START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Mao Zedong: communistische dictator van China

Mao Zedong is een grote, bekende en misschien ook wel beruchte naam in de wereldgeschiedenis.

Hoe kan het dat een boerenjongen uitgroeide tot de eerste president van de Volksrepubliek China?

Mr. Chadd legt het hier voor je uit!

Mao werd geboren in een rijke boerenfamilie in het zuiden van China. Hij was op jonge leeftijd al erg gecharmeerd van bijvoorbeeld Karl Marx, Lenin en Stalin, de Russische communistische leiders.

President Mao, een dictator of niet?

In 1949 had Mao eindelijk de burgeroorlog gewonnen en werd hij de allereerste president van de Volksrepubliek China. Tijdens de periode dat Mao president was van China zijn er tussen de 40 en 72 miljoen Chinezen omgekomen, vooral omdat er veel hongersnoden waren. Daarentegen bewerkstelligde Mao ook veel positieve veranderingen, zoals de verbetering van de gezondheidszorg en daarmee ook

de levensverwachting.

Mao Zedong

De ‘Grote Sprong Voorwaarts’

Het grote doel van Mao was om China een stuk moderner te maken. Dat was volgens hem daarvoor nog niet echt gelukt. In de eerste jaren van zijn bewind kregen veel mensen het dan ook veel beter. Zoals gezegd, de gezondheidszorg verbeterde, maar daarnaast leerden ook veel mensen lezen en schrijven. Dit klinkt natuurlijk erg positief, maar in 1954 werd zijn bewind steeds strenger. Dit kwam tot uiting in 1958 toen hij de ‘Grote Sprong Voorwaarts’ startte. Mao wilde hiermee de landbouwproductie vergroten.

Alle kleine boeren werden samengevoegd in grote ‘communes’ waar alle boeren moesten samenwerken. Dit klinkt opzich nog niet zo gek, maar de boeren moesten alles wat ze produceerden afgeven aan de staat en werden ook zwaar gestraft als ze iets voor zichzelf hielden. Hierdoor ontstonden er grote hongersnoden en dit koste tientallen miljoenen mensen het leven.

Zo werkt de app

De Culturele Revolutie

Zoals je misschien al wel had verwacht, de ‘Grote Sprong Voorwaarts’ mislukte. Het bestuur kwam hierna in handen van meer praktisch ingestelde politici en Mao leek een beetje van zijn macht te verliezen. Dit was de reden dat hij de Culturele Revolutie begon om zijn macht terug te krijgen.

Hij stelde zogenaamde ‘rode gardes’ aan om alles aan te vallen wat niet bij de ideeën van Mao paste. De rode gardes vermoordden daarom ook miljoenen mensen en vernielden veel kunstwerken. Mao was ook een grote tegenstander van religie, hij liet daarom veel kerken en tempels platgooien. De Culturele Revolutie eindigde pas na de dood van Mao in 1976. De opvolger van Mao, Deng Xiaoping, besloot om een veel minder streng beleid te gaan voeren. Hierdoor werd China een stuk rijker onder zijn bewind dan onder het bewind van Mao.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Communisme

Kapitalisme

Confessionalisme, Liberalisme en Socialisme

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!