fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een veelgehoord onderwerp in de Nederlandse politiek de afgelopen jaren was het “associatieverdrag met Oekraïne”.

Dit is natuurlijk een heel vaag begrip, dus wat betekent het eigenlijk?

Mr. Chadd legt het je uit!

Oorzaak
In 2016 werd in Nederland een referendum gehouden over het wel/niet tekenen met het associatieverdrag met Oekraïne. 62 procent van de stemmers stemde tegen, maar waar ging dat verdrag eigenlijk over?
associatieverdrag
De oorsprong van het verdrag ligt in een van de doelstellingen van de Europese Unie (EU). Die organisatie wil de laatste jaren namelijk de samenwerking met andere landen in Europa verbeteren. Vooral Oost-Europese landen, zoals Oekraïne, zijn zeer belangrijk voor de EU, omdat ze grenzen aan Rusland. Door een goede relatie op te bouwen met die landen hoopt de EU te voorkomen dat de macht van Rusland steeds groter wordt.

Zo werkt de app

Inhoud
De EU probeert om deze reden associatieverdragen af te sluiten met landen zoals Oekraïne. De inhoud van het verdrag kan je verdelen in drie punten:

  • Meer politieke stabiliteit (zorgen voor vrede etc.)
  • Betere economische relaties (handel etc.)
  • Meer samenwerking op het gebied van Justitie en Veiligheid (mensenrechten, democratie etc.)

Kritiek
Op het oog lijkt zo’n verdrag hartstikke prima. De handel wordt verbeterd, er worden duidelijke afspraken gemaakt over mensenrechten. Toch was er best wel wat kritiek op het associatieverdrag, voornamelijk over twee punten:

  • Toen het verdrag werd gesloten, was de situatie in Oekraïne verre van goed. Er was (en is) een burgeroorlog aan de gang. Veel mensen vroegen zich daarom af of het wel verstandig was om te gaan samenwerken met een instabiel land.
  • Tegenstanders waren bang dat het verdrag de laatste stap zou zijn richting officiële toetreding van Oekraïne tot de EU, terwijl zij vonden dat dit land daar in alle opzichten nog niet klaar voor was (en de EU al groot genoeg was).

Uiteindelijk leidden deze kritiekpunten een groep Nederlanders ertoe handtekeningen te gaan verzamelen om een referendum over het verdrag te houden. Alle kiezers konden dan hun mening geven over het verdrag. Uiteindelijk stemde het grootste deel (62%) tegen, maar de politiek besloot alsnog het verdrag te accepteren.

En nu jij!
Wat vind jij van het associatieverdrag met Oekraïne? Vind je het een goede of juist een slechte zaak? Leg uit waarom!
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp