Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Socialisme

Het socialisme is één van de bekendste en meest voorkomende politieke stromingen, maar wat houdt het eigenlijk in?

Mr. Chadd zoekt het voor je uit!

Socialisme

Herkomst socialisme

In de 18e en 19e eeuw bestond het leven voor veel mensen vooral uit veel, zwaar werk doen. Zij maakten lange dagen in fabrieken en industrieën, met nauwelijks pauzes. Het socialisme was een politieke stroming die voor deze mensen probeerde op te komen. In de kern vindt het dat ieder mens gelijk is, of je nou fabrieksarbeider of minister-president bent, en dat iedereen daarom dus ook dezelfde rechten verdient.

Socialisten pleiten voor een eerlijkere verdeling van alles wat in een land geproduceerd werd. In plaats van fabriekseigenaren die een groot deel van de opbrengst in eigen zak staken, moesten de opbrengsten op een betere manier verdeeld worden. Sommige extreme socialisten, zoals Karl Marx en Friedrich Engels, wilden zelfs een heuse revolutie!

Uiteindelijk, deels nadat de rechten en omstandigheden voor arbeiders al verbeterd waren, gingen de socialisten zich ook richten op de politiek. In Nederland hebben we met de SP en PvdA bijvoorbeeld twee partijen met een socialistisch gedachtegoed.

Socialistische partijen pleiten voor gelijkheid en gelijke rechten voor alle burgers, ongeachte ras, geslacht, etc.. Ze vinden dat de overheid een actieve rol hierin moet spelen door minderheden te beschermen en via wetten en regels gelijkheid te garanderen.

Oefenvraag

Wat is het belangrijkste gedachtegoed van de socialisten? Geef antwoord in één zin.

Socialisme, liberalisme, communisme: er zijn wel veel verschillende termen! In 1-op-1 bijles helpt een van onze coaches je hier graag bij!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Liberalisme

Confessionalisme, Liberalisme en Socialisme

Communisme

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}