Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Marxisme: wat hield dat precies in?

De naam van deze stroming komt van één van de grondleggers van het marxisme, Karl Marx.

Maar wat houdt deze stroming nou eigenlijk precies in?

Mr. Chadd zocht het voor je uit, lees snel verder!

Standpunten

In feite komt het marxisme vooral op voor de lagere klassen van de samenleving. Ze noemen dit het proletariaat, wat we kunnen omschrijven als de arbeidersklasse. Het grote doel van het marxisme is een samenleving waarin iedereen gelijk is.

marxisme

Ze streven ernaar dat er geen geld, religie, bezit of oorlog zal zijn. Wanneer mensen over het algemeen denken aan het Marxisme wordt er direct gedacht aan het feit dat er geen geld is, maar het feit dat religie geen rol mocht spelen was voor Marx ook belangrijk. De religie die het marxisme aanhangt is dan ook het atheïsme, waarbij je in geen enkele god gelooft.

Sociale klassen

Het marxisme was gebaseerd op het feit dat er drie sociale klassen bestonden: de adel, de aandeelhouders en het proletariaat. Zoals gezegd, het marxisme kwam op voor het proletariaat, omdat ze van mening waren dat deze klasse werd uitgebuit. Volgens het marxisme zou er een revolutie moeten plaatsvinden waarbij het volk de macht overneemt van de adel. Kortom, het bezit van rijken zou onder de armen moeten worden verdeeld.

Zo werkt de app

Aanhangers

Zoals je misschien al wel had kunnen begrijpen, is het marxisme een soort voorganger van het moderne socialisme en communisme . Daarom waren bekende communistische leiders als Mao Zedong van China en de Russische Lenin aanhangers van het marxisme.

Oefenvraag

Wat was de reden waarom er juist voor het proletariaat werd opgekomen in het marxisme?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Politieke stromingen

Vakbonden

Ideologieën

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}