START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Vakbonden

Vakbonden, je hebt er vast wel eens van gehoord.

Wat zijn deze organisaties eigenlijk en wat doen ze precies? Mr. Chadd legt het je uit!

Uitleg

Een ander woord voor vakbond is ‘werknemersorganisatie’. Werkende mensen kunnen lid worden van een vakbond en in ruil voor dat lidmaatschap komt de vakbond op voor hun belangen. Samen sta je sterker dan alleen en daarom hebben vakbonden veel meer mogelijkheden dan jij in je eentje.

vakbonden

Dit betekent bijvoorbeeld dat ze hun leden kunnen helpen bij conflicten op werk, maar nog veel belangrijker is dat de vakbonden onderhandelen met de overheid en werkgeversorganisaties over zogenaamde cao’s.

Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst: een overeenkomst waarin alle afspraken staan over arbeid in een bepaalde bedrijfssector (bijv. zorg of bouw). Je kan hierbij denken aan afspraken over het minimumsalaris, de regeling van je pensioen en het aantal vakantiedagen. Voor iedere bedrijfstak moeten er aparte afspraken gemaakt worden en vakbonden zijn aanwezig bij deze onderhandelingen.

Zo werkt de app!

Andere taken

Het onderhandelen over cao’s is niet het enige wat een vakbond doet voor haar leden. Er zijn nog enkele andere taken van een vakbond:

  • Vakbonden helpen hun leden als een bedrijf gaat ‘reorganiseren’ of mensen gaat ontslaan. Ze bieden dan ondersteuning en hulp aan.
  • Vakbonden proberen de politiek te beïnvloeden en te zorgen voor goede wetten over werk en inkomen. Ze praten met politici, zoals Kamerleden en ministers, om zo de best mogelijke wet voor hun leden eruit te slepen.
  • Vakbonden bieden hun leden loopbaanbegeleiding aan.

Even oefenen!

Kan jij in je eigen woorden een samenvatting geven van wat vakbonden doen? Vul de volgende zin aan:

“Vakbonden helpen hun leden door …”

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Marxisme: wat hield dat precies in?

Pressiegroepen en actiegroepen: wat doen ze?

Politieke participatie: wat is dat?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!