. Een kwadratische vergelijking noem je ook wel een vierkantsvergelijking. Dit komt van het Latijn voor vierkant: quadratus . Een ezelsbruggetje om dit te onthouden is dat je een kwadraat kunt gebruiken om de oppervlakte van een vierkant te berekenen, omdat beide zijdes van een vierkant altijd even lang zijn.

Een kwadratische vergelijking heeft altijd de vorm: ax2+bx+c=0. Er moet een kwadraat in staan! Deze formule ziet er in de grafiek uit als een parabool. Weet jij niet meer helemaal wat een parabool is?

Wanneer je een kwadratische vergelijking oplost, kijk je eigenlijk waar de parabool de x-as snijdt: voor welke waarden van X geldt Y=0?

De variabele a kan daarom nooit 0 zijn. Dat zou namelijk betekenen dat het kwadraat uit de formule verdwijnt (o keer een kwadraat is 0), waardoor je een lineaire formule ontstaat.

Formules met hogere machten zijn ook geen kwadratische vergelijkingen . Wanneer er dus x3 staat, weet je zeker dat het geen kwadratische vergelijking is. Let op! b en c mogen wel 0 zijn. Bijvoorbeeld:

kwadratische vergelijkingen

2x2 en 2x2+4x en 2x2+6 zijn dus ook gewoon kwadratische vergelijkingen . Vaak moet je een formule eerst herleiden voordat je een mooie ax2+bx+c=0 krijgt, maar zodra je ziet dat je je formule zo kunt herschrijven, mag je de abc-formule gebruiken om hem op te lossen.

De abc-formule is de makkelijkste manier om een kwadratische vergelijking op te lossen, ofwel de waarde van x uitvinden. De abc-formule heet eigenlijk de wortelformule, omdat je een wortel nodig hebt om de waarde van x te vinden. De formule ziet er zo uit:

ABC formule

Je kunt deze formule gebruiken om de vergelijking ax2+bx+c=0 op te lossen. Je hoeft alleen a, b en c in te vullen. Je krijgt dan dus vaak twee oplossingen voor x.

Het stukje onder de wortel (b2-4ac) noem je de discriminant . Dit stukje van de formule bepaalt hoeveel oplossingen de vergelijking heeft, omdat D onder een wortel staat. Je geeft de discriminant vaak aan met de hoofdletter D. Deze D staat dus voor “b2-4 ac “.

– Als D>0, dan heeft de vergelijking altijd twee oplossingen.

– Als D=0, dan heeft de vergelijking maar 1 oplossing.

– Als D<0, dan heeft de vergelijking geen oplossingen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ontbinden in factoren

Wortelvergelijkingen

Lineaire formule

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!