Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Mao Zedong: communistische dictator van China

Mao Zedong is een grote, bekende en misschien ook wel beruchte naam in de wereldgeschiedenis.

Hoe kan het dat een boerenjongen uitgroeide tot de eerste president van de Volksrepubliek China?

Mr. Chadd legt het hier voor je uit!

Mao werd geboren in een rijke boerenfamilie in het zuiden van China. Hij was op jonge leeftijd al erg gecharmeerd van bijvoorbeeld Karl Marx, Lenin en Stalin, de Russische communistische leiders.

Mao Zedong

President Mao, een dictator of niet?

In 1949 had Mao eindelijk de burgeroorlog gewonnen en werd hij de allereerste president van de Volksrepubliek China. Tijdens de periode dat Mao president was van China zijn er tussen de 40 en 72 miljoen Chinezen omgekomen, vooral omdat er veel hongersnoden waren. Daarentegen bewerkstelligde Mao ook veel positieve veranderingen, zoals de verbetering van de gezondheidszorg en daarmee ook

de levensverwachting.

De ‘Grote Sprong Voorwaarts’

Het grote doel van Mao was om China een stuk moderner te maken. Dat was volgens hem daarvoor nog niet echt gelukt. In de eerste jaren van zijn bewind kregen veel mensen het dan ook veel beter. Zoals gezegd, de gezondheidszorg verbeterde, maar daarnaast leerden ook veel mensen lezen en schrijven. Dit klinkt natuurlijk erg positief, maar in 1954 werd zijn bewind steeds strenger. Dit kwam tot uiting in 1958 toen hij de ‘Grote Sprong Voorwaarts’ startte. Mao wilde hiermee de landbouwproductie vergroten.

Alle kleine boeren werden samengevoegd in grote ‘communes’ waar alle boeren moesten samenwerken. Dit klinkt opzich nog niet zo gek, maar de boeren moesten alles wat ze produceerden afgeven aan de staat en werden ook zwaar gestraft als ze iets voor zichzelf hielden. Hierdoor ontstonden er grote hongersnoden en dit koste tientallen miljoenen mensen het leven.

Zo werkt de app

De Culturele Revolutie

Zoals je misschien al wel had verwacht, de ‘Grote Sprong Voorwaarts’ mislukte. Het bestuur kwam hierna in handen van meer praktisch ingestelde politici en Mao leek een beetje van zijn macht te verliezen. Dit was de reden dat hij de Culturele Revolutie begon om zijn macht terug te krijgen.

Hij stelde zogenaamde ‘rode gardes’ aan om alles aan te vallen wat niet bij de ideeën van Mao paste. De rode gardes vermoordden daarom ook miljoenen mensen en vernielden veel kunstwerken. Mao was ook een grote tegenstander van religie, hij liet daarom veel kerken en tempels platgooien. De Culturele Revolutie eindigde pas na de dood van Mao in 1976. De opvolger van Mao, Deng Xiaoping, besloot om een veel minder streng beleid te gaan voeren. Hierdoor werd China een stuk rijker onder zijn bewind dan onder het bewind van Mao.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Communisme

Kapitalisme

Confessionalisme, Liberalisme en Socialisme

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}