START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Communisme

Communisme

In onze huidige maatschappij speelt geld een belangrijke rol, maar er zijn ook landen waar ze alles delen met elkaar. Dat systeem noemen we communisme.

Mr. Chadd legt je uit wat communisme precies is!

Communisme

Kenmerken communisme

Het communisme heeft een paar duidelijke kenmerken:

  • Communistische staten hebben vaak een sterke leider.
  • Er is geen geld, alle producten en diensten worden door de staat verdeeld.
  • Iedereen is gelijk in het communisme, er is geen rijkdom en armoede.

Voor- en nadelen communisme

Op papier klinkt communisme best goed, iedereen werkt en doet zijn best en doordat iedereen hard werkt kunnen de rijkdommen van het land onder iedereen eerlijk verdeeld worden. Een eerlijke en onafhankelijke staat zorgt ervoor dat al het voedsel wordt verdeeld en dat iedereen een huis en de benodigde spullen heeft die je kan gebruiken. Een sterke leider zorgt ervoor dat het land goed bestuurd wordt zodat iedereen kan doen wat hij wil. Zo was het communisme in bedacht. Veel mensen vonden het aantrekkelijk en daarom werden ook in het begin van de 20e eeuw veel regimes communistisch, zoals bijvoorbeeld Rusland.

In de praktijk pakte het communisme niet zo goed uit. De communistische leiders wilden vaak zelf meer hebben dan de bevolking en wilden graag hun eigen zin doordrukken. Een andere negatieve kant was dat mensen niet gemotiveerd waren om hard te werken, hard werken leverde immers niets extra’s op. Dit zorgde ervoor dat er grote armoede ontstond en er ontstonden voedseltekorten. Als mensen probeerden te vluchten, zorgde dit ervoor dat het communistische regime nog strenger werd. Deze factoren zorgen ervoor dat het communisme vaak mislukt.

Bekende voorbeelden

Een van de bekendste communistische landen uit het verleden van de Sovjet-Unie, het voormalige Rusland van midden tot eind 20e eeuw. Ze creëerden na de Tweede Wereldoorlog een IJzeren Gordijn met veel landen in zuid Europa die allemaal gedwongen werden communistisch te worden. Ook bij deze landen zagen we dat ze een grote achterstand hadden in rijkdom ten opzichte van kapitalistische landen (met geld) in het westen van Europa of de Verenigde Staten.

Op dit moment zijn er in de wereld niet heel veel landen meer die nog steeds openlijk communistisch zijn. Een paar voorbeelden zijn China, Cuba en Vietnam. De bekendste is Noord-Korea. Noord-Korea heeft een heel streng nationalistisch beleid en onderdrukt haar bevolking. Noord-Korea doet ook nauwelijks aan handel met andere landen en is een van de allerarmste landen in de wereld in dit moment en treft honger bijna elk normaal gezin in het land.

Wil jij testen of je al helemaal begrijpt wat communisme is? Maak dan de onderstaande oefenopgaven!

  1. In een land is een politicus die graag wil dat iedereen gelijk is aan elkaar en hij wil dat er meer belastingen zijn, zodat de rijkdom beter verdeeld wordt tussen alle mensen in het land. Is er in dit land sprake van communisme?
  2. In een ander land woont iedereen in hetzelfde huis en iedereen verdient evenveel geld, of diegene nou timmerman of dokter is. Is er in dit land sprake van communisme?

Kan je wel een steuntje in de rug gebruiken voor geschiedenis? Check dan onze pagina voor 1-op-1 huiswerkbegeleiding .

Andere bezoekers keken ook naar: Het Verdrag van Versailles

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kapitalisme

Confessionalisme, Liberalisme en Socialisme

De oktoberrevolutie

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!