fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Hoe gebruik je je grafische rekenmachine?

Wat is plotten, window en intersect, en hoe doe je dit?

Grafische rekenmachines
Niet iedere school gebruikt dezelfde rekenmachine. Sommige scholen gebruiken een rekenmachine van Texas Instruments (TI), terwijl andere scholen Casio gebruiken. Let dus goed op welke uitleg bij jou van toepassing is!
gebruik van gr
Plotten
Plotten is eigenlijk een ander woord voor het tekenen van een grafiek. Bij plotten vul je eerst een formule op je rekenmachine in en daarna tekent de rekenmachine de grafiek voor je. Bij de GR van TI druk je eerst op de knop ‘Y=’. Je ziet dan het volgende:
Plotten

Hier kun je je formule invullen. Om een x in te vullen druk je op ‘X,T,Θ,n’. Druk daarna op ‘WINDOW’. Hier kun je aangeven welk gebied van de grafiek je wilt zien. Xmin en Xmax geven aan wat de kleinste en grootste x-waarden zijn van het gebied dat je wilt zien, terwijl Ymin en Ymax over de y-waarden gaan. Als je alles hebt gedaan, druk je op ‘GRAPH’. Dan tekent de rekenmachine de grafiek voor je!

Als je een Casio hebt, werkt het iets anders. Ga eerst naar het hoofdmenu. Kies dan voor optie 5 (graph). Hier kun je je formule intypen. Dit scherm ziet er ongeveer hetzelfde uit als op de TI. Gebruik ‘X,Θ,T’ om een x in te vullen. Als je de formule hebt ingevuld, druk dan op ‘EXE’. Het window-scherm kun je op de Casio krijgen via shift + F3 (‘V-Window’). Druk nu nog een keer op ‘EXE’ of druk op F6 om de grafiek te tekenen!

Zo werkt de app

Intersect
Als je de coördinaten van een snijpunt van 2 grafieken wilt weten, kun je de optie intersect gebruiken. Bij de GR van TI plot je eerst 2 grafieken (je vult een in bij Y1 en een bij Y2). Daarna druk je op ‘CALC’ en kies je voor optie 5 (intersect). De rekenmachine vraagt dan ‘First curve?’. Druk op ‘ENTER’. Daarna vraagt hij ‘Second curve?’, waarbij je weer op ‘ENTER’ mag drukken. Als je meer dan 2 formules hebt ingevuld, druk je alleen op ‘ENTER’ bij de twee grafieken waarvan je het snijpunt wilt weten. Bij de andere grafieken kun je verder scrollen met de pijltjestoetsen.

Als laatste vraagt de GR ‘Guess?’. Ga hierbij met je cursor op het snijpunt staan en druk op ‘ENTER’. Nu worden de coördinaten van het snijpunt voor je berekend!

Op de Casio plot je eerst de twee grafieken waarvan je de coördinaten van het snijpunt wilt weten. Druk daarna op shift + F5 (G-Solv). Druk dan op F5 (ISCT, wat voor ‘intersect’ staat). Nu moet je ook aangeven van welke twee grafieken je het snijpunt wilt weten. Dit kun je doen met de pijltjestoetsen en ‘EXE’. Nadat je op ‘EXE’ hebt gedrukt bij de 2e grafiek, rekent de GR de snijpunten voor je uit. Je kunt tussen de snijpunten scrollen met de pijltjestoetsen.

Oefening
Bereken met behulp van je GR de snijpunten van de grafieken y=2×2-9 en y=-0,5x+3.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp