START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De richtingscoëfficient

Met Mr. Chadd ga je altijd in de juiste richting, wij leggen je uit hoe het zit!

De Richtingscoëfficient De richtingscoëfficiënt is de verandering in y als x één eenheid toeneemt. Hiermee geeft de richtingscoëfficiënt de steilheid en richting van de lijn aan. Hoe groter de richtingscoëfficiënt, hoe steiler de lijn. Een richtingscoëfficiënt wordt ook wel het hellingsgetal of gemiddelde verandering genoemd.

Je berekent de richtingscoëfficiënt (rc) door over een lijn twee punten te pakken en daarvan het verschil te berekenen. In een formule wordt dit: rc = Δy ⁄ Δx. De Δ noemen we delta. Dit staat voor het verschil tussen punt 1 en punt 2. In afbeelding 1 staat een lijnstuk met 2 punten en de Δx en Δy. Als je in woorden de richtingscoëfficiënt moet uitdrukken dan doe je dat als volgt: de richtingscoëfficiënt is de verandering in y als x één eenheid toeneemt.

richtingscoefficient

Algemene regels:

•  Wanneer de lijn omhooggaat, is de richtingscoëfficiënt altijd positief.
•  Wanneer grafieken evenwijdig zijn, hebben ze hetzelfde richtingscoëfficiënt.
•  De richtingscoëfficiënt wordt uitgedrukt met de letter a in de formule van y = ax + b
•  Wanneer de lijn afloopt, gebruik je altijd een minteken voor de richtingscoëfficiënt.

Voorbeeld richtingscoëfficiënt:

Stel, we hebben twee punten op een grafiek, dat zijn (2, 4) en (4, 8). Hierbij is het eerste getal de x en het tweede getal de y. We gebruiken dan de formule rc = Δy / Δx. Als we die invullen krijgen we: rc = (8-4) / (4-2) = 4/2 = 2. De richtingscoëfficiënt is dan dus 2.

Oefenen met het herkennen van de richtingscoëfficient? Maak de onderstaande opgaven en benoem bij elke formule wat de richtingscoëfficient is.

richtingscoefficient grafiek

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Lineaire formules

Richtingscoefficient

Hoe stel je de formule van de raaklijn op?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!