fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Vakbonden, je hebt er vast wel eens van gehoord.

Wat zijn deze organisaties eigenlijk en wat doen ze precies? Mr. Chadd legt het je uit!

Uitleg
Een ander woord voor vakbond is ‘werknemersorganisatie’. Werkende mensen kunnen lid worden van een vakbond en in ruil voor dat lidmaatschap komt de vakbond op voor hun belangen. Samen sta je sterker dan alleen en daarom hebben vakbonden veel meer mogelijkheden dan jij in je eentje.
vakbonden
Dit betekent bijvoorbeeld dat ze hun leden kunnen helpen bij conflicten op werk, maar nog veel belangrijker is dat de vakbonden onderhandelen met de overheid en werkgeversorganisaties over zogenaamde cao’s.

Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst: een overeenkomst waarin alle afspraken staan over arbeid in een bepaalde bedrijfssector (bijv. zorg of bouw). Je kan hierbij denken aan afspraken over het minimumsalaris, de regeling van je pensioen en het aantal vakantiedagen. Voor iedere bedrijfstak moeten er aparte afspraken gemaakt worden en vakbonden zijn aanwezig bij deze onderhandelingen.

Zo werkt de app!

Andere taken
Het onderhandelen over cao’s is niet het enige wat een vakbond doet voor haar leden. Er zijn nog enkele andere taken van een vakbond:

  • Vakbonden helpen hun leden als een bedrijf gaat ‘reorganiseren’ of mensen gaat ontslaan. Ze bieden dan ondersteuning en hulp aan.
  • Vakbonden proberen de politiek te beïnvloeden en te zorgen voor goede wetten over werk en inkomen. Ze praten met politici, zoals Kamerleden en ministers, om zo de best mogelijke wet voor hun leden eruit te slepen.
  • Vakbonden bieden hun leden loopbaanbegeleiding aan.

Even oefenen!
Kan jij in je eigen woorden een samenvatting geven van wat vakbonden doen? Vul de volgende zin aan:

“Vakbonden helpen hun leden door …”
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp