Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Vakbonden

Vakbonden, je hebt er vast wel eens van gehoord.

Wat zijn deze organisaties eigenlijk en wat doen ze precies? Mr. Chadd legt het je uit!

Uitleg

Een ander woord voor vakbond is ‘werknemersorganisatie’. Werkende mensen kunnen lid worden van een vakbond en in ruil voor dat lidmaatschap komt de vakbond op voor hun belangen. Samen sta je sterker dan alleen en daarom hebben vakbonden veel meer mogelijkheden dan jij in je eentje.

vakbonden

Dit betekent bijvoorbeeld dat ze hun leden kunnen helpen bij conflicten op werk, maar nog veel belangrijker is dat de vakbonden onderhandelen met de overheid en werkgeversorganisaties over zogenaamde cao’s.

Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst: een overeenkomst waarin alle afspraken staan over arbeid in een bepaalde bedrijfssector (bijv. zorg of bouw). Je kan hierbij denken aan afspraken over het minimumsalaris, de regeling van je pensioen en het aantal vakantiedagen. Voor iedere bedrijfstak moeten er aparte afspraken gemaakt worden en vakbonden zijn aanwezig bij deze onderhandelingen.

Zo werkt de app!

Andere taken

Het onderhandelen over cao’s is niet het enige wat een vakbond doet voor haar leden. Er zijn nog enkele andere taken van een vakbond:

  • Vakbonden helpen hun leden als een bedrijf gaat ‘reorganiseren’ of mensen gaat ontslaan. Ze bieden dan ondersteuning en hulp aan.
  • Vakbonden proberen de politiek te beïnvloeden en te zorgen voor goede wetten over werk en inkomen. Ze praten met politici, zoals Kamerleden en ministers, om zo de best mogelijke wet voor hun leden eruit te slepen.
  • Vakbonden bieden hun leden loopbaanbegeleiding aan.

Even oefenen!

Kan jij in je eigen woorden een samenvatting geven van wat vakbonden doen? Vul de volgende zin aan:

“Vakbonden helpen hun leden door …”

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Marxisme: wat hield dat precies in?

Pressiegroepen en actiegroepen: wat doen ze?

Politieke participatie: wat is dat?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}