fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De naam van deze stroming komt van één van de grondleggers van het marxisme, Karl Marx.

Maar wat houdt deze stroming nou eigenlijk precies in?

Mr. Chadd zocht het voor je uit, lees snel verder!

Standpunten
In feite komt het marxisme vooral op voor de lagere klassen van de samenleving. Ze noemen dit het proletariaat, wat we kunnen omschrijven als de arbeidersklasse. Het grote doel van het marxisme is een samenleving waarin iedereen gelijk is.
marxisme
Ze streven ernaar dat er geen geld, religie, bezit of oorlog zal zijn. Wanneer mensen over het algemeen denken aan het Marxisme wordt er direct gedacht aan het feit dat er geen geld is, maar het feit dat religie geen rol mocht spelen was voor Marx ook belangrijk. De religie die het marxisme aanhangt is dan ook het atheïsme, waarbij je in geen enkele god gelooft.

Sociale klassen
Het marxisme was gebaseerd op het feit dat er drie sociale klassen bestonden: de adel, de aandeelhouders en het proletariaat. Zoals gezegd, het marxisme kwam op voor het proletariaat, omdat ze van mening waren dat deze klasse werd uitgebuit. Volgens het marxisme zou er een revolutie moeten plaatsvinden waarbij het volk de macht overneemt van de adel. Kortom, het bezit van rijken zou onder de armen moeten worden verdeeld.

Zo werkt de app

Aanhangers
Zoals je misschien al wel had kunnen begrijpen, is het marxisme een soort voorganger van het moderne socialisme en communisme . Daarom waren bekende communistische leiders als Mao Zedong van China en de Russische Lenin aanhangers van het marxisme.

Oefenvraag
Wat was de reden waarom er juist voor het proletariaat werd opgekomen in het marxisme?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp