fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Als je het politieke nieuws een beetje volgt, zie je de laatste tijd waarschijnlijk steeds vaker mensen praten over referenda.

Dat is voor veel mensen toch een beetje een vaag begrip: wat is een referendum?

Mr. Chadd legt het graag uit!

Wat is een referendum?
Letterlijk gesproken is een referendum een ‘volksstemming’. Alle burgers van een land die stemgerechtigd zijn mogen zich dan uitspreken over een bepaald politiek onderwerp. Er is dan een bepaalde stelling, waarop alleen ja of nee (of blanco) gestemd kan worden. Op deze manier hoopt de politiek burgers meer te betrekken bij de politiek.
referendum
Voordelen
Voorstanders van referenda noemen meerdere voordelen van dit politieke instrument:

  • Burgers worden op deze manier meer onderdeel van de politiek en hebben meer invloed.
  • Referenda zorgen voor meer draagvlak. Mensen accepteren de politieke beslissingen over die onderwerpen dan sneller.
  • Er is meer publiek debat in de samenleving, omdat burgers zien dat het zin heeft om na te denken over politieke onderwerpen.

Nadelen
Waar voorstanders zijn, zijn natuurlijk ook tegenstanders. Zij geven de volgende argumenten:

  • Burgers zouden niet goed genoeg geïnformeerd zijn over de onderwerpen. Je kan het daarom beter overlaten aan professionele politici.
  • Referenda passen niet bij onze representatieve democratie . Wij hebben nou eenmaal gekozen voor dit politieke systeem.
  • Een ja/nee vraag maakt vaak een ingewikkeld politiek onderwerp te makkelijk. Dat doet geen recht aan het werkelijke onderwerp. Er kan ook geen onderscheid gemaakt worden tegen extreme tegenstemmers en gematigde tegenstemmers (die bijvoorbeeld wel akkoord zouden gaan met een wet die een klein beetje veranderd is).

Referendum houden
Vanaf 2015 was het dankzij een nieuwe wet mogelijk om in Nederland een raadgevend referendum te houden. “Raadgevend”, omdat de politiek zich niet per se hoefde te houden aan de uitslag; het werd meer gezien als een advies. Als jij een referendum wilde over een bepaald onderwerp, moest je binnen 6 weken 300.000 handtekeningen verzamelen. Dan pas werd er een officieel een referendum georganiseerd.
Uiteindelijk besloot het kabinet in 2019 om de wet die referenda mogelijk maakte weer in te trekken. Zij vonden namelijk dat er teveel nadelen waren.

En nu jij!
Wat vind jij van een referendum? Moeten we veel referenda hebben in Nederland of juist niet? Geef minstens 2 argumenten waarom wel/niet en gebruik maximaal 80 woorden.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp