fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Mao Zedong is een grote, bekende en misschien ook wel beruchte naam in de wereldgeschiedenis.

Hoe kan het dat een boerenjongen uitgroeide tot de eerste president van de Volksrepubliek China?

Mr. Chadd legt het hier voor je uit!

Mao werd geboren in een rijke boerenfamilie in het zuiden van China. Hij was op jonge leeftijd al erg gecharmeerd van bijvoorbeeld Karl Marx, Lenin en Stalin, de Russische communistische leiders.
Mao Zedong
President Mao, een dictator of niet?
In 1949 had Mao eindelijk de burgeroorlog gewonnen en werd hij de allereerste president van de Volksrepubliek China. Tijdens de periode dat Mao president was van China zijn er tussen de 40 en 72 miljoen Chinezen omgekomen, vooral omdat er veel hongersnoden waren. Daarentegen bewerkstelligde Mao ook veel positieve veranderingen, zoals de verbetering van de gezondheidszorg en daarmee ook
de levensverwachting.

De ‘Grote Sprong Voorwaarts’
Het grote doel van Mao was om China een stuk moderner te maken. Dat was volgens hem daarvoor nog niet echt gelukt. In de eerste jaren van zijn bewind kregen veel mensen het dan ook veel beter. Zoals gezegd, de gezondheidszorg verbeterde, maar daarnaast leerden ook veel mensen lezen en schrijven. Dit klinkt natuurlijk erg positief, maar in 1954 werd zijn bewind steeds strenger. Dit kwam tot uiting in 1958 toen hij de ‘Grote Sprong Voorwaarts’ startte. Mao wilde hiermee de landbouwproductie vergroten.

Alle kleine boeren werden samengevoegd in grote ‘communes’ waar alle boeren moesten samenwerken. Dit klinkt opzich nog niet zo gek, maar de boeren moesten alles wat ze produceerden afgeven aan de staat en werden ook zwaar gestraft als ze iets voor zichzelf hielden. Hierdoor ontstonden er grote hongersnoden en dit koste tientallen miljoenen mensen het leven.

Zo werkt de app

De Culturele Revolutie
Zoals je misschien al wel had verwacht, de ‘Grote Sprong Voorwaarts’ mislukte. Het bestuur kwam hierna in handen van meer praktisch ingestelde politici en Mao leek een beetje van zijn macht te verliezen. Dit was de reden dat hij de Culturele Revolutie begon om zijn macht terug te krijgen.

Hij stelde zogenaamde ‘rode gardes’ aan om alles aan te vallen wat niet bij de ideeën van Mao paste. De rode gardes vermoordden daarom ook miljoenen mensen en vernielden veel kunstwerken. Mao was ook een grote tegenstander van religie, hij liet daarom veel kerken en tempels platgooien. De Culturele Revolutie eindigde pas na de dood van Mao in 1976. De opvolger van Mao, Deng Xiaoping, besloot om een veel minder streng beleid te gaan voeren. Hierdoor werd China een stuk rijker onder zijn bewind dan onder het bewind van Mao.

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp