START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Socialisme

Het socialisme is één van de bekendste en meest voorkomende politieke stromingen, maar wat houdt het eigenlijk in?

Mr. Chadd zoekt het voor je uit!

Socialisme

Herkomst socialisme

In de 18e en 19e eeuw bestond het leven voor veel mensen vooral uit veel, zwaar werk doen. Zij maakten lange dagen in fabrieken en industrieën, met nauwelijks pauzes. Het socialisme was een politieke stroming die voor deze mensen probeerde op te komen. In de kern vindt het dat ieder mens gelijk is, of je nou fabrieksarbeider of minister-president bent, en dat iedereen daarom dus ook dezelfde rechten verdient.

Socialisten pleiten voor een eerlijkere verdeling van alles wat in een land geproduceerd werd. In plaats van fabriekseigenaren die een groot deel van de opbrengst in eigen zak staken, moesten de opbrengsten op een betere manier verdeeld worden. Sommige extreme socialisten, zoals Karl Marx en Friedrich Engels, wilden zelfs een heuse revolutie!

Uiteindelijk, deels nadat de rechten en omstandigheden voor arbeiders al verbeterd waren, gingen de socialisten zich ook richten op de politiek. In Nederland hebben we met de SP en PvdA bijvoorbeeld twee partijen met een socialistisch gedachtegoed.

Socialistische partijen pleiten voor gelijkheid en gelijke rechten voor alle burgers, ongeachte ras, geslacht, etc.. Ze vinden dat de overheid een actieve rol hierin moet spelen door minderheden te beschermen en via wetten en regels gelijkheid te garanderen.

Oefenvraag

Wat is het belangrijkste gedachtegoed van de socialisten? Geef antwoord in één zin.

Socialisme, liberalisme, communisme: er zijn wel veel verschillende termen! In 1-op-1 bijles helpt een van onze coaches je hier graag bij!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Liberalisme

Confessionalisme, Liberalisme en Socialisme

Communisme

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!