START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Parabolen

Parabolen, je ziet ze vaak voorbijkomen, maar hoe zat dat ook alweer? Geen zorgen, Mr. Chadd legt het hier voor je uit!

Een parabool is de weergave van een formule met een kwadratische vergelijking. Een simpel voorbeeld van een kwadratische formule is y = x2. Een parabool is een lijn in een grafiek die groter wordt tot een bepaald punt en dan weer af neemt. Kwadratische formules los je op met de ABC-formule .

Parabolen zijn er in twee vormen, dalparabolen en bergparabolen. Een bergparabool stijgt eerst, komt dan op een maximum en daalt vervolgens weer (waardoor het op een berg lijkt), en een dalparabool daalt eerst, komt dan op een minimum, en stijgt vervolgens weer (waardoor het op een dal lijkt). In het plaatje zie je voorbeelden van een dalparabool en een bergparabool.

parabolen

Wat is het verschil tussen een dalparabool en bergparabool?

Als het getal voor het kwadraat positief is, is het altijd een dalparabool. Is het getal bij de x2 negatief, dan is het een bergparabool. Je kan aan de formule altijd zien of het een bergparabool of een dalparabool is. Zo is bijvoorbeeld x2 een dalparabool en –x2 een bergparabool.

Parabolen

Onthoud het verschil tussen een dalparabool en een bergparabool met dit handige ezelsbruggetje!

Het ezelsbruggetje dat je kan gebruiken om het goed te onthouden, is: als het getal voor de x positief is, dan is de parabool een blij gezicht (dus een dalparabool). En als het getal voor de x negatief is, dan is het een boos gezicht (dus een bergparabool)!

Zelf oefenen? Maak de onderstaande opgaven en benoem of de formule een dal- of een bergparabool is!

  1. Y = -4x2 + 6
  2. Y = 7x2 – 2

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Machten

Gebruik van GR

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!