fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In Nederland wordt onze economie geregeld volgens het idee van kapitalisme.

Wat houdt dit systeem eigenlijk in? Mr. Chadd legt het je uit!

Kapitalisme
Wat is het kapitalisme precies?
Het kapitalisme is een economisch systeem dat in veel landen gebruikt wordt. In het kort houdt het in dat bedrijven in particulier bezit zijn en proberen zoveel mogelijk winst te maken. Dat betekent dat de overheid zich daar niet heel veel mee bemoeit, maar dat alles geregeld wordt volgens de regels van ‘de markt van vraag en aanbod’. Dat betekent bijvoorbeeld dat beroepen die maar weinig mensen kunnen, zoals piloot, vaak een hoger loon hebben dan beroepen die veel mensen kunnen, zoals vakkenvullen. Afhankelijk van de vraag (hoeveel is nodig van het product) en het aanbod (hoeveel is er van het product) kan de prijs en het loon verschillen. Het ene is nou eenmaal populairder is dan het andere.


Het kapitalisme geeft dus veel macht aan de eigenaren van bedrijven. Zij nemen werknemers aan en betalen deze werknemers loon voor het werk die ze doen. Uiteindelijk willen die eigenaren veel winst te maken, dus houden ze de lonen zo laag mogelijk en proberen ze de prijs zo hoog mogelijk te hebben. Het tegenovergestelde van het kapitalisme is het communisme.

Zo werkt de app

Waar komt het kapitalisme voor?
Tijdens de Koude Oorlog waren de tegenstelling tussen het communistische Oostblok en het kapitalistische Westblok enorm. Met het Westblok worden de meeste West-Europese landen bedoeld zoals Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, maar ook Nederland. Buiten Europa is de Verenigde Staten ook een goed voorbeeld van een kapitalistisch land.

Wil jij nog even oefenen met het kapitalisme?
Probeer dan in 1 regel het kapitalisme samen te vatten. Wat betekent het volgens jou?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Zo werkt de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp