fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Lineaire formule

Een lineaire formule, dat is een term die vaak voor komt bij Wiskunde.

Maar wat is een lineaire formule eigenlijk? Mr. Chadd legt het hier voor je uit!

Lineaire formules zijn formules die evenredige verbanden beschrijven. Een lineaire formule is een formule die een rechte lijn wordt, zoals bijvoorbeeld: a = 3x + 5. Als je een lineaire formule zou plotten in een grafiek dan is het altijd een rechte lijn!
Lineaire formule
Eigenschappen van een lineaire formule
Een lineaire formule is één die evenredig (dus continu met een rechte lijn) toeneemt of afneemt. Een lineaire formule heeft twee elementen: De beginwaarde en de steilheid. De steilheid van een lineaire formule noemen we ook wel de richtingscoëfficient. De richtingscoëfficient geeft aan hoe hard de lijn daalt of stijgt.

De standaard lineaire formule is altijd y = ax + b. De a is de richtingscoëfficient en de b is de beginwaarde van de lijn. Dit gebruik je om de lijn in het assenstelsel te weergeven. De y waarde teken je op de y-as en de x waarde op de x-as. Ook kan je met de formule de waarde berekenen op een bepaald punt. Bijvoorbeeld: y = 3x + 7 en je wil weten hoe hoog de lijn is op het x = 7. Dan krijg je de som y = (3 x 7) + 7 = 21 + 7 = 28. De bijbehorende waarde van y is dan dus 28.

Het snijpunt van lineaire formules berekenen
Het snijpunt van twee lineaire formules berekenen doe je door de formules aan elkaar gelijk te stellen. Bijvoorbeeld: de formules y = 2x + 5 en y = 4x – 7. Als je deze gelijk stelt aan elkaar wordt het 2x + 5 = 4x -7. Deze formule kan je uitwerken met de balansmethode. Daarvoor haal je eerst alle x’en naar één kant. Dan krijg je 2x -4x +5 = -7. Vervolgens haal je alle getallen naar de andere kant. Dan krijg je 2x – 4x = -7-5. Als we dit uitrekenen krijgen we: -2x = -12. Dan hoeven we alleen nog maar te berekenen wat de waarde is van x, dat doen we door -12/-2=6. Het kruispunt van de twee lijnen bevindt zich bij x=6.

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp