fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Confessionalisme, liberalisme en socialisme. Poeh, dat zijn lastige termen.

Ze zijn soms ook lastig uit elkaar te houden. Geen zorgen, Mr. Chadd zet ze allemaal voor je op een rijtje!

Confessionalisme, liberalisme en socialisme
Confessionalisme
In Nederland kwam het confessionalisme op vanaf ongeveer 1870. Het confessionalisme is de ideologie die het geloof centraal zet binnen alles in de samenleving. De mening van politieke partijen zijn gebaseerd om het geloof. Voorbeelden van politieke partijen in Nederland die worden gezien als confessioneel zijn het CDA, de ChristenUnie en de SGP.

Liberalisme
Het liberalisme is een stroming die is ontstaan tijdens de Verlichting in de 18e eeuw. Het idee van het liberalisme is dat het individu zo veel mogelijk vrijheid krijgt, zolang het de vrijheid van anderen niet beperkt. Een van de belangrijkste speerpunten van het liberalisme is de scheiding van kerk en staat. Ook willen liberalen een vrije markt zien, waarbij de overheid niet of nauwelijks ingrijpt. In Nederland is de VVD een voorbeeld van een liberale politieke partij.


Socialisme
Het socialisme is een ideologie die is gebaseerd op gelijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit. Socialisten hebben als uitgangspunt dat alle mensen gelijk zijn, iedereen heeft dezelfde rechten en plichten. Socialisten vinden het daarom ook onrechtvaardig dat er rijke en arme mensen zijn, ze zouden volgens hun allemaal evenveel moeten kunnen verdienen. Daarom vinden socialisten het ook heel belangrijk om de armen in een samenleving goed te beschermen en vinden dat rijkere in een samenleving daar verantwoordelijk voor moeten zijn. De SP is in Nederland een voorbeeld van een socialistische politieke partij.

Zo werkt de app

Test je kennis door deze oefenvraag te beantwoorden!
Piet is van mening dat iedereen gelijk is, ongeacht afkomst, religie of sociale klasse. Van welke stroming is hij dan een aanhanger?

Vind jij Geschiedenis een erg lastig vak? Kijk dan hier voor goedkope en hele goede bijles!

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp