Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Lineaire formule

Lineaire formule

Een lineaire formule, dat is een term die vaak voor komt bij Wiskunde.

Maar wat is een lineaire formule eigenlijk? Mr. Chadd legt het hier voor je uit!

Lineaire formules zijn formules die evenredige verbanden beschrijven. Een lineaire formule is een formule die een rechte lijn wordt, zoals bijvoorbeeld: a = 3x + 5. Als je een lineaire formule zou plotten in een grafiek dan is het altijd een rechte lijn!

Lineaire formule

Eigenschappen van een lineaire formule

Een lineaire formule is één die evenredig (dus continu met een rechte lijn) toeneemt of afneemt. Een lineaire formule heeft twee elementen: De beginwaarde en de steilheid. De steilheid van een lineaire formule noemen we ook wel de richtingscoëfficient. De richtingscoëfficient geeft aan hoe hard de lijn daalt of stijgt.

De standaard lineaire formule is altijd y = ax + b. De a is de richtingscoëfficient en de b is de beginwaarde van de lijn. Dit gebruik je om de lijn in het assenstelsel te weergeven. De y waarde teken je op de y-as en de x waarde op de x-as. Ook kan je met de formule de waarde berekenen op een bepaald punt. Bijvoorbeeld: y = 3x + 7 en je wil weten hoe hoog de lijn is op het x = 7. Dan krijg je de som y = (3 x 7) + 7 = 21 + 7 = 28. De bijbehorende waarde van y is dan dus 28.

Het snijpunt van lineaire formules berekenen

Het snijpunt van twee lineaire formules berekenen doe je door de formules aan elkaar gelijk te stellen. Bijvoorbeeld: de formules y = 2x + 5 en y = 4x – 7. Als je deze gelijk stelt aan elkaar wordt het 2x + 5 = 4x -7. Deze formule kan je uitwerken met de balansmethode. Daarvoor haal je eerst alle x’en naar één kant. Dan krijg je 2x -4x +5 = -7. Vervolgens haal je alle getallen naar de andere kant. Dan krijg je 2x – 4x = -7-5. Als we dit uitrekenen krijgen we: -2x = -12. Dan hoeven we alleen nog maar te berekenen wat de waarde is van x, dat doen we door -12/-2=6. Het kruispunt van de twee lijnen bevindt zich bij x=6.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Richtingscoëfficient

Hoe stel je de formule van de raaklijn op?

ABC formule

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}