Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Associatieverdrag

Een veelgehoord onderwerp in de Nederlandse politiek de afgelopen jaren was het “associatieverdrag met Oekraïne”.

Dit is natuurlijk een heel vaag begrip, dus wat betekent het eigenlijk?

Mr. Chadd legt het je uit!

Oorzaak

In 2016 werd in Nederland een referendum gehouden over het wel/niet tekenen met het associatieverdrag met Oekraïne. 62 procent van de stemmers stemde tegen, maar waar ging dat verdrag eigenlijk over?

associatieverdrag

De oorsprong van het verdrag ligt in een van de doelstellingen van de Europese Unie (EU). Die organisatie wil de laatste jaren namelijk de samenwerking met andere landen in Europa verbeteren. Vooral Oost-Europese landen, zoals Oekraïne, zijn zeer belangrijk voor de EU, omdat ze grenzen aan Rusland. Door een goede relatie op te bouwen met die landen hoopt de EU te voorkomen dat de macht van Rusland steeds groter wordt.

Zo werkt de app

Inhoud

De EU probeert om deze reden associatieverdragen af te sluiten met landen zoals Oekraïne. De inhoud van het verdrag kan je verdelen in drie punten:

  • Meer politieke stabiliteit (zorgen voor vrede etc.)
  • Betere economische relaties (handel etc.)
  • Meer samenwerking op het gebied van Justitie en Veiligheid (mensenrechten, democratie etc.)

Kritiek

Op het oog lijkt zo’n verdrag hartstikke prima. De handel wordt verbeterd, er worden duidelijke afspraken gemaakt over mensenrechten. Toch was er best wel wat kritiek op het associatieverdrag, voornamelijk over twee punten:

  • Toen het verdrag werd gesloten, was de situatie in Oekraïne verre van goed. Er was (en is) een burgeroorlog aan de gang. Veel mensen vroegen zich daarom af of het wel verstandig was om te gaan samenwerken met een instabiel land.
  • Tegenstanders waren bang dat het verdrag de laatste stap zou zijn richting officiële toetreding van Oekraïne tot de EU, terwijl zij vonden dat dit land daar in alle opzichten nog niet klaar voor was (en de EU al groot genoeg was).

Uiteindelijk leidden deze kritiekpunten een groep Nederlanders ertoe handtekeningen te gaan verzamelen om een referendum over het verdrag te houden. Alle kiezers konden dan hun mening geven over het verdrag. Uiteindelijk stemde het grootste deel (62%) tegen, maar de politiek besloot alsnog het verdrag te accepteren.

En nu jij!

Wat vind jij van het associatieverdrag met Oekraïne? Vind je het een goede of juist een slechte zaak? Leg uit waarom!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Referendum

De Europese Unie: wat doen zij?

Politieke participatie: wat is dat?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}