START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Gebruik van GR

Hoe gebruik je je grafische rekenmachine? Wat is plotten, window en intersect, en hoe doe je dit?

Grafische rekenmachines

Niet iedere school gebruikt dezelfde rekenmachine. Sommige scholen gebruiken een rekenmachine van Texas Instruments (TI), terwijl andere scholen Casio gebruiken. Let dus goed op welke uitleg bij jou van toepassing is!

gebruik van gr

Plotten

Plotten is eigenlijk een ander woord voor het tekenen van een grafiek. Bij plotten vul je eerst een formule op je rekenmachine in en daarna tekent de rekenmachine de grafiek voor je. Bij de GR van TI druk je eerst op de knop ‘Y=’. Je ziet dan het volgende:

Hier kun je je formule invullen. Om een x in te vullen druk je op ‘X,T,Θ,n’. Druk daarna op ‘WINDOW’. Hier kun je aangeven welk gebied van de grafiek je wilt zien. Xmin en Xmax geven aan wat de kleinste en grootste x-waarden zijn van het gebied dat je wilt zien, terwijl Ymin en Ymax over de y-waarden gaan. Als je alles hebt gedaan, druk je op ‘GRAPH’. Dan tekent de rekenmachine de grafiek voor je!

Als je een Casio hebt, werkt het iets anders. Ga eerst naar het hoofdmenu. Kies dan voor optie 5 (graph). Hier kun je je formule intypen. Dit scherm ziet er ongeveer hetzelfde uit als op de TI. Gebruik ‘X,Θ,T’ om een x in te vullen. Als je de formule hebt ingevuld, druk dan op ‘EXE’. Het window-scherm kun je op de Casio krijgen via shift + F3 (‘V-Window’). Druk nu nog een keer op ‘EXE’ of druk op F6 om de grafiek te tekenen!

Zo werkt de app

Intersect

Als je de coördinaten van een snijpunt van 2 grafieken wilt weten, kun je de optie intersect gebruiken. Bij de GR van TI plot je eerst 2 grafieken (je vult een in bij Y1 en een bij Y2). Daarna druk je op ‘CALC’ en kies je voor optie 5 (intersect). De rekenmachine vraagt dan ‘First curve?’. Druk op ‘ENTER’. Daarna vraagt hij ‘Second curve?’, waarbij je weer op ‘ENTER’ mag drukken. Als je meer dan 2 formules hebt ingevuld, druk je alleen op ‘ENTER’ bij de twee grafieken waarvan je het snijpunt wilt weten. Bij de andere grafieken kun je verder scrollen met de pijltjestoetsen.

Als laatste vraagt de GR ‘Guess?’. Ga hierbij met je cursor op het snijpunt staan en druk op ‘ENTER’. Nu worden de coördinaten van het snijpunt voor je berekend!

Op de Casio plot je eerst de twee grafieken waarvan je de coördinaten van het snijpunt wilt weten. Druk daarna op shift + F5 (G-Solv). Druk dan op F5 (ISCT, wat voor ‘intersect’ staat). Nu moet je ook aangeven van welke twee grafieken je het snijpunt wilt weten. Dit kun je doen met de pijltjestoetsen en ‘EXE’. Nadat je op ‘EXE’ hebt gedrukt bij de 2e grafiek, rekent de GR de snijpunten voor je uit. Je kunt tussen de snijpunten scrollen met de pijltjestoetsen.

Oefening

Bereken met behulp van je GR de snijpunten van de grafieken y=2×2-9 en y=-0,5x+3.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wat is de kromme door toppen?

Standaardafwijking

Hoe bereken je toppen van een grafiek

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!