START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Referendum

Als je het politieke nieuws een beetje volgt, zie je de laatste tijd waarschijnlijk steeds vaker mensen praten over referenda.

Dat is voor veel mensen toch een beetje een vaag begrip: wat is een referendum?

Mr. Chadd legt het graag uit!

Wat is een referendum?

Letterlijk gesproken is een referendum een ‘volksstemming’. Alle burgers van een land die stemgerechtigd zijn mogen zich dan uitspreken over een bepaald politiek onderwerp. Er is dan een bepaalde stelling, waarop alleen ja of nee (of blanco) gestemd kan worden. Op deze manier hoopt de politiek burgers meer te betrekken bij de politiek.

Voordelen

Voorstanders van referenda noemen meerdere voordelen van dit politieke instrument:

  • Burgers worden op deze manier meer onderdeel van de politiek en hebben meer invloed.
  • Referenda zorgen voor meer draagvlak. Mensen accepteren de politieke beslissingen over die onderwerpen dan sneller.
  • Er is meer publiek debat in de samenleving, omdat burgers zien dat het zin heeft om na te denken over politieke onderwerpen.

referendum

Nadelen

Waar voorstanders zijn, zijn natuurlijk ook tegenstanders. Zij geven de volgende argumenten:

  • Burgers zouden niet goed genoeg geïnformeerd zijn over de onderwerpen. Je kan het daarom beter overlaten aan professionele politici.
  • Referenda passen niet bij onze representatieve democratie . Wij hebben nou eenmaal gekozen voor dit politieke systeem.
  • Een ja/nee vraag maakt vaak een ingewikkeld politiek onderwerp te makkelijk. Dat doet geen recht aan het werkelijke onderwerp. Er kan ook geen onderscheid gemaakt worden tegen extreme tegenstemmers en gematigde tegenstemmers (die bijvoorbeeld wel akkoord zouden gaan met een wet die een klein beetje veranderd is).

Referendum houden

Vanaf 2015 was het dankzij een nieuwe wet mogelijk om in Nederland een raadgevend referendum te houden. “Raadgevend”, omdat de politiek zich niet per se hoefde te houden aan de uitslag; het werd meer gezien als een advies. Als jij een referendum wilde over een bepaald onderwerp, moest je binnen 6 weken 300.000 handtekeningen verzamelen. Dan pas werd er een officieel een referendum georganiseerd.

Uiteindelijk besloot het kabinet in 2019 om de wet die referenda mogelijk maakte weer in te trekken. Zij vonden namelijk dat er teveel nadelen waren.

En nu jij!

Wat vind jij van een referendum? Moeten we veel referenda hebben in Nederland of juist niet? Geef minstens 2 argumenten waarom wel/niet en gebruik maximaal 80 woorden.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Associatieverdrag

Politieke participatie: wat is dat?

Hoe worden wetten gemaakt?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!