START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Kapitalisme

In Nederland wordt onze economie geregeld volgens het idee van kapitalisme.

Wat houdt dit systeem eigenlijk in? Mr. Chadd legt het je uit!

Kapitalisme

Wat is het kapitalisme precies?

Het kapitalisme is een economisch systeem dat in veel landen gebruikt wordt. In het kort houdt het in dat bedrijven in particulier bezit zijn en proberen zoveel mogelijk winst te maken. Dat betekent dat de overheid zich daar niet heel veel mee bemoeit, maar dat alles geregeld wordt volgens de regels van ‘de markt van vraag en aanbod’. Dat betekent bijvoorbeeld dat beroepen die maar weinig mensen kunnen, zoals piloot, vaak een hoger loon hebben dan beroepen die veel mensen kunnen, zoals vakkenvullen. Afhankelijk van de vraag (hoeveel is nodig van het product) en het aanbod (hoeveel is er van het product) kan de prijs en het loon verschillen. Het ene is nou eenmaal populairder is dan het andere.

Het kapitalisme geeft dus veel macht aan de eigenaren van bedrijven. Zij nemen werknemers aan en betalen deze werknemers loon voor het werk die ze doen. Uiteindelijk willen die eigenaren veel winst te maken, dus houden ze de lonen zo laag mogelijk en proberen ze de prijs zo hoog mogelijk te hebben. Het tegenovergestelde van het kapitalisme is het communisme .

Zo werkt de app

Waar komt het kapitalisme voor?

Tijdens de Koude Oorlog waren de tegenstelling tussen het communistische Oostblok en het kapitalistische Westblok enorm. Met het Westblok worden de meeste West-Europese landen bedoeld zoals Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, maar ook Nederland. Buiten Europa is de Verenigde Staten ook een goed voorbeeld van een kapitalistisch land.

Wil jij nog even oefenen met het kapitalisme?

Probeer dan in 1 regel het kapitalisme samen te vatten. Wat betekent het volgens jou?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De verlichting

Industriële revolutie: wat hield het in?

Communisme

Zo werkt de app

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!