START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Het Verdrag van Versailles

Het Verdrag van Versailles

Het Verdrag van Versailles was een belangrijk keerpunt in de geschiedenis, maar wat houdt het Verdrag eigenlijk in?

Mr. Chadd legt het je uit!

Verdrag van Versailles

Met het ondertekenen van het Verdrag van Versailles werd er een einde gemaakt aan de Eerste Wereldoorlog, die van 1914 tot 1918 woedde in Europa. In de Eerste Wereldoorlog vocht Duitsland met hun bondgenoten Turkije en Oostenrijk tegen de geallieerden, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland. In 1918 was Duitsland met zijn bondgenoten verslagen, in 1919 werd het Verdrag van Versailles ondertekend. Sinds de ondertekening was de Eerste Wereldoorlog officiëel voorbij.

Het vredesverdrag werd ondertekend in Versailles. Versailles was vanaf de middeleeuwen een belangrijke stad omdat daar het paleis stond van de Franse koning. Ook werden er een paar andere belangrijke vragen ondertekend, zoals de Vrede van Versailles (1783) waarin de Amerikaanse Onafhankelijkheid van Groot-Brittannië werd vastgelegd. Versailles was dus een logische plek om zo’n belangrijk verdrag te tekenen.

Op welke manieren werd Duitsland gestraft door het Verdrag van Versailles?

Duitsland werd door de geallieerden als de aanstichter van WO II gezien. Daarom vonden dat Duitsland moest worden gestraft. Dat werd gedaan op de volgende manieren:

  • Het leger van Duitsland moest worden teruggebracht tot maximaal 100.000 soldaten.
  • Duitsland moest gebieden afstaan aan andere landen, bijvoorbeeld Elzas Lotharingen werd teruggegeven aan Frankrijk en ook werd er grondgebied afgestaan aan Polen, Litouwen, België en Tsjecho-Slowakije.
  • Duitsland moest alle soldaten terugtrekken uit het Rijnland.
  • Duitsland moest herstelbetalingen doen aan Belgie en Frankrijk na de Eerste Wereldoorlog omdat deze landen het zwaarst getroffen werden.
  • Alle koloniën die Duitsland had, vooral in Afrika, moesten worden afgestaan. De koloniën werden vervolens een mandaatgebied van de Volkenbond.

Wat waren de gevolgen van het Verdrag van Versailles voor Duitsland?

De Duitsers waren het natuurlijk niet eens met het Verdrag. Vooral het punt dat ze de als enige de schuld kregen van de oorlog, stuitte op verweer van de Duitsers. Doordat Duitsland herstelbetalingen moest doen, had Duitsland het economisch slecht. Er moest namelijk veel geld uitgegeven worden aan het buitenland. Er heerste veel armoede in Duitsland en dit leidde tot veel onvrede onder het Duitse volk. Hierdoor werd de politieke partij van Hitler, de Nationaal Socialisten erg populair. Toen Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam, werd er niet langer geluisterd naar punten van het Verdrag. Dit zorgde uiteindelijk voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog.

Even testen of je al helemaal goed begrijpt hoe het zit met het Verdrag van Versailles? Test jezelf met de onderstaande opgave!

Waarom was Duitsland het oneens met het feit dat ze volgens het Verdrag van Versailles de alleenschuld kregen voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog?

Andere bezoekers keken ook naar: Communisme

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Eerste Wereldoorlog

De dolkstootlegende

Geschiedenis leren: hoe doe je dat het slimst?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!