fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het socialisme is één van de bekendste en meest voorkomende politieke stromingen, maar wat houdt het eigenlijk in?

Mr. Chadd zoekt het voor je uit!

Socialisme
Herkomst socialisme
In de 18e en 19e eeuw bestond het leven voor veel mensen vooral uit veel, zwaar werk doen. Zij maakten lange dagen in fabrieken en industrieën, met nauwelijks pauzes. Het socialisme was een politieke stroming die voor deze mensen probeerde op te komen. In de kern vindt het dat ieder mens gelijk is, of je nou fabrieksarbeider of minister-president bent, en dat iedereen daarom dus ook dezelfde rechten verdient.


Socialisten pleiten voor een eerlijkere verdeling van alles wat in een land geproduceerd werd. In plaats van fabriekseigenaren die een groot deel van de opbrengst in eigen zak staken, moesten de opbrengsten op een betere manier verdeeld worden. Sommige extreme socialisten, zoals Karl Marx en Friedrich Engels, wilden zelfs een heuse revolutie!

Uiteindelijk, deels nadat de rechten en omstandigheden voor arbeiders al verbeterd waren, gingen de socialisten zich ook richten op de politiek. In Nederland hebben we met de SP en PvdA bijvoorbeeld twee partijen met een socialistisch gedachtegoed.

Socialistische partijen pleiten voor gelijkheid en gelijke rechten voor alle burgers, ongeachte ras, geslacht, etc.. Ze vinden dat de overheid een actieve rol hierin moet spelen door minderheden te beschermen en via wetten en regels gelijkheid te garanderen.

Oefenvraag
Wat is het belangrijkste gedachtegoed van de socialisten? Geef antwoord in één zin.

Socialisme, liberalisme, communisme: er zijn wel veel verschillende termen! In 1-op-1 bijles helpt een van onze coaches je hier graag bij!
Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp