Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Kapitalisme

In Nederland wordt onze economie geregeld volgens het idee van kapitalisme.

Wat houdt dit systeem eigenlijk in? Mr. Chadd legt het je uit!

Kapitalisme

Wat is het kapitalisme precies?

Het kapitalisme is een economisch systeem dat in veel landen gebruikt wordt. In het kort houdt het in dat bedrijven in particulier bezit zijn en proberen zoveel mogelijk winst te maken. Dat betekent dat de overheid zich daar niet heel veel mee bemoeit, maar dat alles geregeld wordt volgens de regels van ‘de markt van vraag en aanbod’. Dat betekent bijvoorbeeld dat beroepen die maar weinig mensen kunnen, zoals piloot, vaak een hoger loon hebben dan beroepen die veel mensen kunnen, zoals vakkenvullen. Afhankelijk van de vraag (hoeveel is nodig van het product) en het aanbod (hoeveel is er van het product) kan de prijs en het loon verschillen. Het ene is nou eenmaal populairder is dan het andere.

Het kapitalisme geeft dus veel macht aan de eigenaren van bedrijven. Zij nemen werknemers aan en betalen deze werknemers loon voor het werk die ze doen. Uiteindelijk willen die eigenaren veel winst te maken, dus houden ze de lonen zo laag mogelijk en proberen ze de prijs zo hoog mogelijk te hebben. Het tegenovergestelde van het kapitalisme is het communisme .

Zo werkt de app

Waar komt het kapitalisme voor?

Tijdens de Koude Oorlog waren de tegenstelling tussen het communistische Oostblok en het kapitalistische Westblok enorm. Met het Westblok worden de meeste West-Europese landen bedoeld zoals Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, maar ook Nederland. Buiten Europa is de Verenigde Staten ook een goed voorbeeld van een kapitalistisch land.

Wil jij nog even oefenen met het kapitalisme?

Probeer dan in 1 regel het kapitalisme samen te vatten. Wat betekent het volgens jou?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De verlichting

Industriële revolutie: wat hield het in?

Communisme

Zo werkt de app

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}