START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Machten

Bij bijna elke Wiskundige formule komen ze wel een keertje voorbij, machten.

Maar hoe werkt dat nu ook alweer precies? Mr. Chadd legt het je allemaal uit!

Wat zijn machten?

Machten zijn een vorm van rekensommen die te maken hebben met vermenigvuldigen. Je vermenigvuldigt het getal een aantal keer met zichzelf. Een voorbeeld daarvan is dus dat 52 hetzelfde is als 5 x 5 = 25. Het getal 2 wordt hier dan ook wel de exponent genoemd. Het getal 5 is het grondgetal. Het geheel 52 heet de macht.

Machten

Waarom gebruik je machten?

Een macht gebruik je om een bepaalde berekening korter op te schrijven. Het staat namelijk een stuk netter en is makkelijker om 58 op te schrijven in plaats van 5x5x5x5x5x5x5x5, toch?

Vuistregels machten:

• Alleen machten met hetzelfde grondgetal en exponent kan je bij elkaar optellen, bijvoorbeeld: 3x2 + 5x2 = 8x2

• Je kan twee machten met elkaar vermenigvuldigen als het grondgetal hetzelfde is. De exponenten tel je dan bij elkaar op, bijvoorbeeld: 3x2 ⋅ 5x3 = 15x5

• Let op met minnetjes en haakjes: (-3)2 = -3 ⋅ -3 = 9, maar –(3)2 = -9

• Een grafiek van een macht met even, positieve exponenten wordt een parabool. Als de hele macht positief is, is het een dalparabool. Als de hele macht negatief is, is het een bergparabool. Bijvoorbeeld: 3x2 is een dalparabool. -5x4 is een bergparabool.

Kwadraten

De bekendste macht is een kwadraat (tot de macht 2). Bijvoorbeeld 5 kwadraat is 5 x 5 = 25 (de macht is dan dus 2). We zeggen dan dus dat vijf in het kwadraat 25 is. Als de macht bijvoorbeeld 3 is, dan krijg je 5 x 5 x 5 = 125. Dat heeft geen speciale naam. Soms tref je een kwadraat ook aan in een formule, dat noemen we dan een kwadratische formule. Het tegenovergestelde van een kwadraat is een wortel, √. Bijvoorbeeld 52 = 25 en √25=5.

Wil je opgaves maken om het rekenen met machten te oefenen? Maak dan de onderstaande opdrachten!

  1. 28
  2. 252

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!