START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Politieke participatie: wat is dat?

Politieke participatie: wat is dat?

In een democratie speelt de politieke participatie van burgers een belangrijke rol: de overheid wil graag dat burgers meedoen en -denken in een democratie.

Wil jij weten hoe politieke participatie precies werkt? Lees dan snel verder!

politieke participatie

Uitleg

Politieke participeren betekent dat jij gebruikt maakt van je rechten om het politieke proces te beïnvloeden. Dit kan je op verschillende manieren en momenten doen.

  1. Electorale participatie. Een uitgelezen mogelijkheid om je te mengen in de politiek is natuurlijk tijdens verkiezingstijd! Niet alleen heb je dan de kans om te gaan stemmen ( actief kiesrecht ), ook kan je campagne voeren voor je favoriete politieke partij of politicus. In deze tijd gaan veel politici namelijk de straat op om met mensen te praten en hen te overtuigen op de partij te stemmen.

Alle participatie in deze periode noemen we electorale participatie .

  1. Niet-electorale participatie . Ook buiten verkiezingstijd kan je genoeg dingen doen om de politiek te beïnvloeden. Het hele jaar door zijn groepen mensen bijvoorbeeld aan het demonstreren voor of tegen een bepaald onderwerp. Dit kan door fysiek een demonstratie te organiseren, maar ook door online petities te starten en tekenen. Ook kan je heel simpel participeren door in gesprek te gaan met een politicus, bijvoorbeeld op social media.
  2. Je kan ook actief lid worden van een pressie- of actiegroep . Deze groepen proberen de politiek te beïnvloeden op één specifiek gebied of onderwerp.

Zo werkt de app!

Waarom?

Je kan je natuurlijk afvragen waarom je de moeite zou doen om te participeren in de politieke besluitvorming. Toch is dit enorm belangrijk!

Tegenwoordig is er steeds meer kritiek op de politiek in Den Haag dat ze eigenlijk geen rekening houden met de echte gevoelens en gedachten van ‘normale’ burgers in het land. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Zolang burgers niet hun mening en gedachten publiek uiten (door bijvoorbeeld lid te worden van een pressiegroep of zelf acties te starten), kan de politiek ook niet weten wat er precies aan de hand is. Politieke participatie is dus essentieel voor goede politieke besluiten.

Even oefenen…

Kan jij drie verschillende manieren van politieke participatie noemen? Leg uit wanneer jij welke manier zou gebruiken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Functies politieke partijen

Referendum

Vakbonden

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!