START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Lineaire formule

Lineaire formule

Een lineaire formule, dat is een term die vaak voor komt bij Wiskunde.

Maar wat is een lineaire formule eigenlijk? Mr. Chadd legt het hier voor je uit!

Lineaire formules zijn formules die evenredige verbanden beschrijven. Een lineaire formule is een formule die een rechte lijn wordt, zoals bijvoorbeeld: a = 3x + 5. Als je een lineaire formule zou plotten in een grafiek dan is het altijd een rechte lijn!

Lineaire formule

Eigenschappen van een lineaire formule

Een lineaire formule is één die evenredig (dus continu met een rechte lijn) toeneemt of afneemt. Een lineaire formule heeft twee elementen: De beginwaarde en de steilheid. De steilheid van een lineaire formule noemen we ook wel de richtingscoëfficient. De richtingscoëfficient geeft aan hoe hard de lijn daalt of stijgt.

De standaard lineaire formule is altijd y = ax + b. De a is de richtingscoëfficient en de b is de beginwaarde van de lijn. Dit gebruik je om de lijn in het assenstelsel te weergeven. De y waarde teken je op de y-as en de x waarde op de x-as. Ook kan je met de formule de waarde berekenen op een bepaald punt. Bijvoorbeeld: y = 3x + 7 en je wil weten hoe hoog de lijn is op het x = 7. Dan krijg je de som y = (3 x 7) + 7 = 21 + 7 = 28. De bijbehorende waarde van y is dan dus 28.

Het snijpunt van lineaire formules berekenen

Het snijpunt van twee lineaire formules berekenen doe je door de formules aan elkaar gelijk te stellen. Bijvoorbeeld: de formules y = 2x + 5 en y = 4x – 7. Als je deze gelijk stelt aan elkaar wordt het 2x + 5 = 4x -7. Deze formule kan je uitwerken met de balansmethode. Daarvoor haal je eerst alle x’en naar één kant. Dan krijg je 2x -4x +5 = -7. Vervolgens haal je alle getallen naar de andere kant. Dan krijg je 2x – 4x = -7-5. Als we dit uitrekenen krijgen we: -2x = -12. Dan hoeven we alleen nog maar te berekenen wat de waarde is van x, dat doen we door -12/-2=6. Het kruispunt van de twee lijnen bevindt zich bij x=6.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Richtingscoëfficient

Hoe stel je de formule van de raaklijn op?

ABC formule

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!