fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Communisme

In onze huidige maatschappij speelt geld een belangrijke rol, maar er zijn ook landen waar ze alles delen met elkaar. Dat systeem noemen we communisme.

Mr. Chadd legt je uit wat communisme precies is!

Communisme

Kenmerken communisme

Het communisme heeft een paar duidelijke kenmerken:

  • Communistische staten hebben vaak een sterke leider.
  • Er is geen geld, alle producten en diensten worden door de staat verdeeld.
  • Iedereen is gelijk in het communisme, er is geen rijkdom en armoede.

Voor- en nadelen communisme

Op papier klinkt communisme best goed, iedereen werkt en doet zijn best en doordat iedereen hard werkt kunnen de rijkdommen van het land onder iedereen eerlijk verdeeld worden. Een eerlijke en onafhankelijke staat zorgt ervoor dat al het voedsel wordt verdeeld en dat iedereen een huis en de benodigde spullen heeft die je kan gebruiken. Een sterke leider zorgt ervoor dat het land goed bestuurd wordt zodat iedereen kan doen wat hij wil. Zo was het communisme in bedacht. Veel mensen vonden het aantrekkelijk en daarom werden ook in het begin van de 20e eeuw veel regimes communistisch, zoals bijvoorbeeld Rusland.

In de praktijk pakte het communisme niet zo goed uit. De communistische leiders wilden vaak zelf meer hebben dan de bevolking en wilden graag hun eigen zin doordrukken. Een andere negatieve kant was dat mensen niet gemotiveerd waren om hard te werken, hard werken leverde immers niets extra’s op. Dit zorgde ervoor dat er grote armoede ontstond en er ontstonden voedseltekorten. Als mensen probeerden te vluchten, zorgde dit ervoor dat het communistische regime nog strenger werd. Deze factoren zorgen ervoor dat het communisme vaak mislukt.

Bekende voorbeelden

Een van de bekendste communistische landen uit het verleden van de Sovjet-Unie, het voormalige Rusland van midden tot eind 20e eeuw. Ze creëerden na de Tweede Wereldoorlog een IJzeren Gordijn met veel landen in zuid Europa die allemaal gedwongen werden communistisch te worden. Ook bij deze landen zagen we dat ze een grote achterstand hadden in rijkdom ten opzichte van kapitalistische landen (met geld) in het westen van Europa of de Verenigde Staten.

Op dit moment zijn er in de wereld niet heel veel landen meer die nog steeds openlijk communistisch zijn. Een paar voorbeelden zijn China, Cuba en Vietnam. De bekendste is Noord-Korea. Noord-Korea heeft een heel streng nationalistisch beleid en onderdrukt haar bevolking. Noord-Korea doet ook nauwelijks aan handel met andere landen en is een van de allerarmste landen in de wereld in dit moment en treft honger bijna elk normaal gezin in het land.

Wil jij testen of je al helemaal begrijpt wat communisme is? Maak dan de onderstaande oefenopgaven!
1. In een land is een politicus die graag wil dat iedereen gelijk is aan elkaar en hij wil dat er meer belastingen zijn, zodat de rijkdom beter verdeeld wordt tussen alle mensen in het land. Is er in dit land sprake van communisme?

2. In een ander land woont iedereen in hetzelfde huis en iedereen verdient evenveel geld, of diegene nou timmerman of dokter is. Is er in dit land sprake van communisme?

Kan je wel een steuntje in de rug gebruiken voor geschiedenis? Check dan onze pagina voor 1-op-1 huiswerkbegeleiding.

Andere bezoekers keken ook naar: Het Verdrag van Versailles


Jim
​​​


Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp